çorbaya ekmek doğrayan insan

en asil duyguların insanıdır çorba da tarhanaysa anlından öpülmelidir.
gözlemlediğim kadarıyla ekmeği taze olarak doğrayan kişiye köylü , eğer kroton tarzı " küp küp kesilip fırınlanmış ekmek" atan kişiye şehirli modern gözüyle bakılıyor. * * *
içinde hiçbir aşağılayıcı,küçümseyici bir tanım içermiyorken,sadece seçenek olarak oraya yazılmış "kruton"u alıp başka bir yere çekmek,nasıl bir art niyetliliktir.nasıl bir zeka ürünüdür. her şeyi geçtim daha bir kaç saat önce girdiğim (bkz:#189785) girdiyi de mi okumadın eyy yazar.
bakmakla yükümlü olduğum göbeğimi doyurmak ve büyümesinin devamını sağlamak adına sık sık yaptığım için kişi ben olabilirim. köylü usulü yaparım genelde. taze ekmekle.
lisede gittiğimiz çorbacıda her defasında arkadaşlar yapardı bunu (ben o zamanlar çorba içmezdim döner yerdim ama şimdi gidince ekmeği banarım bende)
her yemekten sonra da o espri yapılırdı
-sen çorbayı boşver ekmeğin parasını ver
arkadaşımın başına geldiği gibi çorbacıda içtiği çorbaya değil çorbanın içine doğradığı ekmeğe para ödeyen insan da olabilir aynı zamanda.
(bkz: abi çorba bizden olsun sen yediğin ekmeği öde yeter)
yahu çorba bu, ekmeksiz yinmezkine, dedirtir...
hele ki bir mahluta veya borç çorbası ise uffffffffffffff dedirte dedirte doğranabilir.

tabi ki, kap içerisindeki sıvının tüm dengesini bozacak bir kopuşla değil!
ekmeğin miktarının ve doğranacak parçaların büyüklüğünün bir adabı vardır...çorba kasesi büyüklüğündeki parçalarla çorbayı gömmek ayıptır!
doğranacak ekmek, hafif tereyağıyla birlikte tavada az kavrulmuşsa, o kişi ölümsüz bir "damak ilahı"dır!!
kimisi damak zevkinden kimisi yetiştiği ortamdan dolayı doğruyor. mesela benim babam, çocukken çok yokluk çekmiş. "tamamen alışkanlık oğlum," diyor. babam makarnayı bile ekmekle yiyor.
üniversite öğrencileri de böyle. ben yapmıyorum ama arkadaşlarımın çoğu yemekhanede çorbanın içini ekmekle dolduruyor. öyle ki içine atılan ekmekler tüm çorbayı çekiyor ve artık çorbadaki ekmekler değil de ekmeğe çorba damlatılmış gibi görünüyor.