şarbon

son zamanlarda brezilya'dan ve diğer yerlerden gelen kurban etlerinde olmasıyla tekrar gündeme gelen hastalık.

hayır ilkel insanlar bile daha konuşamazken tarım ve hayvancılık yapardı. hani tarım ve hayvancılık en ilkel eylemlerden. bunda bile kendi kendimize yetemeyip dışardan büyükbaş, küçükbaş hayvan alıyorsak vay halimize.

ciltte olan türü çok tehlikeli olmasa da korkutucu açık yaralara sebebiyet vermekteymiş. ciğerlere yerleşen tipi ise ölümcül olabiliyormuş.

et yiyemiyorduk zaten de işte laf olsun. sen git kilosu 50 küsür 60 liraya et al bide şarbon kap. yazık valla.

toplumca vejeteryan olduk şimdi de. hadi hayırlısı.
elden ele whatsapp ve facebookta kopyala yapıştır yapılan mesajlardan ama olsun yine de okumakta fayda var. bir göz atın derim. en azından koruma amaçlı.

sevgili arkadaşlar,
bu günkü durumda etler ve sütler riskli. ancak bacillus anthracisin en dirençli sporları 15 dakikadan az olmamak kaydiyla kaynatmaya duyarlı.
bu durumda şunlara dikkat etmemiz gerekiyor.
kıyma çiğ et olduğuna göre, bakteri de eldeki sıyrıklardan kolayca bulaştığına göre ,(bir deri şarbonu ile karşılaşmamak için) eldivenle kıymayı yoğurmak gerek. çiğ hiç bir et ve sakatata çıplak elle dokunmamak gerek.
etleri, köfteleri çok iyi kaynatmak gerekiyor. kaynamaya basladiktan sonra en az 15 dk.
kaynamaya başladıktan 15 dk sonra risk ortadan kalkıyor.
sütlere gelince kutu sütlerin uzerinde uht yazar. ultra high temperature ile sterilize edildi demektir. bunu kontrol edin. bunlarda risk yok. ama pastörize sütler, çiğ sütler ve günlük süt çeşitleri en az 15 dk kaynatılıp içilmeli.
bilindik süt, peynir ve yoğurt markalarında risk olmaz. bunların ari yani hastalıksız hayvan çiftlikleri vardır ihraç ediliyor çoğu...
açık dondurma yemeyeceğiz. en şıķ pastane ya da kafe bile olsa bu dondurmayı hangi sütle yaptığını bilmediğimiz için yemeyeceğiz. kapalı paketli dondurmaların üzerinde üretim tarihi yazar. temmuz’ dan sonra üretilenler riskli olabilir ki bunlar da seneye satılır bence.
deri şarbonu tedavi ediliyor. kötü ve öldürücü olan akciğer şarbonu. topraktan uçusan bakteri sporları solunumla giriyor. özellikle bahçeler için gübreleme yaparken bitki ekerken. özellikle temmuz ayından sonra satılan gübreler çok riskli. çünkü bakteri hasta hayvanın dışkısıyla atılıyor ve sporlar toprakta canlı kalıyor.
eldivenle ekip biçme işlerini yapmak ve mümkünse bahçe ya da saksılarımıza yeni gübreli toprak koyacaksak işlem sırasında eldiven yanı sıra bir bezle ağzımızı burnumuzu maskeleyip gözlerimiz için de bir gözlük takıp işlemleri yapacağiz. ya da böyle işler yapmayacağız.
anlaşılan diyete gireceğiz hepimiz. dışardan hamburger, köfte, markasız açık sucuk (mangal için satılanlar) yememek lazım. zira iyi pişmemiş içi çiğ kalmış kısımlar olabilir. çok bilindik marka olmak şartıyla şarküteri tüketilebilir. ancak bunlar kaynatılmıyor, sporlar canlı kalabilir. şimdi piyasada olanlarda risk yok, eski üretim onlar. asıl bundan sonraki üretimler riskli.
diyet yapacağız anlaşılan. sağlıkla kalın...
sadece etle bitseydi bu iş ne iyi olurdu değil mi? ama görüyoruz ki günlük yaşantı içinde ne kadar da büyük bir yer kaplıyor. sanırım bu haberleden sonra en az 1 yıl et yenmez bu ülkede. en azından ben yemeyeceğim orası kesin.ayrıca haber kanallarının hiçbirinde bu olayla ilgili hiç bir haber yapılmaması da cabası. bugün markete gidince kasaba sordum nerden alıyorsunuz etleri diye. afyon'dan geliyor dedi. oraya nerden geliyor diye sordum. bilmiyorum dedi. ne hoş değil mi? tavuğumu alıp uzaklaştım tabi o reyondan hemen. neme lazım sporlar havadan da uçabildiği için şarbona maruz kalmak istemem. ulan tam da tavuktan bıktım et yiyim biraz derken geçen haftasonu aldım eti akşamına şarbon haberini duyar duymaz attım etleri iyi mi? off ama yaaa.
ha bir de takip etmek isteyebilirsiniz belki adamlar her gün bir gıda ürününü takibe alıyorlar.
https://gidadedektifi.com/
şarbon haberlerini buradan başka bir yerde göremedim ben. ayrıca halen hayvan ithal edildiği konusunda bilgi veriyorlar.
her şeyi ithal etmeye çok alıştık. hadi onu geçtim de bari ülkene soktuğun malları bi kontrol et demi. o kadar ciddiyetsiz bi ülkeyiz ki. şarbon gibi tehilkeli bir bakteriyi tesbit edemedik. ki kendisi çok tehlikeli bir bakteridir.
köpek ismi olabilir bundan şarbooonn gel oğlum