iyi parti

meral akşener'in kurduğu yeni parti. faşist bir oluşum olma olasılığı yüksek olsa da denize düşen yılana sarılır misali ülkedeki hükümet karşıtlarının yeni umut kapısı olmuştur.

detaylar şurada: http://www.bbc.com/turkce/haberler-turki...
faşist olmamasını umut ediyorum, şu anki düzene baş kaldıracak bir kadrosu ve umut dolu bir enerjisi var.
ideolojiyi bir kenara bırakalı çok oldu. son birkaç senedir yerel ve genel seçimlerde hep stratejik oy veriyorum. bu yüzden belli bir partiye sabitlenmemiş karman çorman bir oy verme geçmişim var. şahsen bu yeni parti de bana hiçbir umut vermiyor. bu ülkede bana politik olarak umut verebilecek herhangi bir şey kalmadı. zaten son 10-15 yıldan daha gerisine şöyle bir bakarsanız aynı döngünün on yıllardır devam ettiğini, bir sağcıyı başka bir sağcıyla devirmeye çalışma saçmalığının sürüp gittiğini, her seferinde boş umutlara kapılındığını rahatlıkla görebilirsiniz. belli ki bu, bu ülkenin lanetli kaderi ve kırılacak gibi de değil. bununla birlikte seçim günü yine stratejik olarak iyi parti'ye oy vermem gerektiğine ikna olursam fazla düşünmem, veririm. bu da en fazla yukarıda dediğim gibi sağcıyı sağcıya düşürür, akp'yi belki daha da zayıflatır. hani olmaz ya, bir mucize olup iyi parti iktidar olsa dahi 1-2 yıl göstermelik demokrasi oyunlarının yarattığı illüzyon sonrası yine her şey normale döner: yani yolsuzluklar, kadrolaşmalar, baskı ve sansür, artan vergiler, faili meçhuller, mahkumiyetler vs. vs... bu ülkenin normali bu çünkü. x parti de gelse y parti de, değişmeyecek. bunu kabul etmek, hayal kırıklığı riskini de azaltıyor.
muhafazakar sağ partilere eklenen yeni oluşum.gericilikleri faşizmi zamanla ortaya çıkacaktır...
sözlüğe her girdiğimde (bugün) reklamlarıyla karşılaşıyorum. meral akşener'in kılıçdaroğlu ve malum belediye başkanlarıyla fotoğraflı bannerları var. iyi parti sosyal medyaya hızlı giriş yapmış anlaşılan. seviyorlar böyle şeyleri.
kapladığı alan açısından merkez sağ ile ülkücü hareketin kimi noktalarını içine toplamaktadır. kitle konusunda ise özellikle batı illerinde görece seküler görünümlü sağ seçmene hitap eder.
bunun yanında mhp ile olan ayrışması yalnızca akp'ye destek verip vermemek üzerine dayanmıyor, bakıldığında mhp iyi partiye nazaran daha kırsal ve muhafazakar kalıyor, burada da türkiye'nin sosyolojik değişimi söz konusu, bir dönem şehirli dar bir kitleye hitap eden sağ milliyetçilik mhp ile birlikte kırdan gelen kesimleri kapsamak adına islami bir hüviyete büründürülmüş, kuşakların değişip şehir kimliğinin öne çıktığı yerde ise iyi parti ile yeniden seküler görünüme doğru geçiş yapmaya başlamıştır. bunun yanında nato ve abd'ye bakış olarak da ayrışma mevcuttur ve mhp kitlesi ile yönetimi son dönemde daha karşıt bir pozisyon izlemektedir.

son olarak ise akp ve mhp bloğunun tasfiye edildiği senaryoda oradan kalan kadro ve kitlelerin iyi partiye yönelmesi ile sağın yeni büyük partisi olma ihtimali yüksektir, bu da önümüzdeki on yıllarda yeni bir baş belası olacak demektir.