biri sana tokat atarsa ona öbür yanağını dön

tokat atana öteki yanağımı göstermem ama öteki yanağımı uzatırım öpülünce.
bir hristiyanlık öğretisi.
yuhanna incilinde, hz. isa'ya ait olduğu belirtilen ifadedir.
bu ifade barışın, şiddet karşıtlığının ve sevginin sembolü olmuştur.
diğer yandan, sümsüklük ve acizlik olarak değerlendirenler de vardır.
fakat, bugünkü islam felsefesinde yer alan intikam ve ceza uygulamalarının yanında, sümsük olmak, "insan olarak kalabilme"yi göstermektedir.

(bkz: matta markos luka ve yuhanna)
"aaa şıllık seniiiğğğ" deyip bir tokat da ben patlatırım, yanağımı falan dönemem. ay olmadı yatırıp siksin bir de beni. ayh yok öyle bedavaya köfte. bana el kaldıranın alnını karışlarım allahıma.*
tokat atanın kendi acizliğini görmesi adına bir fırsattır. tıpkı kanadını kıranlara gözyaşı dökmek misali şiddetin mutlak karşılığının şiddet olmadığına anlamlı bir yanıttır, anlayana elbette.
öbür yanağını dönmek karşıdakinin bu konuda ne kadar emin olduğunu görmek için yapılabilir. eğer siz öbür yanağınızı döndüğünüzde size tokat atamıyorsa vicdanen bir acı çektiği ortadadır.
sınırına dikkat etmek gerekir. ilk tokatı yediniz, öbür yanakta kıpkırmızı parmak izi. ozaman tekrar öbür yanağınızı dönmeyin, verilmek istenen mesaj alınmamıştır.
bir mazoşist atasözüdür. *
nerenizdeki yanağa tokat attığına bağlıdır. yanak vardır, tokat yerse yedirenin ağzına sıçmak vaciptir ama bi de hak eder yanak vardır tokatlanmayı hak eder sabaha kadar tokatlayın dattebayo! * *