bent

tipik ağlak yahudi hikayelerinin sıkıştırılmadığı belki de tek 2. dünya savaşı filmi.
nazi subayının eğilimlerine bakılınca çifte standart denen şey demek ki sadece bizde yokmuş dedirten film.
sinemadaki en romantik ve tutkulu sevişme sahnesini içerir. klasik bir sevişme değil söz konusu olan. izlemeyenler açısından paylaşmıyorum. bu filmi izlememek büyük kayıp.
martin sherman'ın oyunundan sean mathias'ın filme aldığı, temerküz kamplarında eşcinsellerin yaşadıklarını anlatan film. uzun bıçaklar gecesi ve akabinde yaşananları, daha önce hiçbir dönem filminde değinilmediği yanlarıyla anlatmaktadır.
uzun zamandır ertelediğim * bu akşam da tek başına izleme nailine ulaştığım etkileyici bir film.
*
nazi kamplarında adi suçlulara yeşil, komünistlere kırmızı, yahudilere sarı yıldız, eşcinsellere ise pembe üçgen takılmaktadır. pembe üçgen en kötüsüdür. sarı yıldız taşıyanlar nasıl olsa eninde sonunda öldürülmektedirler, oysa pembe üçgenli mahkûmlar başından sonuna kadar gardiyanlardan daha büyük işkenceler görürler.

http://ayilarock.ayisozluk.com/bent-kirik/
(bkz:pembe üçgen)
(bkz:siyah üçgen)

 spoiler!
trende sevgilisini tanımadığını söylediği ve sevgilisinin trenden atıldığı anlar parçalandım. oyunculuklar çok başarılıydı. özellikle "taş taşımayı anladım ama kar neden taşıyoruz" repliğindeki üşüme oyunculuğu efsaneydi
martin shermanın tiyatro oyunundan uyarlama başrollerini clive owen ve lothaire bluteau un paylaştığı, mick jagger in "streets of berlin" adlı şarkıyı seslendirdiği 2. dünya savaşı sırasında toplama kamplarında yahudilerden bile aşağı görülen eşcinsellerin hem ss ler tarafından hem de kamptaki diğer tutsaklar tarafından nasıl dışlandığı, aşağılandığını ve nelere maruz kaldığını anlatan, pembe üçgenin onursal niteliğinin varoluşunu aktaran, en güzel sevişme sahnesini barındıran ve her eşcinselin izlemesi gerektiğine inandığım muhteşem film.