7 eylül 2018

7 eylülde rusya,iran ve türkiye tahranda görüşme yapacaklar. rusya şu an doğu akdenizde savaş gemileri,denizaltılar ve uçaklarla çok büyük bir tatbikat yapıyor. tatbikat 8 eylülde sona erecek. rusyanın tatbikat alanına baktığımızda kapattığı alanlar türkiye-kıbrıs ulaşımını önlememek için itina ile düzgün hatlar çizmiş,belli ki üzerine çalışılmış bir tatbikat.
şu anda idlibte 100.000 in üzerinde esad mualifi var. ayrıca buna ek olarak 30.000 birleşmiş milletler statüsünde terörist olarak görülen gruplar var. rusya ve iranın, suriyenin toprak bütünlüğünü ve esadı desteklediği biliyoruz,geçenlerde çinden gelen açıklamalar da açıkça gösteriyor ki çin de tamamen suriyenin toprak bütünlüğünden ve esadın kalmasından yana. türkiye esadı istermiyor ama suriyenin toprak bütünlüğünün korumasını istiyor görünüyor!
ancak abd ve ab siyasetle bu işin politik olarak çözülmesini istiyor.yani abd ve ab suriyenin bu kaotik durumunun korunmasını istiyorlar. fakat diğer taraftan rusya, çin, iran ve türkiye idlibe operasyondan yana. ve bu operasyonu bir an önce yapmak istiyorlar. çünkü bölgeye yapılacak operasyonla en az 1 milyonluk bir göç dalgası bekleniyor ve kış gelmeden operasyon bitsin ve bölge temizlensin istiyorlar. eğer operasyon uzarsa ve kış gelirse sınıra biriken mülteciler insani haklardan dolayı türkiye'ye sığıncaklar, en azından bir kısmı sığınacak. dolayısıyla 7 eylül tarihi önemli bir tarih olabilir. bakarsınız tahrandaki zirveden idlibe operasyon kararı çıkar,rusya doğu akdenizdeki kuvvetleriyle tatbikat bitmeden operasyona başlayabilir.
üniversite kayıtlarının bittiği,(öyle düşünüyorum) ek tercihlerin başlayacağı tarihte olabilir(belki 2-3 gün sonra). benim için umarım her şey güzel gider, yoksa ailem ve çevrem yüzünden bileklerimi kesme noktasına geldim.
evet rusya 7 eylülü beklemedi ve bugün idlibi vurdu.