franz kafka

onu anlamak zordur genel olarak yaşam anlamsızdır mutluluk mümkün değildir. .kafka için çok alternatif yoktur .ya kökten yok olmak ,yada mutsuzluktan keyf alıp alışmaya çalışmalıdır insan..eserleri baş yapıtlarımız olmuştur ( die verwandlung )dönüşüm yani hayat böcekleşmeyi anladığın andır.düzen diktatördür ona karşı geldiğin dışlanmayı hatta ölmeyi kabulleneceksin
"yaşamımdaki en büyük talihsizliklerden biri daha on altı yaşımdayken kafka okumak oldu."
milene ya mektuplar kitabında sevgilisi milenaya yazdığı o sözler sizin yaşadığınız aşkları sorgulamaya itiyor. en duru sözler nasıl da etkiliyici olabilir anlıyorsunuz.
"huzur mu istiyorsun? az eşya, az insan.''
kısa bir süre, prag kalesi’nin önemli bölümlerinden olan ve adını 17. yüzyılda burada yaşayan kuyumculardan alan altın yol (zlatá ulicka)’daki 22 numaralı evde kızkardeşiyle birlikte yaşamış, bazı eserlerini kale duvarları arasındaki bu taş kulübesinde yazmıştır.
almancayı anadili gibi kullandığı için tam bir çek vatandaşı olarak görülmemiştir.almanların da tam olarak kendilerinden kabul etmediği yazardır, sanki araf cumhuriyetindendir.

aforizmalarından bir tanesi;
"sein" sözcüğü almanca'da iki anlama gelir: "var olmak" ve "onun olmak"


küçükken, isminden dolayı (bkz: fransız kafka), fransız olduğunu düşündüğüm yazar.
gregor samsa'nın bir sabah aniden bir böcek olarak uyanmasıyla başlayan 'dönüşüm' adlı romanın kapağında kesinlikle böcek figürünün kullanılmamasını vasiyet eden yazar.

muhtemeldir ki eserinin temel derdi olan yabancılaşma sürecinin böcek imgesinin görselliği altında fantastik bir öykü olarak pazarlanmasına fırsat vermek istemediğinden bu yolu seçmiştir.
dönüşüm * isimli , kurgusu ve akıcılığı karşısında büyülenip arka arkaya aralıksız iki kere okuduğum kitabın yazarı. bu kitap öyle bir kitap ki okuyucu içinde mutlaka kendinden bir şeyler buluyor.

--- spoiler ---

özellikle bir lgbt bireyi olarak kendimi gregor samsa'nın yerine koydum. toplum kendisi gibi olmayan bireyleri adeta '' hamam böceği '' olarak görüyor. hamam böcekleri zararsız olmasına rağmen bazı insanlar tarafından iğrenç olarak nitelendirilir. işte kafka topluma aykırı bireyi hamam böceği olarak tasvir ediyor.

gregor samsa hamam böceğine dönüşmüştür. ailesi başta bunu bilmediği için gregor'u severler. gregor'un hamam böceği olduğunu gördüklerinde şok geçirir ve onu odasına kapatırlar. annesi , oğlunun eskiye döneceğine inanıyordur. bunun aksine babası ise çok sert şekilde gregor'dan nefret ediyordur. ailesinin unuttuğu bir şey vardır ; '' gregor hamam böceği olmaya alışmıştır '' buna rağmen ailesi gregor'dan kurtulana kadar rahat etmezler. gregor'un ölümünden sonra ise eski saygınlıkları geri gelmiştir. artık onlar tekrar bay ve bayan samsa'dırlar.

keşke aileler toplumdan utanmak yerine evlatlarını olduğu gibi kabul etseler.

--- spoiler ---