italyan mutfağı

3 kurunu bitirerek risotto, tiramisu, pizza, makarna ve envai makarna sosunu yapmayı bildiğim müziği ve şarabı ile birlikte konsept olarak birbirini tamamlayan muhteşem mutfak.
ricotta peyniri
panna cotta
risotto
ülkemizde dillerden düşmemesine rağmen aslında hakkında çok az bilgi sahibi olunan, o az bilginin de büyük bir kısmı yanlış olan mutfaktır.*
bugün hemen hemen her evde tiramisular yapılıyor, lapa olmuş pilavlar risotto diye yutturuluyor, benim bacak kadar, tazecik şef olan kardeşim bile evinde pastasını* açabiliyorken, italyan mutfağıyla hiç bir alakası olmayan pasta ve pizzalar bize italyan mutfağı diye yutturuluyor.
bakın kardolar, italyan mutfağı dediğimiz ''oooh verdim zeytinyağını, domatesi, spagettiyi bitti gitti.'' değil..bu mutfak oldukça eklektik bir mutfaktır ve tarih boyunca pek çok kültürden etkilenmiştir. ancak kemikleşmiş özellikleri, bilhassa bazı pişirme teknikleri bugün tüm dünyaya yayılmıştır.
esasen italyan mutfağı bölgesel olarak kendi içinde ciddi bir çeşitlilik barındırır. ülkenin pek çok bakımdan bereketli olması, farklı yiyecek içecek ürünlerinin ve hayvanların yetiştirilebilmesidir bu çeşitliliği yaratan. örneğin italyanın kuzeyinde dana ve domuz eti yaygınken, ülkenin güney kısımlarında balık daha önemli bir yer tutar.
italyanlar mutfağa bir bütün olarak bakar. o yüzden peynirinden, kahvesine kadar hemen hemen her şeyin en lezzetlisini yapmak için büyük emek sarf ederler.
burada italyan mutfağıyla ilgili sözlüğün ez uzun girisi olacak bir giri girmek isterdim ama beyninizi ambale etmek istemiyor, bu mutfakla ilgili size bir kaç ipucu vermek istiyorum.

-doğru bir risotto yapmak istiyorsanız daima carnaroli pirinci kullanın. doğru bir reçeteyle kullanırsanız sizi asla mahcup etmez.
-eğer italyan mutfağından bir şeyler pişirmeye meraklı iseniz ançuez sık sık karşılacağınız bir şey olacaktır. ancak vaktiniz varsa o iğrenç hazır ançuezlerden kullanmak yerine alacağınız biraz hamsi ile, evet bildiğimiz hamsi, kendi ançuezinizi yapabilirsiniz.
-italyan mutfağında peynir ve meyve ikilisinin önemli bir yeri var. doğru peynir ile doğru meyveyi bir araya getirmeyi öğrenin. muhteşem lezzetler elde edebilirsiniz. örneğin tuzlu ve yağlı beyaz peynir ile avya ya da sert yeşil üzüm. deneyin, seveceksiniz.
-italyan mutfağını biliyorum ben yeaa diyerek pişirdiğiniz her şeye kapari koymayın. mümkün oldukça çiğ yiyeceklerde, örneğin tavuklu veya balıklı salatalar ile ya da ızgara sebzelerle kullanın. kapariyi kattığınız salataların içine yine doğru seçtiğiniz bir peyniri eklemeyi deneyin.
-sarımsak ve kırmızı soğandan asla vazgeçmeyin. ancak italyan mutfağında soğan ve sarımsağın aynı anda kullanılmadığını unutmayın.
-yemeklerinize süt ve şarap koymaktan vazgeçmeyin. örneğin sütte balığa koyacağınız bir miktar beyaz şarap ya da makarnalarınızı pişirirken içine katacağınız bir miktar süt lezzet patlamalarına yol açabilir.
-baharatlarınızı kendiniz yetiştirin. çünkü bu mutfakta taze baharatlar özellikle de biberiye ve fesleğen bir hayli önemli. pazardan alacağınız fesleğeniniz büyüdükçe taze olan, yeni büyüyen yerlerinden değil de, biraz daha yaşlı olan kısımlarından koparın. fesleğenle mi uğraşcam amk demeyin. insanı rahatlatan ve zevk veren şeyler bunlar.
-ha bir de tiramisu seviyor iseniz, muhallebisine biraz limon kabuğu rendeleyebilirsiniz. çok lezzetli oluyor.

genel anlamda italyan mutfağı çok olağanüstü şeyler sunmaz size. ancak her zaman lezzetli ve pişirmesi zevkli yiyecekleri vardır..evinizde kolaylıkla yapabilirsiniz. ülke olarak da malzemelerin hemen hemen hepsine ulaşabiliyoruz artık, bu da bir artı..aman pişirin işte güzel güzel şeyler.*
zamanında amerikaya italyanlar değil türkler gitseydi bugün ninja kablumbağlar lahmacun yiyeceklerdi.
ravioli de fungi'sine, dondurulup da içi acıtılmamış mozzarella peynirine, on yıllık parmesan peynirine, balsamic sirkesine hasta olunası mutfak.
hepsi cok iyi cok guzel de risotto nedir abi? yapis yapis lapa gibi...