kafamda bir tuhaflık

orhan pamukun masumiyet müzesinden sonra yazmaya başladığı kitabın ismidir. bekliyoruz.

--- spoiler---

yeni roman işini kaybeden bir boza satıcısının hayat hikayesine temelli. öteki istanbul’un, satıcıların, gültepe, kuştepe, tarlabaşı gibi semtlerde yaşayanların ve anadolu’dan göçenlerin, istanbul’un o dokusunun romanı olacak. böyle bir romandan bahsedince, hemen sosyal gerçekçilerin bahsettiği konular akla geliyor doğal olarak. evet o konular ama ben tuhaf bir roman yazıyorum. kitabın adı 'kafamda bir tuhaflık’. ama üzerinde daha çalışıyorum, zamanı var."

--- spoiler ---

çok büyük bir beklentiyle okunmaması gereken orhan pamukun son kitabı. benim gibi 6 yıl bekleyip kitabı bitirince pooof dememeniz için orjinaline para vermeyip arkadaşınızdan otlanın.
mevlut adlı bir bozacının hayatını ve istanbul'un şehirleşme serüvenini anlatan orhan pamuk'un son romanı. olay akışının 2012 yılına kadar devam etmesi ilginç. ben romanı çok başarılı bulmadım. ancak roman siyasal islamın nasıl geliştiğini az da olsa görme imkanı tanıyor. okumaya değer.
bana kalırsa türkiye nin gelişimini anlatacağım diye gereksiz uzayan ve yer yer kör göze parmak seviyesine gelen bilgilendirmeleriyle, geçim sıkıntısının yuzeysel verilmesiyle sıkıcı hale gelmiş bir kitaptır. çıkar kavgası, açlık yok misal her ne kadar vurgulanmış ise de hissedemedim. mevlut un boza satmaktaki ısrarı bi noktadan sonra baydı. bir romantiklik var ama gereksiz olmuş diye düşündüm.

bu adamın sessiz ev, cevdet bey ve oğulları, kara kitap adlı eserleri güzeldi ama işte sınıfsal olarak alt tabakadaki insanların kaygılarını anlayamaması herseye deginme ihtiyacı ama değindiği birçok şeyin doğal olarak yüzeysel kalması kitabın eksileri.(misalen söylüyorum kitapta bir escinsel var ama o kadar )

yine de okunabilir. ama son tarafları yani bir yüz sayfa bitsin diye okudum yalan yok.