şeker

- insanoğlunun en eski ve değerli keşiflerinden biri.
- canlı organizmaların enerji kaynağı olarak ihtiyaç duyduğu temel kalori kaynağı.
- emperyalizmin eskiden beri kullandığı en büyük ticari silahlardan biri.
- kanser hücrelerinin hızla yayılmasına neden olan zararlı madde.
- tüm kültürlerde, özel bir yere sahip olan ve eski dönemlerde çeşitli törenler eşliğinde tüketilen keyif verici madde.
- tanınırlığı ve yaygın olarak tüketimi, son 200 yılda çok artmış bir meta. eskiden saf şeker yerine, "şekerli doğal gıdalar" kullanılırmış. bu nedenle, obezite ve kanser gibi hastalıklara katkı yaptığını gösteren araştırmalar mevcut...

insan sağlığına zararlı olan bu değerli ve özel maddenin adı, birçok dilde benzer bir biçimde yazılıp telaffuz edilir. çünkü, arapça "sikkar" sözcüğünden diğer dillere geçtiği rivayet edilmektedir (şeker, zucker, sugar, sokker,...vb.)...
türkçedeki şeker sözcüğü ise, farsçadan giriktir... *

(bkz: şeker kamışı)
(bkz: şeker pancarı)
(bkz: şeker portakalı)
(bkz: şeker gibi)
dünyanın en tatlı zehiri.bizim şeker olarak bildiğimiz madde yüzyıllık tarihi olan yeni bir madde.insan vücudunun ihityacı olmayan yapay bir madde.beyinin gerekli enerjisi,hücre yenilenmesi gibi işlevleri yapan madde biraz farklıdır.insan vücudu bunu meyve şekeri ve yediği karbonhidratın şekere dönüşmesiyle elde eder.bildiğimiz işlenmiş şekeri vücuda hiç bir faydası yoktur.
insan oğlu şekeri önce şeker kamışı ve pancarı işleyip keşfetti.son yıllarda ise mısır şurubundan imal edilen fruktoz adlı kimyasalla yapıyor bu zıkkımı.zıkkım diyorum çünkü vücuda o kadar çok zararı varki anlatılamaz.keşfedilen zararları obezite,sindirim sistemi hastalıkalrı,diabet gibi hastalıklar.son zamanlarda yapılan araştırmalara göre kanser hücrelirinin hızla büyümesine yardımcı oluyor.
lakin maalesef işlenmiş şeker artık yediğmiz hemen hemen he rşeyde mevcut.gazlı içecekler,hazır kekler,krakerler,hamur işleri,pastalar,tatlılar kısacası ambalaj içerisinde olan her şey şekerli.ekmek ve kepekli ekmekte buna dahil.ekmek ağızda tükürükle buluştuktan sonra şeker olup depo edilir.
kısacası yemeyin yedirmeyin bu meretleri.şişman olmak pek akıllıca bir şey değil gençler.şişman olmasanız dahi şeker yinde tehlikelidir.
karbonhidrat ile aynı anlamda kullanılan sözcük. aslında bizim şeker dediğimiz şey karbonhidrattır. meyvedeki şeker olsun, buğdaydaki şeker olsun, sütteki şeker olsun, çay şekeri olsun fark etmez. hepsi karbonhidrattır. * meyve şekeri de çay şekeri ile aynı zararda diye biliyorum. o yüzden fazla yememenizi öneriyorlar bazı yerlerde, ama ben pek inanmıyorum. canım ne kadar isterse o kadar yiyorum, abartmamak şartıyla. sakın şeker zararlı diye vücudunuza şeker almamayı düşünmeyin. sadece işlenmiş şeker, yani çay şekeri çok almayın. eğer yeteri kadar karbonhidrat almazsanız, bu sefer de vücut enerjiyi yağlardan almaya uğraşacak ve vücudunuzda zararlı keton cisimleri birikecektir. ağzınız aseton gibi kokacaktır. eğer protein alıp karbonhidrat almazsanız da bir zararı vardı ama onu hatırlamıyorum.

özet: her şeyi dengeli miktarda tüketmeniz gerekiyor. hafif karbonhidratlı besinleri tüketip, işlenmiş şekerden mümkün olduğu miktarda kaçarsanız sorun yok. ya da şekeri yakacak imkanınız varsa canınız istediği kadar şeker yiyebilirsiniz. ama eğer şeker yeyip oturursanız, o yağa dönüşüyor.

"x'i yerseniz ölürsünüz" demek kadar saçma bir şey yok. maddelerin yararını veya zararını belirleyen, onların dozudur. suyu bile fazla içerseniz zehir etkisi yapıyor. daha ne olsun.