biseksüel

tahminimce biseksüelliğin tam ortası yoktur.
panseksüellerle birlikte en renkli insanlar topluluğu. bunları buldun mu muhabbetini kaçırmayacaksın. o anlatacak sen dinleyeceksin.
keşke herkes biseksüel - hatta panseksüel - olsa.

her zaman acaba doğru mu diye yaklaştığım konu. kendine biseksüel diyen kişilerden yeterince inandırıcı cevaplar alamadım bugüne kadar. bana sanki tek bir tarafla cinsel ve duygusal bir şey yaşayan, diğer tarafla sadece arada cinsellik yaşayan kişiler gibi geliyor. kaçamaklık yapan kişiler gibi yani. halbuki lgbt olmak cinsel kaçamaktan fazlası değil miydi?
heteronormatif yapının sahiplenicileri bütün cinsel yönelimlerden çıkabilir. eşcinsellere saldıranlar içinde eşcinseller de olabilir. toplumsal cinsiyetten bahsedeceksek biseksüeller yalnızca erkeklerden ibaret değildir. pek çok farklı cinsiyet kimliğinden olabilir. feminen geyleri aşağılayan "ibne olmayan, aktif" geyler toplumsal cinsiyet biliyor yani? toplumsal cinsiyeti bilmek konusunda gey -biseksüel erkek ayrımı yapıldığına göre kadınların yaşadıklarını erkeğin kadına duyduğu, duyabildiği cinsel arzuya mı bağlıyoruz yani? evet erkeklerin hiyerarşilerini cinselleştirdikleri doğrudur. lakin buradan geyler de kurtulamaz. tam da aktif-pasif mevzusunda olduğu gibi.
yine bir biseksüel için geylik-lezbiyenlik normal olamaz. "normal" varsa kendinde olandır, biseksüelliktir. bununla birlikte biseksüel bir kadın için bir kadına ; biseksüel bir erkek için bir erkeğe aşık olmak, cinsellik yaşamak normaldir. ilkokul çağında ne yaşandığı da hem biseksüel hem eşcinsel çocuklar için dışarıdan illaki belli olacak diye bir şey yoktur. belli olsa da ne biz bu çocukların gözetçisiyiz, ne de onları birbirleriyle yarıştırabiliriz. denilen durumlar doğru olsa bile her örnekte, bu acıları yaratan temel durumları ve bağlantıları eleştirmek yerine acı hiyerarşisi geliştirmek heteronormativiteyi sağlar. biseksüel çocuğun hislerinin durumu hakkında hangi cinsiyetten hoşlandığını bilecek ve hayat çizgisini takip edecek kadar kaç tane biseksüel tanınabilir şu hayatta? sanki bir dış göz olunmuş da insanları geçmiş gelecek süzmüş gibi. evlenme mevzusuna gelirsek eğer mevzu eşcinsellerin sahip olmak isteyip olamadıklarıysa bir biseksüel diğer cinse aşık olduğunda onunla evlenmek istiyorsa tabi ki evlenebilir. ve kime hesap verecek kendinden başka? biseksüel kadınlar ve diğer cinsiyet kimlikleri mevzusuna hiç girmiyorum. zaten oralarda mevzu bu kadar da "basit" değil.
lgbti komünitesince bile ön yargıyla karşılanan cinsel yönelim.
"kafa karışıklığı"ymış... cinsel yönelimin insanın doğası olduğunu unutup bir ideoloji sanmaya başlarsanız, biseksüellik de size çelişki gibi gelir.
"kapitalist komünist"le biseksüelin arasında bir ton fark vardır halbuki.
hem erkeklerden, hem de kadınlardan hoşlandığınızda vücudunuz buga girip kendini imha etmez.
her biseksüel, kadın bulamayınca erkeğe meyleden hetero abaza değildir.
mesela ben biseksüelim. kadına aktif, erkeğe pasif. ilginç değil mi? ufkumuzun yetmediği yerde "yok öyle bir şey; mümkün değil!" demek yerine, bir düşünsek, çok daha kolay olacak her şey.
"kalbimi ikiye bölsem de iki cinsiyeti de sevsem mi ?" dedirtmiştir bana zamanında . bir biseksüelin hayatı gayden daha zordur. ben erkeği seçsem de her iki cinsiyeti seçip birlikte olan, çok zor bir hayat süren insanlar da vardır. ama birçok biseksüel iki cinsiyetle birlikte takılmaz .birini seçip ona yönelir. ha şu an hem evli olup hem de erkeklerin altına yatan ya da üzerine yatan tiplerin çoğu biseksüel değil gaydir. çünkü biseksüellerin iradeleri güçlüdür, sadece bir cinsiyete ilgi göstererek de rahatlıkla yaşam sürebilirler.
aseksüel'den bir tık ileri, ceseksüel'den bir tık geridir.
ortada yani...
cinsel terimler konusunda bilgisi yok denecek kadar az olan yurdum insanının en çok bocaladığı alanlardan birisi.

tdk, "biseksüel" kelimesini bir sıfat olarak nitelendirmekte ve "hem kendi cinsini hem de karşı cinsi arzulayan" şeklinde tek cümlelik bir tanım yapmakta. fakat benim gözümde yetersiz bir tanım bu.

cinselliği keşfettiğim ilk zamanlardan, cinsel kimliğimin tam olarak hangi terime karşılık geldiğini fark ettiğim süreye kadar yaşadığım karmaşa, aslında biseksüelliğin bu toplum içerisindeki karmaşasının mini bir yansıması gibiydi.

düz bir hat üzerinde heteroseksüelliği en sağa, eşcinselliği en sola yerleştirdiğinizde biseksüeller genelde tam ortada kalırlar. genel mantık budur (çook basite indirgeyerek söylüyorum bunu); ancak pratikte, "bir kesime ait olma/bir saf seçme" dürtüsüne sahip insanların "öyle şey olur mu lan" diyerek dışlamayı tercih ettiği bir noktadır biseksüellik.

bir de eşek s.ken masum anadolu çomarının "gay değilim aktifim" çıkarımının bir alt kümesi olan "biseksüel = pasif gay" çıkarımı vardır ki, düşman başına.

biseksüel, "aynı anda her ikisi / aynı zamanda hiçbiri" şeklinde klişe ve boktan bir aforizmanın gerçeği aslında. biseksüel hem kalben hem de bedenen, cinsiyet ayrımı gözetmeksizin karşısındakini arzulayandır. biseksüellerde cinsiyet, ikinci sırada gelen özelliktir. birinci sırada, karşısında bulunan insana biçtiği değer ve hisleri yer almaktadır. zaten biseksüellik konusunda kavram karmaşası yaşayan bir çok insanın da korkuya kapılmasının veya dışlamasının sebebi budur. hatları ve sınırları keskin değildir biseksüellerin. kadın sevgiliden ayrıldıktan sonra bir erkeğe aşık olabilir veya yıllarda bir erkekle aşk yaşayıp sonra gidip bir kadınla evlenebilir.

kaol lg'nin sitesinde biseksüellik ile ilgili okuduğum bir yazıda şu paragraf geçiyordu:

"heteroseksist bir toplumda doğru tanımlama için yeterli veri sayılmasa da hayatım boyunca farklı seviyelerde bir çok kendini biseksüel olarak tanımlayanla karşılaştım. hem duygusal hem de cinsel olarak karşı cinse daha fazla ilgi duyan ama kendi cinsi olmadan da yapamayan, kendi cinsine olan dengenin daha ağır bastığı ama transseksüelin asla hayatında yer almayacağını söyleyip de kadınlara da ilgisi yüzünden evlenen, kadınlara aktif olup erkeklere sadece pasif olan, hem kadınlara hem erkeklere sadece aktif olan biseksüeller, kadınlarla evli olup da duygusal olarak sadece erkekleri seven ve erkekelere sadece pasif olan... örnekler çoğaltılabilir. bunlar kendilerini biseksüel veya erkek olarak tanımlıyorlar veya biseksüelliğin ne olduğunu bilmiyorlar. ama sorduğunda kadınsız olmayacağını söylüyorlar, belki topluma erkek görünme mecburiyetlerinden, belki heteroseksüelliğe şartlandıklarından. belki de ifade ettikleri kendileridir."

gerçekten de biseksüellik böylesine bir kavram karmaşasının yaşandığı yağmur bulutu gibidir ve -belki de- farklı cinsel yönelimler/kimlikler (ya da ne derseniz deyin) içerisinde en çok eleştirilen, en çok ötekileştirilen kesimdir. (en azından benim karşılaştığım tüm ortamlarda durum buydu)

kadına da aşık oldum erkeğe de.
altı sene erkek sevgilimle aynı evde yaşadım;
bu arada ikimizin de arzuladığı insanlar oldu, hepsi geçti bitti.
ayrıldıktan sonra bir kadına aşık oldum, halen onun götürdüğü yere gidiyorum
ve hayatım boyunca kendimi hep biseksüel olarak bildim, hissettim.
bir dönem o kadar yoruldum ki bu kavram karmaşasını birilerine anlatmaya çalışmaktan, sorduklarında "ben aşkın ve seksin kendisine tutkunum. kişilere ve bedenlere değil" diyerek kapattım sohbetleri.

velhasıl, biseksüel öyle net bir şekilde tanımlanacak bir kavram değildir benim gözümde. hem cinsel olarak hem de aşk hayatı olarak çok çetrefilli ve karışık bir durumdur. üstesinden gelmek de baya bir zordur.
biseksüel olduğunu söyleyenlerin çok önemli bir kısmının heteroseksüel kavramının ne olduğunu bile bilmediğine eminim. şununla çok karşılaştım: sen nesin? diye soruyor, "gayim" diyorsun, "ben de normal erkeğim diyor" normal ne demek? diyorsun, "gay değilim yani, biseksüelim işte" diyor.

diğer yandan haklı. "ibne sikmek" öyle tepki toplayan bir şey değil, hatta kişinin erkekliğini pekiştiren, toplumsal erkekliğinin bir parçası. e kadınlardan da hoşlanıyor, her şey toplumsal erkeklikle uyumlu böyle bir biseksüel varoluş için. yani toplumsal alanda kabul gören erkeklik öyle zannedildiği gibi yüzde yüz heteroseksüel bir şey olmak zorunda değil. egemen erkeklerin çoğunun heteroseksüel gibi kavramlardan haberi dahi yok, bilmeye ihtiyaçları yok çünkü. kadınlardan da hoşlanılan gördüğü ilk kimliği yapıştırmış kendine. her şey tıkırındayken böyle şeyleri sorgulayacak bir "kafa karışıklığına, zorda kalma" haline girmemişler. o yüzden hele ki böyle biseksüllere hiç "kafan karışık" dememek lazım yani. "normal" onlar. *
bi eli yağda bi eli balda olan kesimdir.
ne şiş yansın ne kebap durumudur
hem kadın hem de erkek vücudunu estetik bulan, her iki tarafın da güzel yanlarını görebilen kişilerdir.
kafası karışıktır. benim gibi.
lgbt çevrede translardan sonra en çok ötekileştirilen yönelimdir. translığı da yönelime dahil etmeyip cinsiyet kimliği olarak bakarsak en çok dışlananlardır. (translar heteroseksüel olabilir, lezbiyen olabilir, gey olabilir, biseksüel olabilir. bu yüzden lgb gibi değillerdir.) oh ne güzel bazen kadın, bazen erkek kafasına göre takılıyor leşcinsel deniyor fakat her iki cinse olan cinsel tutumları oldukça seçicidir, bu durumu yıllar öncesinde okuduğum fakat adını hatırlamadığım bir ansiklopediden hatırlıyorum.
lgbt platformu bir sözlükte en çok nefretin olabileceği başlık sanırım.
ben gay'im o gay öyleyse sen de gay olmak zorundasın tamam mı!
kadınlarla ne yaptığın önemli değil sen sadece gay olduğunu kabul et.
burası özgür bir platform ve sen gay'sin, biseksüel değilsin.
biz heterolar gibi baskı yapmıyoruz ama sen gay'sin.
kabul etmiyorsan sana saygı duymayız.

tamam seks için biseksüel davrananlar kavramın altını boşaltıyor ama farklılıklara hoşgörü göstererek büyümek yerine kurallar koymak mantıksızdır.
format gereği tanım: her tercihteki bireyin karşı takımdan gördüğü oyunculardır.
adettendir: biseksüel değilim *
ilerde bir kadınla evlenmeyi düşünüyorum dedikleri sürece asla saygı duymayacağım insanların genelde arkasına sakladıkları cinsel yönelim.
'' eşcinsel değilim biseksüelim '' diye kendini tanımlamadıkça sorun teşkil etmeyen yönelim.
ayşe arman demişti ya. gaylar için bisexler en büyük tehdit düşünsene seninle yatıyor ama orgazm olmak için bir kadını düşünüyor tanrım bifobi değilim fakat ayşe hanım da biraz haklı ya
topluma kendini kabul ettirme sıfatı.
  • /
  • 3