nelson mandela

güney afrikada beyazlara karşı hak savaşını kazanan sosyal demokrat barış insanı.ne yazıkki kaybettik
adı zikredildiğinde devrimciliği ve özgürlüğü hatırlatan biri olmak ne güzel. toprağı bol olsun, nur içinde yatsın...
güney afrika cumhuriyeti'nde çoğunlukla görünürde olsa da bir fark yaratmış insan. türkiye'deki popülerliği daha ziyade aldığı nobel barış ödülünden . ancak kendisinin 1990 yılında kenan evren'e verilen atatürk barış ödülü saçmalığını 1992'de reddetmesi* zihinlerdeki yerini sağlamlaştırmıştır.*** yolun açık olsun yaşlı adam. yaşarken "hayatın sonrası" için en iyi ne hayal ettiysen umarım şu anda onu yaşıyorsundur...
insanların renklerine göre sınıflandırılmadığı bir gökkuşağı toplumu yaratan dünya lideri...
faşist hürriyet gazetesi, kendisine zamanında şöyle bir manşet atmıştır:



tüm dünya saygı duyar, biz rengiyle, tipiyle yargılarız. haberin tarihine bakarsak bu ülke 80-90'lı yıllarda cidden ırkçı ve faşistmiş.


"beyazların egemenliğine karşı savaştım ve siyahların egemenliğine karşı da savaştım. tüm zamanların birlikte uyum içinde ve eşit fırsatlarla yaşadığı demokratik ve özgür bir toplum idealini yaşattım. bu, yaşamayı ve başarmayı umduğum bir idealdir. ama eğer gerekirse, uğruna ölmeye hazır olduğum idealdir."

demiş mandela, vatana ihanette yargılanırken. bence mandela'nın en etkileyici demeci bu.

1964'te nelson mandela, ülkesi güney afrika'ya karşı vatana ihanet suçlamasıyla yargılandı. idam cezasından kıl payı kurtulan 46 yaşındaki avukat, idam yerine cape town yakınlarında bir adada bulunan hapishanede ömür boyu hapse mahkum oldu. mandela'nın suçu, güney afrika'nın herkesçe "apartheid" olarak bilinen ırkçı kanunlarına karşı direnişi örgütlemekti. "ayrılık" anlamına gelen apartheid rejimi, siyahilerin yasal olarak beyaz azınlıktan daha aşağı tutarak siyahi güney afrikalılar'ın - ülke nüfusunun dörtte üçünü - birçok siyasi hakkını yok saymıştı.

hapishanenin mandela'yı ruhsal olarak çökertmesi planlanmıştı. bir taş ocağında ağır bir iş yapmaya zorlandı, yılda sadece bir ziyaretçiye izin verildi ve minicik hücresinde ışığı kapamasına izin verilmedi. çünkü mandela'nın siyasi partisi olan anc, african national contess, ayrımcılık rejimine karşı direnişte şiddet uygulamıştı ve güney afrika hükümeti de mandela'yı terörist olarak görmüştü. 17. yüzyıldan beri güney afrika'ya göç edem hollandalı ve ingiliz yerleşimcilerin torunları olan güney afrikalı beyaz yöneticiler, ülkede sımsıkı tuttukları iktidarı devam ettirmek için "apartheid"ı dayattılar.

ancak mandela buna boyun eğmeyi reddetti. hapishane duvarları içinden anc'yi yönetmeye devam etti. bitmek bilmeyen kararlılığı, gardiyanların bile saygısını kazandırdı. hapishane dışında mandela, dünyanın dikkatini ayrımcılığın adaletsizliğine çekerek güney afrika ve başka yerlerde milyonlar siyahinin kahramanı oldu. 1990'da uluslararası baskılar sonucunda güney afrika'nın beyaz ağırlıklı hükümeti, sonunda ayrımcılığı yürürlükten kaldırdı ve mandela'yı serbest bıraktı. mandela, 1993'te nobel barış ödülü'ne layık görüldü. ve 1994'te ülkenin ilk çok ırklı seçimlerinde güney afrika'nın başkanı olarak seçildi.

mandela başkanlığa seçilmesinin ardından adadaki hapishaneden eski gardiyan arkadaşlarından bir beyazı doğum günü partisine davet etti. eski gardiyan, televizyonda, "eski mahkumlarımdan birinin şimdi liderim olmasından gurur duyuyorum." dedi. dünyanın en fazla saygı duyulan devlet adamlarından biri olan mandela, 1998'de başkanlıktan emekli oldu.

1960'lardan önce amerika birleşik devletleri'nin güney eyaletlerindeki ırk ayrımına yakın bir sistem olan aratheid altında ırk, hayatlarında belirleyici bir etkendi. ırklar arası evlilik ve cinsellik yasaklanmıştı ve plajlardan hastanelere kadar her şey ayrılmıştı.

not: mandela hakkında bir şeyler izlemek isteyenler olursa onlara mandela'yı morgan freeman'in canlandırdığı ve matt damon'ın rol aldığı invictus filmini tavsiye ederim.