fen lisesi

mezun olmaktan gurur duyduğum okul türü.her ne kadar günümüzde inek yetiştiren ve mantar gibi çoğalmış gibi bi kurum olsada esas fen liseleri hala direnirler bu tanıma.esas fen liseleri 90dan önce kurulmuş ve belli bir fen lisesi kültürü olan sayılı ve belli fen liseleridir.fen lisesi ayrı bir dünya ayrı bi kültürdür.yatılı kalmanın zorlukları ve sıcak dostluklarını barındırır.kendine has bir jargonu vardır ki ayrı bi güzelliktir.hoca öğretmen ilişkisi bile daha farklıdır.mezunları sık sık buluş ve birbirlerini kollarlar.özlemle anılan yerdir.
efendim fen liseliler enellikle biraz değişik insanlar oluyorlar. izmir fen'liler yersiz özgüven içinde yüzerlerken ankara fen liseliler adeta fen lisesinde okumasalar hiçbir şey olamayacaklarmış gibime geliyor. belki sebebi pek çok fen lisesinin yatılı olması ama bu yatılılık sırasında kolaylıkla yapabilecekleri topluma, felsefeye, sosyal bilimlere ve sanata heves edip güncel tecrübeleriyle bu konulardaki ufuklarını genişletebilecekken amino asitti, fizikti kimyaydı baymalarıdır.

elbet de filmler izlemiş ve kitaplar okumuşlardır ama çok da içine girememişler gibi sanki.

aileden uzak olmak o yaşta başlı başına bir travma ama sanki bunlar hiç acı çekmemiş, okulda çok el bebek gül bebek ve sürekli bir pohpohlamayla büydüklerinden aslında büyüyememişler çünkü gördüklerimin hepsi olgun değil disiplinli. yani içlerinden gelen, karakterlerinin bir parçası olarak, kendileri oldukları için davranmaları gerektiği gibi davanmıyorlar da bir şekilde davranmalarının uygun olacağı, öğretilmiş davranışlar sergiliyorlar.

tabi bunlar genelleme. şimdiye kadar tanıdığım 100lerce fen lisesi meznundan edindiğim izlenimler...

genellemeden biraz öte konuşacak olursak ise, ki biraz kişisel olacak ama öğrencilerini hayata değil bilim olimpiyatlarına ve öss'ye hazırlamayı misyon edinmiş okullar silsilesidir.
fen lisesi demek erken yaşta olgunlaşmak demektir. fen lisesi demek hayatının geri kalanında yanında olacak aileni bulmak demektir. fen lisesi demek 14-15 yaşında kendi ayaklarının üstünde durmak demektir. okurken lanet ettiğiniz, mezun olduktan sonra başınıza gelen en iyi şeylerden biri olduğuna inandığınız eğitim yuvasıdır.
mezun olduğum lise türü fakat artık öyle "vaaay be" denilecek bir durum yok çünkü güncel hükümet yüzünden fen liseleri niteliksizleştirildi ve kalitesi bir hayli düştü. her ilçeye de fen lisesi açılmaz yani. neyse benim biraz işime yaradı en azından çünkü benim okuduğum lisenin taban puanı 450 (500 üzerinden) civarlarında olması lazım eğer fen liseleri değersizleştirilip puanları düşürülmeseydi şu an ben de bir fen liseli olamazdım. bu arada biraz işime yaradı dediğim de ortamlarda söyleyince "vaaay" falan diyorlar. bu kadar yani, başka da bir olayı yok. umarım eğitimin önemini kavrayabilmiş birileri hükümete geçer de okullarımız tekrar nitelikli hale gelir ve üniversitelerimiz düşüşlerini durdururlar.
bu sene mezun olduğum ve gerçekleştirilen ilk teog'a girip 500 üzerinden birincisinden 455 ikincisinden 491 alarak yerleştiğim lise türü. genellikle "çalışmıyorum ama sınavlardan 100 alıyorum. ben zekiyim." diye geçinenlerin yuvası. teog'a hiç çalışmayıp bu puanları aldım ben ama lisede öğrendim ki zeka boş, çalışmak seni ilerletiyor. siz siz olun çalışın, benim gibi mezuna kalmayın. *

ayrıca lisemle ilgili hornetle bağlantılı bir anım var. hademeyi hornette yakaladım. tabii ki böyle bir şey normal fakat okulun içinde erekte hâlde çekilmiş fotoğrafları olduğu için garipsedim. nsfw fotoğraflarını da attı. umarım yanlış bir şey yapmaz da ben de onları kullanmak zorunda kalmam.
yıllar içinde mantar gibi çoğaldığı için eski değeri kalmayan lise türü.