selvi boylum al yazmalım

türk sineması nın gelmiş geçmiş en iyi filmlerinden biridir. çok kişinin gönlünde yer etmiştir. en sevilen film listelerinde hep önlerdedir. bu filmi izlerken hüzünlenmeyen, ağlamayan insanla işim olmaz sanırım. *

kırgız yazar cengiz aytmatov un kırmızı eşarp eserinden 1977 de atıf yılmaz tarafından sinemaya uyarlanmıştır. ali özgentürk senaryosunu yazmış, cahit berkay ın müzikleriyle daha içli hale gelmiştir.

türkan şoray- kadir inanır ikilisinin en güzel filmlerinden biridir. türkan sultan her zamanki büyüleyici haliyle karşımıza çıkar. ahmet mekin de göz doldurur.

emek verilen, vefakar sevgi ile tutkulu ve kör edici aşk arasında kalma halini çok güzel işler.

'' sevgi neydi? sevgi iyilikti, dostluktu, sevgi emekti. ''

sinemamızda en akılda kalan repliklerden biridir.

(bkz: samet ona baba dedi)
romanıyla filminin sonunun farklı olduğu bir filmdir. film de kitap da müthiştir. kitapta asya sevdiğine varıyor ve mutlu son. gerçi filmde de mutlu son gibi bi şey var sadece sevenler birbirine kavuşamıyor ama kavuşmak hep iyi değildir
şahsına münasır bir film. seyrettiğim hiç bir türk filmine benzemiyor. yıllar önce izlediğimde biraz sıkıcı gelmişti ama bu filmi çok seven, milyon kere izleyip satır satır ezberleyen aşkımdan ayrılınca tekrar izledim. salya sümük bitti film.
--- spoiler ---

filmin sonundaki seçimi aslında kadın değil de çocuk yapıyor onu farkettim. kadın kendine eş değil çocuğuna baba seçiyor aslında. o yüzden de güvenli olanı seçiyor. o çocuk olmasaydı seçimi farklı olurdu sanki.

--- spoiler ---
uluslararası gösterimlerde kullanılan adı the girl with the red scarf olan atıf yılmaz filmi.
allah kahretmesin gece gece içmişim zati .
yüzlerce filme (ki ıssız adam bunlardan biridir) ilham kaynağı olan cengiz aytmatov kitabından uyarlama efsane film. müzikleri cahit berkay imzası taşımakta olup, o da efsane film müzikler arasındaki yerini almıştır.