varoş

gay jargonun da sıkça kullanılan, fakir, bakımsız yada çirkin gibi negatif anlam içeren cümlelerde kullanılan kelimeciktir.
kentli/şehirli kesimin şehrin dışına yaptıkları istemsiz ziyaretleri ya da bir arkadaşlarının başından geçen olayları anlatırken altını koyuca çizmek zorunda hissettikleri yerleşim bölgeleri. cümle aralarına sürekli sıkıştırılan ''şuradan ötesini bilmem''lerin gülünçlüğü de cabası. aslında ucuz olan ne biliyor musunuz: ''ucuzlaştırmak adına sık sık ağza sakız yapılan varoş kelimesinin yerli yersiz kullanımı'', kendisi ya da içerdiği anlam değil.
genel anlamiyla kentin safrasidir varoslar. gündüz, dislileri arasinda ögütüp sindirdiklerini bosalttigii bir kubur, sindiremediklerini kustugu bir çöplüktür. güvenlikli burjuva yasam tarzinin bitip, orman kanunlarinin basladigi tekinsiz bir bölgenin hudutlarina tekabül eder. konforlu bir hayatin vaadettiklerinin büyüsüne kapilip, varostan kente terfi etmislerin hafizalarinda, bir daha dönülmemesi gereken lanetli bir batakliktir varos. her adi geçtiginde altini kalin çizgilerle çizmelerinin nedeni budur.
kendi anlamından çok bir zamanlar popüler olan kıro kelimesiyle hemen hemen aynı anlamı karşılayacak şekilde kullanılıyor. gerçi kıro kelimesi de kendi anlamından bayağa sapmıştı. sanırım ingilizcede ghetto ya da trash kelimeleri buna karşılık geliyor. bu konuya insani yaklaşmaya çalışıp varoş kelimesini kullananları elitist olmakla suçlayan ve onlara yukardan bakıldığını iddia eden insanlar var. bu boş bir çabadır. belki varoş kelimesini kullanan insanın kendisi de "varoş" olabilir. ama böyle bir kavram varsa bu kavramı karşılayan bir kelimenin olması da gayet makul. isterse adı varoş olsun, kıro olsun ya da apaçi olsun bir grup insan var ve bu insanların sadece ekonomik durumları değil entellektüel seviyeleri, eğitim durumları va hatta estetik algı eşikleri oldukça düşük. * neye göre kime göre düşük muhabbetini yapacak olan insanlar kendilerini kandırmaya devam etsinler.