kek

aynı zamanda nil karaibrahimgilin şarkısıdır.

üç yumurtayı kırdım önce
portakal dilimledim ince ince
göz kararı da biraz süt kattım
kalktım, sana kek yaptım
portakal kabuklusu ve çayla ıslak halde yapılanını çok severim. dankek, paykek, topkek, popkek, kekstra, brownie gibi bir çok hazır çeşiti olduğu halde, evde yapılanı gibisi yoktur. hatta sözlükte kek zirvesi bile yapılabileceği kanaatindeyim.
hazır kekler sikiktir, lezzetsiz kalorisi yüksek katkı maddesi yığılıdır . almayın. evde yapın yiyin
bir kaç yapım tekniği var. ama tembel ayılara bir tarifle beraber en basitini anlatayım.

fırını 180 dereceye açın ısınsın. uygun bir kalıbın her yerini yağlayın.
kuru malzemeler : 4 su bardağı un , bir çay kaşığı karbonat, 1 paket kabartma tozu, 1 çay kaşığı tuz, 1 çorba kaşığı toz tarçın . bunların hepsini beraberce genişçe bir kaba eleyin.

sıvı malzemeler : 4 yumurta, 1 su bardağı süt, 200 gr margarin ( sıvı yağda olabilir ama tercih margarin, hatta hüner diye bir marka var onu alın), sıvı malzemeleri kendi arasında karıştırın iyice.

kuru malzemelerin üzerine sıvı malzemeleri ekleyin. karıştırın. macunumsu bir kıvam alacaktır. şimdi son malzemeler
yaklaşık iki su bardağı havuç rendeleyin. yaklaşık 1 su bardağı ceviz hazırlayın. irili ufaklı olsun, toz gibi olmasın. havuç ve cevizi karışıma ekleyin. karıştırın

kalıbınız yeterince büyük olmalıdır dikkat edin. karışımı kalıba doldurun. karışımınız kalıbın üstünde en az 2-3 cm kalacak şekilde doldurun. yani kalıbın üst sınırına kadar gelmesin.
ısınmış fırına kekinizi yerleştirin. firini açmayin. daha net olamaz. açmayın. ısıyı 170 dereceye indirin. yaklaşık 40-50 dakika sürecektir pişmesi. kabaracak ve üstü çatlayacak. yaklaşık 40 dakika sonra kekin ortasından bir bıçak sokun. yapışmayacak karışım. pişince fırından çıkartın. bırakın biraz ılısın ellemeyin ayı gibi az sabır. hadi afiyet olsun.

havuç tarçın ceviz istemiyorsanız bunların yerine kuru üzüm kuru incir ekleyebilirsiniz. yada limon kabuğu ekleyebilirsiniz. çikolata parçaları ekleyebilirsiniz.

çiğ halinin her zaman daha çok gideri vardir.mikser kabını sıyırmak hala daha büyük keyif verir.
türk mutfağında çay ve böreğin ayrılmaz arkadaşı. limonlusu tercihim.
neden benim dediğim, bağrıma bastığım, görünce içimin aktığı kekler
o kadar kabardıktan sonra minicik oluyor. *
oysaki ben keklerimin hep kabarık kalabilme ihtimalini sevdim.
makarnadan sonra yapılabilcek en kolay şey
portakallı ve limonlusunu haftada bir yaptığım, havuçlu tarçınlısına, elmalı zencefillisine ve sanıeım büyün çeşitlerine düşkün olduğum ekmeğimsi tatlı.