ingiltere'nin avrupa birliği'nden çıkması

avrupa birliğine 3. dünya ülkeleri ve doğu bloğu ülkelerinin doluşması üzerine ingiltere tarafından verilen ve geç bile kalınan karar.

(bkz: ingiliz kibri)
avrupa'dan çıkmak değildir öncelikle, kaldı ki bu kadar iç içe geçmiş bir dünyada sınırlarınızı ve gözlerinizi sonsuza dek kapatamazsınız. halbuki pek görünmese bile birleşik krallık'ta %49 civarında avrupa ve dolayısıyla dünya ile bütünleşilmesi gerektiğini düşünen bir kitle vardır. nasıl ki %48-49 küsürlük sağcı akp kitlesini türkiye olarak görmek yanlışsa, burada da %51 ayrılıkçı kitleyi birleşik krallık'ın sahibi olarak görmek yanlıştır. bu nedenle bu tür plebisitlerin tehlikeli olduğunu düşünürüm.

ab politikalarının doğruluğu, yanlışlığı tartışılır ancak dünyanın bu denli muhafazakar bir eğilime girdiği dönemlerde acil alınmış yanlış bir karardır bana göre. buna özenen sağcı milliyetci kitleler de diğer ab ülkelerinde de ayrılıkçı sesler çıkaracaklar, hatta trump'ın elini bile güçlendirecek bir etki yapacaktır diye düşünüyorum. türkiye'nin de ab sürecininin büyük oranda bittiğini veya askıya alındığını söylemeye gerek yok sanırım.

2016 ekim abd seçimleri ve 2017 dünyanın gidişatı açısından kritik yıllar olacaktır. halklar ve hükümetler bu anlamda ayrılıkcı-kapalı post ulusal yönetimleri mi yoksa dünya vatandaşlığını mı seçecekler hep birlikte göreceğiz.
ayrılan ingiltere değil birleşik krallık'tır.

zenginin malı züğürdün çenesini yorar misali onlar çıktı bize konuşması kaldı.