korece

tae kwan do * gibi sporlarla uğraşıyorsanız ucundan kıyısından 40-50 kelimesini öğrenirsiniz. ismini bile telaffuz edemediğim bu sporlara düşkün abimin, yıllarca antrenmanlarında kum çuvalı olarak görev aldığım için, hangi kelimenin ne kadar acı verdiğini iyi bilirim.
izlediğim korece bir aşk filminde en romantik sahneleri bile mahvettiğini düşündüğüm kaba bir tınıya sahip dil kanımca." seni seviyorum" derken bile küfür ediyor sanki. ağız hareketleri de sürekli tükürecekmiş izlenimi veriyor, benim ilk izlenimim bu şekilde sonrasında korece filmleri izlemek konusunda çok ön yargılı davrandım zaten.
türkçe ile aynı gramer yapısına sahip,asya dili. ülkemizde bulunan kore'lilerin büyük kısmı türkçe'yi yapısal benzerlik yüzünden çok rahat öğrenir. kulağa bir hayli kaba gelen ve bazı harfleri genizden söylemeniz gereken bir dildir. güney kore vatandaşı olabilmeniz için korece'yi bilmeniz ve kore hükümeti tarafından hazırlanan dil sınavını geçmeniz beklenir.
hatırladığım kadarıyla hangıl/hangul adı verilen alfabeyle sahip olan, yazım şeklinin çincede olduğu gibi kare şeklinde olduğu dildir..

orta okuldayken, dtcf'de okuyan çok sevdiğim bir ablamın öğrenimini aldığı dildir.. bana bir gün oturup, bütün hangılı tek tek öğretmesiyle başlayan serüvenimiz, arkasından öğrendiğim 3-4 cümleyle son bulmuştur.. genellikle dil öğrenmeye yatkın bir kişiyim.. hala o cümleleri/kelimeleri hatırlarım.. ama yine de çince, korece, japonca gibi dillere karşı alfabeleri yüzünden bir yeteneksizliğim var..
türkçeyle aynı gramer yapısına sahip fakat çok daha çetrefilli. örneğin kadınlarla ve erkeklerle konuşurken gelen ekler farklı. hatta çocuklarla, arkadaşlarla, aileyle, statü üstü olan kişilerle ve yaşlılarla konuşurken de farklı ekler kullanılıyor. engin korece bilgimle sizi aydınlatmak isterim *

örneğin; ka (gitmek)
patronla / öğretmenle / samimi olmayan biriyle konuşurken : ka-mnida
anne banayla konuşurken : ka-ayo
arkadaşlarla konuşurken : ka (ek kullanılmaz)

eski çaglarda çin alfabesini kullanmis, ancak 16. yy. dan sonra hangul alfabesi denilen bir alfabeye geçilmistir. kelimelerin çogu sesli harfle biter ve aaa, eee, ooo gibi, sanki konusan kisi bir seye sasirmis hissi verecek sekilde,sesli harflerin uzatilmasina çok sik rastlanir.
duymaktan gına gelen dillerdendir. bir diğeri için (bkz: çince)