trans geçiş süreci

hormon kullanımı, bir dizi estetik operasyon gibi tıbbı süreç gerektirir. bu kadar yük yetmiyormuş gibi bir de yasal mevzuat uğraştırır...

kimlik değişimi için önce mahkemeye başvurulur ve mahkeme tarafından sevk edilen hastanede bir sürü testten geçmen beklenir. bir de raporunuzu alıp ameliyat olmanız için üreme yeteneğiniz olup-olmadığına bakılır ki... sırf bu yüzden birçok trans arkadaş, yumurtalıklarını aldırmak zorunda kalmıştır...

kısacası ömür törpüsüdür!!!
hormon tedavisi,psikolojik hazırlık seansları,estetik ameliyatlar derken bir servete mal olan süreç.tüm bu süreçler sigorta dışı olduğu için devlet ödemez ve trans bireyleri seks işçiliğine yöneltir.
iran'da ise bunların hepsini devlet öder ilginç bir bilgi.
1.5 yıldır içinde bulunduğum süreç.
hormon ilaçları sebebile çöken psikolojim,aileme çevreme durumu kabullendirme dönemim ve stresli hukuk süreci sebebiyle antidepresansız bir hayat düşünemiyorum.mevcut sistemde dahada zorlanırsam vazgecebilirim..
trans erkekler için cinsiyet geçiş sürecini anlatan bir site var, orada diyor ki:

transseksüel bireyin bedenini özümsediği cinsiyete uygun şekilde değiştirmek için geçirmek durumunda olduğu, daha çok hastanede ve sosyal alanda istediği cinsiyete uyum için yaptığı değişiklikleri kapsayan süreci anlatır. cinsiyet dediği için daha çok biyolojik değişiklikleri (ameliyatlar, hormon kullanımı) kastediyor olsa da kıyafetlerin değişmesi, geçilen cinsiyete uyum vb. değişimin sosyal getirileri de bu sürece dahildir.

(bkz:http://transsicko.blogspot.com/2013/01/cinsiyet-gecisi-sureci-nedir.html )
işyerinde bi arkadaşımın, trans kardeşinden dolayı yaşadığı süreç. o güne kadar pek kafa yormadığım bir şeydi trans geçiş süreci. birey karar verir, hastane bulur, para bulur, istediği bedene girer ve herşey biter diye düşünüyordum. ama kazın ayağı maalesef öyle değil. medikal, hukuki, sosyal, psikolojik birçok farklı süreci var ve bunları tek başına bir insanın atlatması imkansıza yakın. sana ait bir bedene istediğin değişikliği yapabilmek sanıldığı kadar kolay değil. bütün bu sürecin bir tarafı da aile. arkadaşımın, o güne kadar erkek olarak bellediği kardeşinin aslında kadın olduğunu öğrenmesi ve bunu kabullenmesi hiç de kolay olmamış. ailesinin önce reddedişi sonra kabullenişi, aile efradına açması veya yeri geldiğinde gizlemek zorunda kalması, çocuklarını/kardeşlerini savunmak, yeri geldiğinde onun yanında dimdik yer almak çoğumuzun görmediği, duymadığı, bilmediği şeyler. tahmin ediyorum ki o arkadaş, böyle bir abla ve aileye sahip olduğu için çok şanslı. türkiye'de de dünyada da trans geçiş sürecinde genelde çocuklarının yanında yer alan aileler yoktur zannımca.

sürecin öznesinin dışında, aileyi, arkadaşları da derinden etkiliyor.
trans dayanışma ağı'nın bir çalışması. elinize sağlık.

ailemin beni psikiyatriste beni "düzeltmek" üzere götürmesiyle başladığım süreçtir.

hormon alıp sesimin kalınlaşması, cildimde meydana gelen farklılıklar, kas kütlemin artması vücudumun şekil değiştirmesi ve gün geçtikçe kendi tanımımla daha da adam oluşumun bana verdiği mutluluğu cümlelere dökebilmem ne kadar mümkün bilmiyorum. operasyonlar ağrı dolu olsa da bir trans birey için çekmesi ağır tatlı acılardır.

zorlukları mutluluğundan çok olsa da trans bireyin kendine kavuşacağı süreçtir. yine de güzeldir vesselam.
bu süreçte kullanılacak olan ilaçlar, hormon rehberi şöyledir;

trans erkekler için; http://transkadin.blogspot.com.tr/2014/1...

trans kadınlar için; http://transkadin.blogspot.com.tr/2014/1...
eğer uzman bir doktor gözetiminde yapılmazsa çok kötü sonuçlar verebildiğini duymuştum. bir adam kadına dönüşürken meme kanseri olmuştu aldığı hormonların etkisiyle. dikkat edin kızlar.
lgbti sağlığı serisi – trans cinsiyet değiştirme operasyonları (1. bölüm)

https://homojendergi.com/lgbti-sagligi-s...
lgbti sağlığı serisi: trans cinsiyet değiştirme operasyonları (2. bölüm)

https://homojendergi.com/lgbti-sagligi-s...
"geçiş" tanımlaması dahi güzide toplumumuzun(ve sözlüğümüzün) fobik/küçümser/umursamaz bakış açısını yansıtan anlamlısı "transeksüel değişim/dönüşüm süreci" olan mücadeledir.
mücadeledir çünkü; geçilebilecek bir şey değil fiziksel değişim olduğunu çevredekileri, hastanedekileri ve hukuk sistemine inandırmak gerekiyor.

trans kelimesi zaten bulunduğu yerden/ortamdan değişerek/dönüşerek başka bir dünyaya, ortama geçmek anlamı taşır. dolayısıyla başlıkta fobik/küçümser/umursamaz bir anlam yoktur. her şeye fobik etiketi yapıştırmayı ne çok seviyoruz. kişiler bu süreci bırakın dilekleri gibi tanımlasınlar. 2013 yılında türkiye'de bu dönüşümü yıllar önce tamamlamış bir yazarımız da konuyu bu başlık altında yorumlamıştır.
"trans" kelimesinin karşılığı "geçmek" anlamı taşıyorsa tüm sözlük/islam ve lgbt+ aleminden özür diliyorum ama "bir şeyin karşı tarafında/ötesinde" anlamı taşıyorsa geçiş yapıp bize biçilen role gelmemiz gerekiyor sanırım.
trans erkek---erkekliğin karşı tarafında-----geçiş yapar ve kadın olur
trans kadın----kadınlığın karşı tarafında----geçiş yapar ve erkek olur
evet böylece sorunu da çözmüş olduk değil mi!
anayasa mahkemesi cinsiyet değiştirme sürecinde “üreme yeteneğinden yoksun olma” şartını kaldırmış. fakat ameliyat olma zorunluluğu devam ediyor.

https://asdi-lgbti.com/2017/12/02/anayas...
türkiyede bu sürece başlamak için iki defa başvurmama rağmen psikiyatriler yüzünden istesemde başlıyamadığım süreçtir.sadece kendinizi kadın erkek olarak hissetmeniz yetmiyor bi sürü kriter var.keşke bazı ülkeler gibi psikiyatri doktor raporu olmadan kolayca istediği bedene kavuşsa insanlar acı çekmese.artık umursamıyorum güzel bi üniversite kazanıp üniversitemi bitirince en kısa zamanda yurtdışına iltica edip orda ameliyat olmayı düşünüyorum