bir kişinin x olduğunu anlamanın yolları

y'ye değer verirseniz, bu yollara pek de gerek kalmıyor aslında.

gerçi ben matematikten de pek anlamıyorum. ilk ve ortaokul zamanlarında, sınıf öğretmenim bizimkilere "bu çocuk illa ki matematik okusun. çok zeki." demiş de demiş. lisede başka taraflara kanalize olunca da matematik uçtu gitti hepten. sayın-veli-çocuğunuz-zeki-ama-çalışmıyor tayfasındanım ben de. yoksa, çalışsam bildiğin tesla olur, ülkeyi muasır medeniyetler zirvesine ulaştırırdım da...işte.

şimdi, bebeyim, o elindeki klavyeyi sakince yere bırak. 10'a kadar sayıp deriiiin nefesler alıp ver. pencereyi aç ve şehrin ses(sizliğ)ini dinle. bir kahve yap, mesela, en sadesinden. pencere kenarını oturup az izle. y'ye değer ver. kendini değersizleştirme.

bir kişinin x olduğunu anlamanın en kolay yolu x'ten değil, y'den geçiyor en nihayetinde.

ama "yok. ben değersizleşecem. beynim yandı çünkü. nefret tohumları götümü kemiriyor. ırkçılık dediğin dilime dilime boşalıyor." demeye devam ediyorsan da yapacak bir şey yok.
o x'i senin gözüne sokarım.

hadi öptüm.

http://i0.kym-cdn.com/photos/images/newsfeed/000/250/671/b86.jpg
ağzına bakmak yeterlidir. (bkz: musti) *
kişinin x olması seni etkiliyor ise bil. lakin seni ilgilendirmiyorsa bu bilgiyi nerede ve ne amaçla kullanacağını kendine sormalısın.
insanların kendilerini değerli kılmak için başkasını yermesinin, hor görmesinin beyhude bir çaba olduğunu ifade eden teoridir.(sanırım). bende böyle düşünüyorum.

aşağı çemişgezekliler ile yukarı çemişgezekliler birbirinin aynıdır ve akrabadır. ama sebepsizce birbirlerinden nefret ederler. (bkz: dedeme kurbanda yağlı et sattı bunlar) bu nefret kişinin kendini bilmemesinden kendine değer vermemesinden ileri gelir. insanlar bu şekilde davranarak adeta bir zıtlık, kontrast yaratarak kendilerini değerli kılmaktadır aslında. yani siyahı iyice koyult ki beyaz daha netleşsin, ortaya çıksın.

ancak yazar, sevgili imla klavuzu bu noktada der ki (sanırım) ; oysa bunu yapacağınıza herkes y'ye yani kendine değer verse, bu karalama, ifşa etme dürtüsü ortadan kalkar. yani siyah da güzel bir renk beyazda, aşağı çemişgezekliler de değerli yukarıda, x de iyi y de.

bir başka deyişle herkes kendine kendi hayatına baksın. birini kötüleyerek kendini düşürürsün. birine çamur atmadan önce düşün ilk önce senin ellerin kirlenecek.