hüsayin rahmi gürpınar

hüseyin rahmi, istanbul'da doğmuş, çok küçük yaşta annesini kaybedince babasının yanına girit'e gönderilmiştir. babası yeniden evlenip, üveyannesi de onu istemeyince istanbul'a anneannesinin yanına gönderilmiş ve bütün eğitim hayatı burada geçmiştir. mülkiye mektebine girmeyi başarmış ama hastalanınca bırakmıştır. ardından bir süre memurluk yapmış ama daha sonra hayatını yazarak kazanmaya başlamıştır. ikbal ve sabah gazetelerinde çalıştıktan sonra, yayın hayatı çok da uzun soluklu olmayan "boşboğaz ve güllabi" adlı bir gazete çıkarmıştır.

yazarın akıcı bir dili ve üslubu vardır ancak romanları teknik açıdan kusurludur. yer yer gereksiz bilgiler verir ve kendisi araya girer. edebiyata "mahalle" konuşmasını getirdiği söylenir. eski istanbul'un günlük yaşantısını çok canlı ve akıcı bir üslupla tasvir eder. kullandığı dilin sadeliği sayesinde çok okunmayı başarmıştır.

iki dönem kütahya milletvekilliği yapmıştır. hayatının çok büyük bir bölümünü albay hulusi bey'le geçirmiştir. birliktelikleri, albay hulusi bey'in ölümüne kadar devam etmiştir. ev işlerinde, dikiş-nakış ve örgüde çok yetenekli olduğu bilinir. cumhurbaşkanı'nın verdiği kokteyllere albay hulusi bey'le katıldığı anlatılır.

heybeliada'da 30 yıl yaşadığı evinde zatüreden ölmüş ve albay hulusi bey'in yanına defnedilmiştir.

başlıca eserleri:
şık, iffet, mürebbiye, gulyabani, kokotlar mektebi, mezarından kalkan şehit, şıpsevdi, kuyruklu yıldız altında bir izdivaç'tır.
yazı makinesi olarak bilinen ve halka okumayı sevdirmek için dönemine göre sade ve günlük bir dille birçok eser veren ahmet mithat efendi'nin izinden gitmiş, o ekolün temsilcisi olmuş efsane yazardır. halkın batıl inançlarıyla ince ince kafa bulur (bkz: gulyabani), sokaktaki insanın günlük yaşam kaygılarını içten bir üslupla aktarır. türk edebiyatının en sevilen ve tanınan yazarlarındandır.