nuri bilge ceylan

kendimi avam ve varoş hissettiren filmlere sahip yönetmen.izlediğim filmlerinin çoğunda sıkıldım sıkılmadıklarımda da uyudum.ama herife o kadar ödülü boşa vermediler herhalde.
özellikle kasaba, üç maymun ve bir zamanlar anadolu da filmlerini çok beğendiğim ve tekrar tekrar izlesem dahi sıkılmayacağım yönetmendir.
ilk filmlerinde izlerken bokum geldi diyebilirim, ama son filmi bir zamanlar anadolu'da tarzının dışında ve daha hareketli olmuş.
filmleriyle yurt dışında en çok tanınan türk yönetmen. yurt dışındaki festivallerde aldığı ödüller neredeyse türkiye'de aldıklarından bile çoktur. üç maymun filmiyle ülkemizde tanınırlığı artmış olsa da kanımca en iyi filmleri uzak ve iklimler dir. filmlerindeki durağanlık eleştirilse de dikkatle bakıldığında hayatınızın bazı dönemlerinde kendinizi bir nuri bilge ceylan filmine sıkışmış gibi hissettiğinizi görebilirsiniz.
şu sıralar kış uykusu filmiyle aldığı altın palmiye ödülü ile gündemdedir. bu zamana kadar cannes'dan aldığı ödüllerle dünya çapında saygı gören ama ülkemizde anlaşılması zor filmlerin mimarı biri olarak tanınan sinemacıdır. bunca ödülün tesadüf, hatta bir politik sempati unsuru olmadığını bilmek gerekmektedir. çünkü kendisi filmi ile ilgili baştan sona her şeyi düşüp, enine boyuna planlayan bir sinemacıdır. avrupada ve amerikada bu tarz filmlerde bile devasa ekipler kurularak film yapılırken, kendisi filmi ile ilgili senaryodan tutun, görüntü yönetmenliğine, yönetmenlikte tutun makyaja kadar filmin bütün ayrıntılarını çalışarak koskoca ekiplerin özenle yaptığı işi tek elden idare etmektedir. aynı anda filme dair neredeyse her şeyi üstlenmesine rağmen filmlerinde insan psikolojisini, karakter derinliğini en iyi veren yönetmendir. dünya sinemasına bu işlerin karmaşık ekiplerle değilde; küçük mütevazi bir ekiple, film hakkında halı dokuma titizliğinde ilmek ilmek yapılacağını göstermektedir. henüz filmi izleyemesekte, saydığımız nedenler bir araya geldiğinde 3 saati aşkın bir film olan kış uykusu filmini böylesine büyük bir ödül verilmesi doğaldır.


(bkz: ellerine sağlık)
başlarda kendisini sadece görüntü yönetmenliği konusunda takdir ederken kış uykusu fikrimi değiştirmiştir. filmdeki diyaloglar enfestir.*
şu an için türkiye'deki sinemacılar içinde dünya sineması tarafından en çok bilinen ve takdir edilen yönetmen. yalnız genel filmografisine baktığımda (bkz:bir zamanlar anadolu) ve sonrası çektiği filmlerde çıtayı hayli yükseltmişe benziyor. iyi ki varsın (bkz:nbc)
bu yıl da cannes film festivali'ne filmi kabul edilen yönetmen. ahlat ağacı'nı sevmiştim tek o filmi cannes'ten ödülsüz döndü. sevdiğim diziler de ya yayından kalkıyor ya yeni sezona uzatılmıyor. aşırı uğursuz oluşum.