dana international

israilli transeksüel şarkıcı.
eurovision şarkı yarışmasında diva adlı şarkısıyla birinci olarak adını duyurdu.



şu linkte ye'esof zeruim'i hem dinleme, hem de izleme şansınız var -ki hem görsel, hem de işitsel olarak muazzam bir şey!

(klibin başında konuşan hanım, sunucu kız. yanındaki de yehoram gaon -ki bey amca da çok sevilen sefarad şarkıcılarından bir tanesi.)


unutmadan eklemeliyim;
çok güzel bir kadın. gerçekten güzel.
1998 yılında eurovisionu kazanan, 2011 de ise çok daha güzel bir parçayla finali göremeyen israilli şarkıcı.. severiz...
1998 de kazandığı parçası;

2011 de final göremeyen şarkısı;

sesi fena sayılmayacak israil'li transeksüel pop şarkıcısı. transeksüel kimliği yüzünden önceleri hayli zorluk çekmiş lakin uluslararası bir şöhret haline gelmiştir. 98 yılında eurovision'da birinci olduktan sonra ülkesi israil'de halk ikiye bölünmüştür. bizi bu sapık temsil edemez diyen dinci yahudilerin aksine şöhreti daha da büyümüştür. ve malesef dana'nın bülent ersoy'la düet yapma isteği bizzat milli divamız tarafından reddedilmiştir. israil'le aramız limoni olmadan önce sık sık ülkemize gelir, gay barlarda fink atardı. zorlarsanız meltem cumbul'a benzetebilirsiniz...
2007 albümünden bir parça "love boy " klibi ve şarkısıyla dinlemeye değer.
dana international kesinlikle bir müzik insanı değildir. ne yüce bir ses ne de muhteşem güzellikle beslenen bir bütünleşiklik. dana international, çağdaşlarının özgür olarak kendini ifade edebildikleri dünyanın zıttında yaşayan bir aktivist.

israil aslında ortadoğu'nun bağnazlığı ile yıkanmış ancak avrupa kültürünün de önünde duramamış bir ülke. israil'de hala kadına ve eşcinsellere bakış çok kötü ve radikal. gaylerin testislerinin ezilmesi cezasının tekrar getirilmesini dillendirenler bile var. işte böyle bir toplumda ilginç bir kadın yetişti. aslında o kadın değil bir erkek. inkaların çift cinsiyeti kutsaması gibi 90'lı yıllarda ne ilginçtir ki doğu avrupa ve ortadoğu da onu kutsadı. israil'de aldığı tüm olumsuz tepkilere rağmen albümlerini çıkardı. her geçen gün kendini yenileyerek daha mükemmele ulaştı. 98 yılında ülkesini israil'i israil'in 50. kuruluş yılında eurovisionda temsil etti. o sıralarda hala avrupa'nın en önemli müzik olayı olan eurovisiona gitmesine ülkesi büyük tepki gösterdi. eurovisiona iğrenç bir dönme mi gidecek hem de israil'in 50. yıldönümünde denildi. fakat gitti kazandı ve yavaş yavaş ortadoğuda arapça,ibranice,hinduca,ingilizce dillerinde söylediği şarkılar,marjinal yapısı ve aktivistliği ile dikkat çekti. ortadoğunun en sevilen şarkıcılarından oldu. ve çok özel partilere inanılmaz yüksek ücretlerle katılıyordu.gidenler bilir. israil'de şu anda çok seviliyor,gaylerin o ülkede daha özgürleşmesini sağladı. çok üst düzeydekiler bile dana international sayesinde eşcinsellerin de toplumda var olabileceğini anladılar.çünkü gözlerine soktu.

dana international'ı yaklaşık 8 yıldır takip ediyorum. müzik olarak çok tatmin etmez,sesi devasa değildir, zaman zaman da aşırı şımarıktır. ama sahnede pırlanta gibi parlar. aslında o boyanın,fırçanın hakim olduğu tablolardan çıkan ilham kaynağı sanat eseri bir kadındır. grace jones,mae west gibi.

eurovision'un 60. yılındaki performansını da anmadan olmaz.

eurovision'a katılacağı açıklandığı zaman trt ana haber bülteninde tanıtım amaçlı cinque milla şarkısının klibinden , devasa bir muz üzerinde sallandığı bölüm de dahil olmak üzere, çeşitli sahneler gösterilmişti. 1998 yılından bahsediyoruz elbet. bu şarkısı o dönem gece klüplerinde de popülerdi.

eurovision'u gay event yapan şarkıcıdır.
tel aviv'de bir kaç gün önce yapılan 2023 pride partisinde offer nissim ile sahne aldı.