fanzin

fanatik ve magazin kelimelerinden türetilen adı ve fotokopi makinesiyle çoğaltılmasıyla bir döneme damgasını vurmuş özgün dergi türüdür.
her ne kadar daha çok öğrenci gruplarının ya da amatörlerin rağbet ettiği bir tür gibi görünse de kritik zamanlarda gerekli iletişimi sağlayan önemli bir alt iletişim dalgasıdır fanzinler.

siyasal ortamın gerildiği, gençlik hareketlerinin ya da sınıfsal çatışmaların hız kazandığı dönemlerde, iktidar ile medya arasındaki çıkar ilişkisi nedeniyle kendi medyasına sahip olmayan tarafın görünmez iletişim ağı olur fanzin sayfaları. bir künyesi, adresi ve sahibi olmak zorunda olmadığından yasal süreçlerin kolaylıkla dışında kalabilir; mahkeme celbi, yayınevi baskını riskini minimuma indirirler.

1917 ekim devrimi başta olmak üzere pek çok kritik eşiğin moral gücünü taşıyan ve taze tutan siyah beyaz ve sahipsiz bir sestir fanzin; künyesi de adresi de tutulduğu eldir.
eski dönemdeki fotokopili fanzin yayınları bir kenara bırakırsak, ticari amaç gütmeyen, kültür bakanlığının onay prosedürlerini geçme ihtimali olmayan yayınların genel adı diyebiliriz. tabi lgbti içerikli bir yayının şuanki ülkemiz kültür bakanlığından onay alabilmesi pek mümkün gibi görünmüyor. bu sebepledir ki bu tür yayınlar genellikle özel mağazalarda yer bulabilmektedirler. kalite olarak diğer yayınlardan hiç aşağı kalır yanı olmayan yayınlara rastlamak mümkündür.
dijital ve basım olarak kendini geliştiren bir mecra fanzin blog sağlayaıcılarınıda net art olarak fanzin gibi kullanan hareketlerde vardır. örnek http://faggotfanzin.tumblr.com/
türkiye' de ilk fanzin heavy metal içerikli laneth ve mondo trasho' dur.
edit: mondo trasho eklendi.