istanbul 2020

"birlikte köprüler kuralım" sloganı adı altında, yaz olimpiyatlarının 2020 senesinde istanbul'da yapılması için aday olunmuştur. madrid ve tokyo diğer 2 adaydır. 07 eylül 2013 yılında nerede yapılacağı açıklanacaktır. neler yapılacağına dair görüntüler sitesinde yayınlanmıştır. boğaz manzaralı stad en iddialı olanıdır. ama akla şu soruyu getirmektedir. "şu haliyle bile istanbul çekilmiyor, trafiği başta olmak üzere birçok sorunu var. 2020 senesinde bu kadar turisti ağırlayabilecek kapasiteye, altyapıya sahip mi peki?"

http://www.istanbul2020.com.tr/

(bkz: istanbul 2020 logo oylaması)
2020 olimpiyatlarına en çok bütçeyi ayıran şehir istanbul olarak görünüyor ve hiç yapılmamış olmasından kaynaklı 2020 istanbul'da yapılabilir. ben şans veriyorum. türkiye hazır mı? kesinlikle değil ama 7 yıl sonrası için ümitliyim.
bu zamana kadar hazırlanmış en büyük bütçeye sahip olimpiyatlar olarak bir türk çılgınlığı gözüyle bakılıyor. amerikan nbc ve bloomberg kanallarındaki incelemeler neticesinde 22 ila 25 milyar dolarlık bir bütçeye sahip olacağı düşünülüyor. hakikatende çok ama çok büyük bir rakkamdan bahsediliyor. diğer iki şehir olan tokyo ve madrid daha önceden tesisleri hazır olduğu için 1-2 milyar dolarlık bütçe ile bu organizasyona talipler. yani diğer aday şehirler altyapı eksikliği olmayan şehirler olarak dikkat çekiyorlar. hele hele madrid'in tesisleri %80 oranında hazır.

herşey bir tarafa ya allah bismillah, allah allah... türk gazı ile olacak bir iş değil. kısacası ben 2020 adaylığını da almamızı beklemiyorum çünkü olimpiyat altyapısını bırakın, istanbulun şehircilik altyapısı bile pamuk ipliğine bağlı. fakat olimpiyatın bir diğer güzelliği de bu gibi altyapı problemlerini bertaraf edip ardından gerçekten yaşanabilir kentler bırakmasıdır.* buna en güzel örneklerden bir de 1992 barcelona olimpiyatlarıdır.

yukarıda belirtilen konular bizim olumsuzluklarımız olarak görebiliriz. bunlar bir tarafa diğer iki şehir ve ülkelerininde ekonomik dar boğazı da ayrı bir çelişki. tabi 7 yıl içerisinde dünya harikası ekonomimizde ne olur bilinmez(!). yabancı basın mensupları daha adaylık ziyaretindeki akreditasyondan ve iletişim altyapısından etkilenmiş görünüyorlar. canı gönülden istekli oluşumuzda bir diğer güzellik diyebiliriz ama bu işler gazla olmuyor. bakalım eylül ayında açıklandığında gülen taraf istanbul mu olacak?

gezi olaylarından sonra rte "olimpiyatları bu direnişler sebebiyle kaybedebiliriz" gibi bir şey söylemiş. olimpiyatları siktir edin de öldürdüğünüz 5 kişinin hesabını nasıl vereceksiniz önce onu düşünün. hazırladığınız sikindirik tanıtım filmiyle mi olimpiyatlara ev sahipliği yapmayı düşünüyorsunuz yoksa örümcek ağı sarılmış beyinlerinizle mi?
pespaye bir olimpiyat sunumu ve raklamıyla tanıtımı yapılan adaylıktır. bu öyle bir adaylıktırki gezi olayları sırasında polislere ben emir verdim diyen, ardında binlerce yaralı ve 5 ölü bırakan başbakan ve kurmayları, olimpiyat sunumunda o gençleri tanıtım malzemesi yapar. çokseslilik varmış, demokrasi ilerlemiş vs. istanbul tanıtım filmi de sanırsın barcelona'yı tanıtıyor. tek bir başörtülü yok. sevgilisine sarılanlar, mini etekliler. yoketmek istedikleri herşeyi tanıtım filminde kullanmışlar, maşallah! riyakarlıkta böylesini uzun süredir görmemiştim. kendi tabanından utanan, rant için takla atan, yeri gelince şeriatçı yeri gelince faşist bu hükümetten ölesiye nefret ediyorum... bu adamlar olimpiyatları alırsa istanbul'un felaketi olur, çok net. bu öyle bir rantki istanbul'un son yeşil alanları ve sulak arazileri de olimpiyat rantıyla yokolur. bu zihniyetten korktuğum için olimpiyatları istemiyorum... zaten sınırlarında el kaidecilerin cirit attığı ve en ufak bir toplumsal muhalefette polis şiddetine başvuran bir ülkeye kimse olimpiyatları vermez. telaşa mahal yok.
elbette olimpiyatlarin ülkemizde gerceklestirilmesini isterim ama bunu hem hak etmiyoruz hem de hazir degiliz. her toplumsal olayda oldugu gibi yine cok duygusal bakiyoruz olaya. yok ilk musluman sehirmis yok suymus buymus. ya kardesim biz sanat kültür ve spordan anlamayan ve haz etmeyen bir toplumuz. once sen parklari avm yapmaktan bir kurtar kendini, kültür merkezlerini yikmaktan vazgec hele... halkin recep ivedimis kurtlar vadisiymis gibi salak sacma isler icin degil de sanat filmleri icin gitsin sinemalara... sen ondan sonra olimpiyatlara basvur... hayirlisi olur umarim. bence bize paralimpik gider, hic ekstra tesis yapmaya gerek yok...
ilk turda ya madrid ya istanbul elenecek.
madrit elendi ama tokyo karşısında pek şansı yok gibi görünüyor.
"olimpiyat" kelimesi tersten okunduğunda istanbul'un aldığı cevap "tayip mi lo" olduğundan yine kazanamadığımız ve hedef 2024 dediğimiz günü yaşamaktayız. *
olimpiyat tanıtım filmimizde ülkede hiç türk müzisyen kalmadığı için (evet hepsi gezi parkı direnişlerine katılmış olduklarından hükümetçe düşman ilan edildiler!) rihanna'dan "diamonds" parçasını kullanmışız. sorarlar adama "istanbul neden barbadoslu bir müzisyenin parçasıyla kendini tanıtıyor?" diye. sonra beklersin mal gibi şehrinde olimpiyat yapılmasını, alırsın babayı ! akılsız herifler !
senin yanı başında savaş çanları çalsın, sonra 'ama orada fukuşima var' deyip umutlan.

öyle olmuyor bu işler!
olimpiyat konusu her açıldığında umarım istanbul elenir diye düşündüğüm ve bu akşam bu dileğimi ultra seviyeye çıkardığım hadise. ilk turda madrid ve istanbul'un eşit oy alması sebebiyle devlet erkaaanımızın ve canlı bağlantıdaki tiplerin aksine final oylamada eleneceğimizden emin olmuştum. en nihayetinde mutluyum, gururluyum. ihalelerde cebi dolacak yandaşa ve başbakanımızın forsunun sarsılmasına üzülmüyor değilim.*