demokrasi

demokrasi denince akla ilk gelen çoğunluk oluyor, sanki demokrasi çoğunluk üzerine kurulmuş gibi anlatılıyor ve yaşanıyor,çoğunluk sağlanmışsa demokrasi vardır, işte demokrasi kavramının ne olduğunu hiç kimse bilmiyor veya işine gelmediği için demokrasi kavramını bu şekilde kabul ediyor.

demokrasi nedir diye merak ederseniz eğer, demokrasi rejimi dediğimiz oluşum, aslında uzlaşma rejimidir, herkesin karşılıklı olarak tahammül rejimidir. ama asla vazgeçme rejimi değildir.

işte tüm yanlış anlaşılmalar ve eğitim eksikliği bizi demokrasinin ne olduğunu sorgulamamıza neden oluyor,
celal şengör'ün sıcak bakmadığı yönetim biçimidir. halkımızın demokrasiyle ohlokrasiyi ayırt edememesinden şikayetçidir. ve kendilerine göre ideal yönetim biçimi monarşidir.
(bkz:celal şengör'ün ideal yönetim monarşidir açıklaması)
ara ara benim de hak verdiğim açıklamadır. cahil bir toplumla maalesef demokrasi olmuyor. cahil insanlar yöneteceğine elit bir kişi ya da zümre yönetse daha iyi olabilir diye düşünüyor insan.

ayrıca türkiye'de demokrasinin işleyememesinin ve bundan sonra da işleyemeyecek olmasının bir başka sebebi türkiye halkının köle ruhlu olmasıdır. köle ruhlu bir insana özgürlük vermenin ne anlamı vardır ki? yani bugün her fırsatta saltanat istediğini, şeriat istediğini ifade eden insana özgürlük vermeniz demek özgürlüğü, o insanın aklını, iradesini bir kişiye ya da zümreye teslim etmesine araç ettiğiniz anlamına gelir.

velhasıl kelam demokrasi bilincine sahip bir toplumda demokrasi ideal bir yönetim olmakla birlikte türkiye'de toplum söz konusu bilinçli toplum olmadığından insan ideal yönetimle ilgili karamsarlık yaşıyor.
edit: bununla ilgili nihal atsız'ın da yorumuna göz atmakta fayda vardır.
platon'a göre demokrasi kendi tiranını yaratan bir sistem. onun döneminde sadece kalbur üstü hür erkeklerin oy kullanma hakkı olmasına rağmen yine de bunu demiştir. günümüzü varın siz düşünün. özellikle 21.yy'ın salak insan güruhlarından oluşan toplumların çağdaş medeniyetlerin dengi olmasını geciktiren veya baltalayan bir sistem haline geldi. bu yüzden bu tarz toplumları gerek kanla gerek mürekkeple arındırarak geleceğe hazırlamak için aydınlanmacı bir grubun olması şart.
  • /
  • 2