koronavirüs aşısının hayvanlar üzerinde denenmesi saçmalığı

amaç aşı sonucunda memelinin vücudunda antikorun üretilip bağışıklık kazanıp kazanmadığına bakılması. ölüyor mu yaşıyor mu değil.

ek bilgi: çalışılan hayvanlar ağırlıkta at ve tavşanlar (ülkemizde). bu virüs onları hasta edebilse de ölümcül seyretmiyor. onları öldürmeden kanlarından alınacak antikorlarla çalışarak aşı üretilecek.

ek bilgi 2: halihazırda kullandığımız serumların bir kısmı atların dolaşım sisteminden yararlanılarak üretilmekte.
sadece bir köpeğe bulaşmış olması yanlış bilgi. zaten tahmin edilen, doğal yaşamında taşıyıcı olan bir hayvandan bulaşa başladığı.
tanısı konduktan sonra da bulaşan hayvanlar arasında maymunlar, köpekler, kediler, dağ gelincikleri ve hatta kaplanlar var.
aşıların hayvanlar üzerinde denenmesinin bir diğer sebebi de oluşabilecek yan etkileri saptayıp, seyrini izleyebilmek.

https://www.smithsonianmag.com/science-n....
hayvanlar üzerinde denendiğine inanmıyorum. zira mülteci göçmenler birden sessizleşti!
insanların üzerinde mi denensin yoksa diğer seçenek hiç mi geliştirilmesin milyonlarca insan ölmeye devam mı etsin.kar zarar dengesinde olması gereken ilk basamak hayvan deneyleri maalesef.sonrasında zaten tanımlanmış belli bir gurup hasta insanda denendikten sonra onay alıp piyasaya ancak çıkabiliyor.bir ilaç yada aşı kolay geliştirilmiyor.zaten o yüzden şu an evlerimize kapandık sürü bağışıklığı oluşmasını yada aşı bulunmasını ve eski hayatımıza dönmemizi bekliyoruz.
bunun için bilimsel çalışma mantığını idrak etmemiz gerek arkadaşlar. insan sağlığı açısından üretilen hemen her ilaç/madde belirli fazlardan geçer. hayvan deneyleri de bu fazların içinde yer alır.
faz 0 çalışmalar; ilacın pre-klinik araştırmalarıdır. molekülün/aşının/maddenin/yöntemin bulunması, laboratuvarda geliştirilmesi ve hayvanlar üzerinde -uluslararası belirlenmiş standartlara göre- denenmesi işlemlerini kapsar. bu aşama en önemli aşamalardandır. öldürücü doz, toksik doz vs. gibi ilacın güvenilirliğinin araştırıldığı fazdır. aynı zamanda ilaca karşı verilen tepki vs. araştırılır.
misal: siz idrar yolu enfeksiyonunu tedavi edecek bir ilaç geliştirdiniz. ama verdin hayvana gördün ki ilaç böbreğe uğramıyor bile; karaciğerden atılıyor. o zaman ilacın bir işe yaramadı. veya verdin ama hayvanlarda patır patır böbrek yetmezliği yaptı vs. gibi.

faz 1: bu aşamada ilaç küçük gönüllü sağlıklı insanlarda denenir. tolerans, yan etki profili vs. araştırılır.

faz 2: bu aşamada ilaç küçük hasta gruplarında denenir ve etkin doz, etkinlik, yan etki profili vs. araştırılır.

faz 3: bu aşamada ilaç geniş hasta guplarında denenir ve halihazırda kullanılan ilaç/yöntem vs. ile karşılaştırılır.

faz 4: bu aşamada ilaç piyasaya sürülmüştür, ruhsatlıdır. bu aşama hiç bitmez. uzun süreli etkiler veya nadir görülen yan etkilerin verisi vs. toplanır.

belki gereksiz aşırı yazdım özür dilerim. ama temel olarak hayvan deneyleri bilimsel çalışmaların olmazsa olmazlarından ki kolay değildir böyle şeyler için izin almak. olabilecek en minimum hayvan sayısını en kompleks olmayan hayvanı kullanmanız, onların bakımı, beslenmesi vs. her şeyini optimumda sağlamanız gerekir.