alzheimer

1907 yılında alois alzheimer adlı doktorun soy ismini verdiği unutkanlığa dayalı bellek bozukluğu hastalığıdır. genellikle yaşlılarda görülen türüne verilen tanıdır.
an itibariyle muhabbet kralı programının konusudur.
hayat enerjisini yitirmek, sağlıklı düşünmede kayıpların yaşanması, hafızada kayıplar yaşamak. özellikle 45 yaş sonrasında hortlar.
çok sinsi bir hastalık. çoğunlukla yaşlılık hastalığı olarak bilinir. farklı farklı aşamaları var. alzheimer olan biri yavaş yavaş hayatına, geçmişine dair şeyleri unutmaya başlar. kişi, hastalığın son aşamalarında yakınlarını, eşini, evini bile unutmaya başlar. son aşamada ise beynin bütün bölümlerini saran hastalık yüzünden alzheimer olan biri beyin fonksiyonlarını da yitirir. artık bu sondur hasta için. öyle ki; beyin, nefes alma, açlığı hissetme gibi önemli ve yaşamsal yetilerini bile yitirir -ki hastayı öldüren de ya yemek yemeği unuttuğu için açlık ya da nefes almayı yetisini kaybettiği için nefessiz kalmak gibi şeyler olur.

ve en vahimi ise, henüz bu hastalığın bir tedavisi yoktur.
ailemde olan bir hastalık.
neyse ki, gen testlerimiz temiz çıktığından, genetik bir meyilden değil de çevresel koşullardan tetiklenmiş olduğu saptandı.
yine de, günümüzün tüm nesilleri için çok tehlikeli ve sinsice yaygınlaşan bir hastalık.
çevre koşulları ve yaşam tarzımız ortak yanlışları içerdiğine göre, bunları bulup ayıklamak gerekiyor.

bu hastalıkla ilgili yeni nesil ilaçların daha etkili olduğu ve önümüzdeki 10 yıl içinde hastalığın tümüyle durdurulabileceği söyleniyor.
yaşadığınız illerdeki alzheimer derneklerine katkıda bulunarak, bu hastalıkla mücadeleye destek olunabilir.

özetle; an'ı değil de anı yaşatır...
kadınlarda bel 90 ve üzeriyse, erkeklerde bel 100 ve üzeriyse bu hastalık kapımızı çalabiliyormuş. tam göbek deliğiniz üzerinden ölçerek bel ölçüüsü en az 2 ayda bir alınmalı ve sonrasında da önlem alınmalı diyor uzmanlar.
geçenlerde, bu hastalığa ilişkin bir araştırmanın ürkütücü sonuçlarını okudum webde...
henüz tek araştırma, ama, bulguları kontrollü ve geçerliymiş...
bulgulara göre, alzheimer adlı hastalık, bir virüs gibi bulaşıcı özelliklere sahipmiş ve ne yazık ki bu virüs, klasik dezenfeksiyon ve sterilizasyon yöntemlerine karşı dirençliymiş...
korku filmi gibi...
bakalım, bu bulguları doğrulayan başka araştırmalar da olacak mı...