barış manço

1943-1999 yılları arasında yaşamış ünlü türk besteci, şarkı sözü yazarı, gezgin ve tv programı yapımcısıdır. türkiyede rock müziğin öncülerinden, anadolu rock türünün kurucu üyelerindendir. bestelediği 200 ü aşkın şarkısı 12 altın ve bir platin albüm ve kaset ödülü kazandı. şarkılarını günlük hayattan alan mançonun birçok parçası yabancı dillere çevirilerek de dinlenmiştir. evrensel ve tüm zamanlara hitap etmeyi başaran ender şahsiyetlerdendir. gülpembe, kol düğmeleri, alla beni pulla beni,bahçede hanımeli,domates biber patlıcan, dönence,gönül ferman dinlemiyor gibi hemen herkesin hafızasına kazınmış eserleri ile hala yaşamaktadır. sözlüğü yakından ilgilendiren birde meşhur ayı şarkısı vardır.
1976 yılında kayıtları belçika'da yapılan baris mancho adında bir de albümü var. pek bilinmeyen, hazine gibi bir albümdür bu.
türkiye'nin en ilginç pop yıldızlarından biriydi. adana doğumlu yıldız, piyasaya ingilizce rock şarkılar söyleyerek girdi. sonraları cem karaca ve ardılları gibi anadolu rock kulvarına geçti. türkü ve türk sanat müziği şarkılarına pop ve rock tarzında cover'lar yaptı. her dem uzun tuttuğu saçları, tüm parmaklarına taktığı yüzükleri ve folklorik kıyafetleriyle hayli ilgi çekti. 80'li yılların sonunda türkiye'nin en büyük pop şarkıcılarından biri olmuştu. adam olacak çocuk gibi programlarla hem çocukların hem de ailelelerin göz bebeği oldu. ülkücü harekete destek verdiğine dair söylentiler çıktı. bu iddiaları ne reddetti ne de kabul etti. aslında o, her dönemin yıldızıydı. 1999 yılında vefat ettiğinde neredeyse tüm türkiye yasa boğuldu. cenazesine onbinler katıldı. en büyük hitleri: dağlar dağlar, seher vakti, işte hendek işte deve, kol düğmeleri, dönence, arkadaşım eşşek, ayı, gülpembe, sarı çizmeli mehmet ağa, aynalı kemer, anlıyorsun değil mi?, domates biber patlıcan, alla beni pulla beni, unutamadım gibi şarkılardır.
çocuklara verdiği değerle bilinir. türkleri dünyaya tanıtan sanatçıların başında gelir.
bugün doğum günüdür.
elijah wood'da dinliyormuş kendisini, hoş zaten kendisini dinleyen binlerce uluslararası ünü vardı barış mançonun.

https://twitter.com/#!/woodelijah
tarihimizdeki müziğimizin mihenk taşlarından birisi olarak kabul görülen ve çocuğun, gencin, yaşlısının saygı duyduğu, dinlemeyi de hala ihmal etmeyen bir nesiliz vesselam.
doğum günü anısına google barış manço'yu unutmamış ve güzel bir logo hazırlamıştır.
riss
bu gün ölümünün 16. yılanda dualarla anılan , türkiye ve dünyanın gördüğü en yetenekli sanatçılardan birisiydi. 1999 yılında vefat ettiğinde evimizdeki küçük kırmızı televizyon kutusunda öğrenmiştim. tabii çocukluk işte fark etmemiştim ama şimdi yokluğunu en derinde hissediyorum. güzel insandı mekanı cennet olsun.
dönence şarkısı hayatımda her zaman yeri olan dinlemekten hiç bir zaman bıkmayacağım barış abimizin bana hediyesidir.
öldüğünde günlerce arkasından ağladığım, 40.yıl müziğini duyduğumda hala gözlerimin dolduğu, müthiş kültürlü, bir o kadar sevecen ve insancıl, çok muhterem sanatçıdır. allah rahmet eylesin. şimdiki çocukların onu tanımayacağına çok üzülüyorum. zira tanıyacakları kimse de yok.
saygıyla andığımız güzel insan, yaşasaydı türkiye nin şu anki haline herhalde kıvrak zekasıyla en güzel cevabı belirli şahsiyetlere güçlü üslubuyla hakkaniyetini verirdi, sonsuza kadar yaşayacak olan nadir sanatçımız barış manço tekrar saygıyla anıyoruz

(bkz: arkadaşım eşek)
türk müziğinin mihenk taşlarından biridir. yaptığı işleri saymaya çalışırsam çok vakit alacak. müziği de, sineması da, televizyonu da ayrı ayrı harikadır. müziği hele... sintler, diskolar, anadolu melodileri, saykodelikler, ecnebi dillerinde sözler; zamanının çok ötesinde bir beyefendiydi -hâsılı. yine de -müzikal anlamda- 80'ler sonrası albümlerini çok beğenmediğimi de belirteyim. ben, barış manço'nun saykodelik tarafını çok daha seviyorum sanırım. bu saykodelik tarafın tavan yaptığı albüm de '79 yılında belçika'da kaydedilen baris mancho albümüdür -ki pink floyd'dur, camel'dir; yanında halt etmiş. o derece yani!

şöyle bir dinleme listesi oluşturayım da kulaklar bayram etsin:

tell me old man:


emerald garden:


bahçede hanımeli:


lady of the seventh sky:


nick the chopper:

(davul atraksiyonlarına gel hele!)

işte hendek işte deve:


gelinlik kızların dansı:


ahmet bey'in ceketi:


ali yazar veli bozar:


nenni bebek:




tabii tüm bunlardan bahsetmişken, ilgili olduğunu düşündüğüm birkaç bkz vereyim:

(bkz: kurtalan ekspres)
(bkz: kaygısızlar)
(bkz: les mistigris)
(bkz: moğollar)
(bkz: harmoniler)
(bkz: jacques denjean orchestra)
(bkz: ve)

elbette aynı dönemin, yine saykodelik tayfasından canım teyzemden de bahsetmemek olmaz:
(bkz: selda bağcan)