agatha christie

hakkında yazılmadığına inanamadığım şahıs, ingiliz polisiye kraliçesi diyelim de kısa keselim. kitaplarında iki tane meşhur dedektifi vardır. birincisi hercule poirot gri hücrelerini çalıştıraraktan ve dostu albay hastings i bazı maceralarında yanında sürükleyerekten olayları çöze durur. hatta o derece adalet yanlısıdır ki bir olayı çözmek için kendi ölümünü hazırlamıştır. ikincisi ise miss marple diye yaşlı bir teyzedir ki bu teyze meraklının önde gidenidir. ama nedendir bilinmez başına 'meraktan' bişi gelmemiştir.
polisiye roman yazarlarının kraliçesi. kutsal kitapları kategori dışı bırakırsak dünyada kitap satışı bakımından onu bugüne kadar geçen kimse olmamıştır. kolay anlaşılan dili ve alışkanlık yaratan katil kim bulmacası yüzünden kitapları okudukça alışkanlık yaratır. christie'nin kitaplarını üst üste okursanız önceleri katili bulamayışınız bir süre sonra yerini doğru tahminlere bırakır. hala türkçe'ye çevrilmemiş bir dolu kitabı vardır. çok ilginç ve bulmaca tadında cinayet romanları olduğu gibi zorlama ve kötü kurgulu kitapları da mevcuttur. fare kapanı adlı tiyatro eseri aralıksız 30 seneyi aşkın bir süre londra'da sahnelenmeye devam ettiği için rekoru elinde bulundurmaktadır. agatha christie'nin istanbul'la ilgili tuhaf bir bağı vardır. christie, 11 gün boyunca kaybolmuştur. bulunduğunda arabası kaza yapmış ve hafıza kaybı yaşamaktadır. komplo teorileri birbirini izler. christie'nin kayıp zaman diliminde cinayet işlediğini ileri sürenler olduğu gibi yazarın bu dönem istanbul'da saklandığı iddiaları dillendirilir. çok zaman sonra christie bir günlük bırakır ve günlükte kaybolduğu zaman diliminde istanbul pera palas'ta olduğu ve sırrının 411 nolu odada saklı odada olduğunu belirtir. oda araştırıldığında küçük bir kutuda christie'ye ait bir anahtar bulunur. kimse ne olduğunu anlamamıştır... sırrı ölümünden bu yana çözülemez. en iyi eserleri on küçük zenci, doğu ekspresinde cinayet, beş küçük domuz, roger ackroyd cinayeti, şahidin gözleri, beklenmeyen misafir, nil'de ölüm ve perde adlı eserleri olarak sıralanabilir. *

ps: yarattığı iki dedektif miss marple ve tuhaf bıyıklı hercule poirot en bilinen dedektifleridir. hercule poirot içlerinden sıyrılarak bir fenomene dönüşmüştür.
neredeyse tüm kitapları e-kütüphanemde olan ve kusursuz cinayet olayına karşı baya baya yatkınlığımı sağlayan kurgu harikası eşsiz bir kadındır. bir çok kitabının filmi de çekilmiştir. polisiye romanların kraliçesidir. diğer polisiyelerden farklı olarak cinayete psikolojik olarak da çok iyi değinmektedir.
kitaplarına hep aynı şekilde giriş yapan yazar. önce bir sayfada karakterler hakkında temel bilgileri verir. mesela "bir kadın, 27 yaşında. sıradan ev hanımı görüntüsünün altında gizlediği sırlarını korumak için her şeyi yapmaya hazır." gibisinden bilgiler verir. kitabın ilk 20 sayfasında sürekli "dur ulan bu hangi adamdı şimdi" diye başa dönersiniz. bence agatha christie'yi diğer cinayet yazarlarından ayıran en önemli özellik gereksiz betimlemelerden kaçınıyor olması. diğer kitaplardaki gibi cinayetin mahalline gelip duvardaki 18. yüzyıl bilmem ne akımının etkilerinin görüldğü işlemeleri fark eden dedektifler yoktur bu kadının kitabında.
polisiyeye ilgi duymamı ve her şeyden şüphe duymamı sağlayan yazardır. kitaplarının türkçe çevirileri pek bir basite indirgenmiştir. orijinal dildeki kitaplarının bazıları türkçelerinin 2 katı kalınlığında. özet mi geçiyorlar ne yapıyorlar tam anlamadım nasıl oluyor.
ilk kocasının ölümünün şaibeli olması ironiktir
ayrıca "mary westmacott" takma adıyla yazdığı aşk romanları vardır
ingilterenin yetiştirdiği en çılgın insanlardan biridir kanımca
bir bu teyze, bir de ufolar.

gizemin anası mübarek.
polisiye roman türünü veya cinayet romanlarını tüm dünyaya sevdirmeyi başarmış hatun kişi.
lise döneminde tekrar tekrar okuduğum romanları arasında (bkz: on küçük zenci) nin yeri başkadır...
dünyanın en çok tanınan yazarlarından biridir. kitapları 103 dile çevrilmiştir. ingiliz dilinde en çok okunan yazardır ve shakespeare bile ondan sonra gelmektedir.