evlilik eşitliği
evliliğe karşı, mantığını asla anlayamamış bir insan olarak değil eşcinsel heteroseksüel evliliğe bile karşıyım. aramızda bir imza atınca kendini sonsuza kadar sadakatli olacağına inandıran yada imzayı attıktan sonra eşinin onu aldatmayacağını zanneden saf arkadaşlarımız olabilir. insanlar tek eşli varlıklar değildir. hadi diyelim insanlar tek eşli, sanıyomusunuz ki aşk denen şey ömür boyu sürüyor. evlenip aşk bittikten sonra aynı insanla ömür törpülemek yerine evlenmeden aşık olmayı, aşk bitince başka aşklar kovalamayı seçiyorum. ama illaki evleneceğim diyenler varsa, eşcinsel yada değil, bırakınız evlensinler. kendilerini yakmak istiyorlarsa onların bileceği iş. ben ötenaziye de karşı değilim.
ne evliliği yahu bu kadar mı önemli şu imza, kağıt parçası, resmiyet saçmalıkları, belediye işleri neden yada imza atmadan aynı evde yaşanmıyor mu ? imza atmadan bir eğlence yapılmıyor mu ? imza atmadan sex yapılmıyor mu ? bu kadar toplum tarafından benimsetilen bir şey olamaz diye düşünüyorum. özellikle eşcinsel evlilikleri gereksiz buluyorum çoluk çocuk derdi yok, velayet derdi yok, evlenipte ne yapacaksınız anlamıyorum.
son yıllarda dünyanın farklı ülkelerinde, yasalaşması için eşcinsel aktivistlerin çaba harcadığı, aynı cinsten insanların evliliği.
eşcinsel evliliklerin yasalaşmasında başı çeken ilk ülke 2001 de hollanda oldu. hollandayı sırasıyla belçika, ispanya, kanada, danimarka, norvec, isveç, portekiz, izlanda ve güney afrika izledi. ayrıca abd de 11 eyalet ve meksikanın mexico eyaletinde de eşcinsel evlilik yasallaştı. ayrıca bu ülkelerin dışında baska birçok ülkede civil union denen, ve eşcinsel çiftlere emeklilik, sigorta, vergi indirimi gibi bir çok avantaj saglayan haklar sağlanmıştır.
israil, ülke dışında yapılan eşcinsel evliliklerini tanımaktadır.
dünyada durum böyleyken, türkiyede eşcinsel evliliklerin yasalaşmasını , yeni anayasa yapma çalışmaları sırasında
ilk defa bdp teklif etmiş, bu öneriye akp, mhp ve çeşitli "stk" lar, ahlaksızlığı özendireceği gerekçesiyle karşı çıkmışlardır.
türkiyede olması zor hatta son zamanlarda imkansızlaşan bir olay.
tam anlamıyla eşcinsel evlilik diyebilirmiyiz bilmiyorum ama geçtiğimiz günlerde bir örneği çanakkalenin ezine ilçesinde gerçekleşmiş evlilik. 29 yaşındaki seher yılmaz, geçirdiği değişikliği ameliyatının ardından 'selim' adını aldı ve mavi nüfus cüzdanı çıkarttı. gönlünü kaptırdığı 31 yaşındaki feride üner evlenmiş.
http://www.hurriyet.com.tr/gundem/20731499.asp
heterosu bile gereksiz gelirken, eşcinselinin gerenksiz olduğunu düşündüğüm eylem, birlikte yaşa, ne var yani, çocuk yapmayacaksın ki?
avukatların, mahkemelerin çoğalması gerektiğini gösteren hede hödö dür. türkiye deki boşanma yüzdesini tavan yaptıracaktır kanaatindeyim. ama tabiki de ser sefil, sefalet içindeki türk eşcinsellerin bu haklarının verilmesi en büyük temennim. şöyle bir durumda var tabiki, ülkede olurda kırmızı kar yağdığında eşcinsellere bu özgürlük ve hak tanınırsa, bunu türk toplumu ne kadar kabullenecek, benimseyecek. hem bu, bir nevi ülkemizdeki cinayet yüzdesini de arttıracaktır ülkemizde.
(bkz:
eğri oturup doğru konuşmak)
(bkz:
evlilik eşitliğini kabul eden ülkeler)
eşcinselleri orduya kabul etmeyen ülkeler (eşcinselliğin tamamen yasak sayıldığı ülkeler eklenmemiştir)
japonya, belarus, hırvatistan, almanya, yunanistan, macaristan, lüksemburg, polonya, portekiz, türkiye, arjantin, brezilya, peru, venezella
eşcinsel evliliğe izin veren ülkeler
hollanda, belçika, ispanya,fransa, macaristan,norveç,isveç,almanya,abd nin belirli eyaletleri,
bundan yüzyıllar sonrada biz.
eşcinsel ilişkinin ölümle cezalandırıldığı ülkeler
moritanya, afganistan, sudan, pakistan, çeçenistan, suudi arabistan, birleşik arap emirlikleri, yemen
eşcinselleri orduya kabul eden ülkeler
güney afrika, avustralya, yeni zelanda, belçika, avusturya, çek cumhuriyeti, danimarka, estonya, fransa, finlandiya, irlanda, italya, litvanya, hollanda, norveç, slovenya, ispanya, isveç, isviçre, ingiltere, israil, bahamalar, kanada