sigaraya yapılan son zamlar

içenler için üstüne bir sigara daha yaktıracak zamlardır.
zam üzerine zam. zam yapılan ürünün ne olduğunun, sizin kullanıp kullanmadığınızın önemi pek yok. yıl başında sigara fiyatları 20 liraya dayanacak. günde bir paket sigara içen birisi ortalama 450 lira ödeyecek. ülkedeki ortalama alınan maaşları düşününce çok fazla. gaza gelip bırakmalı.
zamlara yanlış taraftan bakılıyor.

her ne kadar sevmesek de, devlet şu an dünya sağlık örgütü’nün sigara ile savaşta belirlediği kriterler olan mpower paketine uygun hareket etmektedir. bu paketin bir maddesi, halkın tütün ürünlerine erişimini zorlaştırmayı öngörür ve bu sebeple fiyat ve vergilerde artış öngörür.

mpower kriterlerini tam olarak uygulamaya başlayan ilk ülkeyiz tarihte! bu da şu anki yönetimin yaptığı tek iyi iştir sanırım...

kusura bakmayın, ama daha çoook zam gelecek, 30-40 liraya o paketleri alamayacağınız zamanlar olacak, iyi de olacak. kimse kusura bakmasın, içmeyin arkadaşım!

bu arada avustralya’da falan o paketler 30 dolar! aklınızı başınıza devşirin... bırakın yol yakınken...
tütün içtiğimiz için bizi pekte alakadar etmeyen bir durum, dewamke
sigara zamlarını, sigaradan uzaklaştıma, tütün tüketimini azaltma ve bunun gibi iyi niyetli sebeplere bağlayan polyanna arkadaşları gözlerinden öpüyorum.
hatırlatmakta fayda var, burası türkiye ve ekonomisinin temeli vergiler. hani böyle " devlet sizi düşünüyor " gibi hayaller peşinden koşmadan önce alkol ve tütünden alınan vergilerin toplam devlet gelirindeki payını bir araştırın derim.
bu bağlamda araba alırken bir tane de devlete alıyor olmamızı karbon salınımının azaltılmasına, içecek fiyatlarının iki kat zamlanmasını şekerli içecek tüketiminin azaltılmasına ya da elinizdeki cep telefonunu satın alırken bir tane de devlete hediye etmiş olmanızı sar değeri, kanser riski vs yüzünden kullanmamaya teşvik gibi pembe rüyaları görmeye devam edebilirsiniz.

edit : bu arada dün cep telefonlarına kültür ve turizm bakanlığı vergilendirilmesiyle, %1 oranında “fikir ve sanat" ek vergisi geldi. zararlı denildikçe kullanmaya devam ediyorsunuz...
ahahaha üstteki yazara bu zamlar baya bir koymuş anlaşılan... sen de 5 liralık sigara al, seni de alice harikalar diyarı’na alsın davşan!

doğrusu yanlışı, vergilerin kimin neresine gireceği değil odağım. içemeyeceksiniz o sigarayı! sokakta yürürken bile rahat vermiyorsunuz insana! sizin yüzünüzden binlerce insan pasif içiyor! bitip tükenmediniz bi! kudurun!
ahaha üstteki yazar fazlaca hırs yapmış. sıkıntı yok, içmek istedikten sonra 5 liralıkta, 20 liralıkta, hatta o görülen pembe rüyalarda 40 lira da olsa içen içer zaten.

de anlayamadığı nokta şu olmuş; sigaranın zararını inkar eder, yararından bahseder vb. hiçbir noktada bir yorumum olmamış.

"zamlara yanlış taraftan bakılıyor" diyen birinin, yapılan zamların sigarayı bırakmaya teşvik için yapılıyor olduğunu düşünmesi...o davşana kanmamak gerekiyor demek ki, zira götüreceği diyarda açık algı mümkün değil belli ki. ne zaman ki bu kafadan istedim, o zaman tutarım o davşanın elinden, merak etme :)

ayrıca bir de tavsiye, sigara içenin arkasından yürümek yerine iki adım solundan, sağından, daha gerisinden ya da önünden yürümeyi deneyin, çünkü adamın dibinden yürüyüp, sokakta rahat yürüyedim diye şikayette bulunmakta pek mantıklı değil, sonuçta sokakta yürüyeceksin diye yolları boşaltma şansımız yok ne yazık ki.

ha bu arada, sigaranın içilme alanının kısıtlanması, şu an yürürlükte olan kanunun yasakladığı içilemez alanlar vs tüm bunları savunan bir içici olarak yazıyorum ama " içemeyeceksiniz o sigarayı! " fazlaca iddialı olmuş... onu da alice harikalar diyarı'nın yaptığı kafaya veriyorum.
içemeyeceksiniz o sigarayı! sokakta da içemeyeceksiniz! iddia bizde abicim, at fava bekle! ahahahah alice’le davşanın selamı var üstteki! öpüldün... ehuehu
konuyu hiç mahalle kavgasına çevirmeden naçizane düşüncemi belirtmek istiyorum.
öncelikle sigara ve birçok şeye uygulanan bu zam politikası iddia edileni asla yansıtmamaktadır. amaç sadece ama sadece vergi ve zamlar ile insanların üzerinden açıkları kapatma politakasıdır. efendim ülkenin ekonomisi rezalet bir duruma gelmiş. insanlar yoksulluktan intihar eder olmuş. nikotin bağımlılığı dediğimiz şey çok ciddi bir bağımlılıktır ve içen insanların büyük bir oranı bağımlıdır. birilerinin sigarayı bırakmasını istiyor ve hedefliyorsan zam yapmak yerine daha farklı yöntemler uygulanılır. hadi diyelim böyle bir yol izledin ülkenin alım gücü ortadayken bu ne kadar mantıklı?
alice harikalar diyarından bahseden arkadaş birazcık toplum psikolojisi bilseydi zaten eveleyip gevelemezdi. insanlar bu kadar ağır zamdan sonra bırakmak yerine işlenmemiş tütüne veya çok daha ucuz yollu kalitesiz tütüne yönelerek sağlık problemlerini hızlandırmaktan başka bir şey yapmazlar. avrupa’da birkaç ülke dışında hiçbir ülkede para birimine bağlı olarak insanlar sigaraya yüzde yüze yakın vergi ödemezler. bizzat araştırma ile şablonlara ulaşılır. avustralya dediğimiz ülke alım gücünün yüksek olduğu,iyi ekonomiye sahip bir ülke. insanları başka şeylere uçurum vergiler ödemiyor. ha dışarıda sigara içme mevzusuna gelince de zaten kapalı birçok alanda sigara içmek yasak. sokakta insanların beş metre uzağından yürürsen çok da etkileneceğini sanmıyorum. sigara içilen özel alanlar ise o amaçla yapıldığı için de oralara irade sahibi birisi olarak çıkmazsın,girmezsin. sırf sigaranın zararlı olduğunu ve başka insanların pasif içicilikten etkilendiğini düşünüyor olman zammı destekleyen açıklamanla çok bağdaşmamaktadır. çevre aktivisti falan olursun anlarım da bunu haklı çıkarmak için zammın sigarayı bıraktırma politikası olduğunu düşünmen trajikomik
ona zam buna zam şuna zam hani bize am...
  • /
  • 2