din kültürü ve ahlak bilgisi

ilkokul dönemlerinde öğretilen bir derstir. islam dininin ayrıntıları, kurandan sure ve dualar öğretilirdi. öğrencilik dönemlerinde 3-5 sene bu ders karşımıza çıkardı. ne hikmetse tüm bu zaman zarfı içinde hep dersin ''din kültürü'' kısmını görürdük, '' ahlak bilgisi'' kısmına girmek hiç nasip olmazdı elhamdülillah.
okul dönemimde en zorlandığım iki derten biridir. dilim dönmediği için duaları ezberlemek kabusum olurdu. malum diğeri de ingilizceydi.
din eğitimini vermek devlete ait olmamalı. aileler evlatlarına istediği şekilde ya da belki de istemiyorlardır, din eğitimini verebilmeli. imam hatip mezunu tıyniyetsiz badem bıyıklı tiplerin verdiği ahlak dersinden ne olacak ki. işte onların ahlak durumlarını son süt rezaletinde gördük yeterince * . öte yandan bir arap alevisi olarak sünnilerin alışkanlıklarını neden öğrenmek ve ezberlemek zorundayım onuda anlamadım asla. gerçi müslüman olmayanlar bu dersten muaf oluyorlar sanırım * . bundan başka resim müzik gibi derslerde var aynı mantıksızlık içinde. ve beden eğitimi. bütün bu salaklıklar not ortalamasını etkiliyor. facia bir durum bu. mesela resim derslerinde ki en büyük başarım çöp adam çizebilmekti. daha iyisi yoktu bende. bunun sonucunda resim notlarım hep düşüktü, utanmasalar zayıf olacak yani. beden eğitimi derslerinden bahsetmek bile istemiyorum. böyle kişisel ya da ailesel yönelimleri içeren dersler seçmeli olmalı ve not ortalamasını etkilememeli.
klasik türk eğitim sistemindeki ''seçmeli ders'' mantığının örneklerinden biri. seçmek zorunda kalırsın. sözlü günleri müslüman arkadaşları inançlarındaki ''abdestsizlik'' durumunda bile dua okutmaya zorlatan derstir. islam harici dinler için -iki bile saat ayırabilen ''anlayışlı'' hocalara- sahip olabilirsiniz şanslıysanız. (!)
ancak formatı tamamen değiştirilirse zorunlu olması gerektiğini düşündüğüm ders. bence din kültürü ve ahlak dersinde sadece islam değil yaygın olan dinler ve inançlar (ya da inanmama durumları) tarafsız bir şekilde ve eşit ders saatinde anlatılmalı ki çocuklar kendilerinden başka şeylere inanan (ya da inanmayan), başka şeyler düşünen insanların olduğunu, bu insanların normal olduğunu ve onlara da saygı duyulması gerektiğini anlasınlar. hem bu derslerde gördükleri diğer inançlara dair gelenekleri vs. az buçuk öğrenirlerse diğer insanların inançlarına nasıl saygılı davranılacağını da erkenden öğrenmiş olurlar. aynı zamanda birçok inancın vs. çocuklara tanıtılmasıyla bu bireylerin ileride kendilerine en uygun inanç sistemini bulmaları da kolaylaşır diye düşünüyorum.
isminin "islam kültürü ve islami ahlak bilgisi" olması gereken derstir; zira bizim ülkede islamiyet dışındaki dinlerden pek bahsetmezler, bahsedeni de sevmezler. derste de paso peygamber hayatı tekrar edilip bol bol sure dua vs. ezberletilir.