gençlik dizilerinde lise öğrencisi rolünü büsbüyük adamların kadınların oynaması

belkide sınıfta kalmışlardır dedirten durumdur.*
bir önceki yada sonraki oynadıkları dizide anne ve babayı oynadıklarında dumura uğratırlar.
lisede benim için büyük bir travma yaratmış olan durumdur. ortaokuldayken bir anda tırtıldan kelebeğe dönüşür gibi kaslı uzun boylu geniş omuzlu hatta yakışıklı bir piçe dönüşeceğimi sanıyordum ve herkesin öyle görüneceğini. çirkin de olsa herhangi bir şeye dönüşmüş olsam yine kabulümdü. ortaokuldaki görüntümün üzerine sadece bir santim konulmuş olması gerçekten de hiç beklediğim bir şey değildi. hep bu dawson's creek yüzünden.
önceden bende öyle düşünürdüm ama o yaşlarda iyi oyuncu bulmakta zordur haliyle. mesela glee yi örnek alalım profesyonel bir oyuncu, şarkıcı yada dansçı olarak pek fazla lise 2 öğrencisi gösterilemez mesela
dizinin izleyici kitlesini arttırmak amacı taşıyan uygulamadır. gelin görünki dizinin inandırıcılığını çeyrek değerine indirmektedir.
o dizileri yazanların da buruş buruş oldukları göz önünde bulundurulrsa durum vehametini arttıracaktır. en iyisi seyretmemek.

(bkz: protesto ediyorum)
bunun özü, aynı yaştaki yabancı gençlerin bizim türk gençlerine göre çok daha büyük göstermesi, yabancı yapımlar da bunun ekmeğini yiyor tabi. örnek olarak my sweet sixteen'deki kızları ele alırsak, en aşağı 18 gösteren, ya da klasik amerikan 1.sınıf lise öğrencisi 13-14 yaşlarındayken bizim gözümüze 16-17 gibi gelmekte.

tabi ülkemizdeki yapımlarda aynı şekilde bu hile kullanılmaya çalışılsa da, silikon memeli kızlarla damat traşı olmuş ama sakalları hala gözüken liseli ''genç'' karakterler de yok değil. ufalın da cebime girin.
diyorum, verin bütçeyi adam gibi lise dizisi çekeyim gerçek liselilerle. bakın karakterle de hazır:
kendini yeni keşfetmeye başlayan depresif eşcinsel erkek (tabi ki başrol)
namuslu, milliyetçi, lider okul reisi,
reisin aşık olduğu solcu kız,
sağ sol mu kaldı diyen apolitik amerikan gencimsiler,
tek kurtuluşu ders çalışmak olan inek kız,
burs bekleyen fakat bursunu ailesine vermek zorunda kalan orta sınıf erkek,
okulun en güzel kızı (bu salak oluyor biraz)
okulun en yakışıklı erkeği (bu da hem yakışıklı hem inek maşallah, kıza bakmıyor dolayısıyla ;) )
daha çok karakter çıkarırım. anlayacağınız televizyondakilerin liseyle uzaktan yakından alakası yok. ha yıllarca sınıfta kalmışlarsa bilemem keko olmaları normal.
kıssadan hisse: liseyi liseli olmayan anlayamaz.