dönersen ıslık çal

içerik ve mesaj yönünden listebaşı işlerden olmakla beraber zerre kadar hazzetmediğim kötü , kötü , kötü film. dönemin şartları falan diyip hımmmm diyesim geliyor ancak yok yahu ne o tuhaf replikler. dönem şartları tezi havada kalıyor gibi. dönersen ıslık çal 1992 , gece melek ve bizim çocuklar 1993 . demek ki daha iyisi de yapılabiliyormuş.
fikret kuşkan'ın oyunculuğu üzerine yorum yapmak hadsizliğin alası olacaktır. bu filmdeki oyunculuğunun asaleti son karede kendini gösteriyor. daha önce izlemediğim için hayıflandığım bu film gerçeğe dokunuyor. hem de en dokunulmayacak yaralara.
beyoğlu sokakları o zaman daha güzel...
''hepiniz benden daha cücesiniz'' repliği ile ,o gözlerdeki ifadeyle,hem rahatlama hem de kendine itiraf edemeyeceğin birşeyle karşılaştığında oluşan hissi yaşadığım ,insanı üzen film
karanlık ve can acıtan, hüzünlü ve umutsuz; ama ruha dokunan film.
"ötekilerin", bir travesti ve cücenin; dışlandıklari, korktuklari, mutsuz olduklari için gece yaşayan, yaşayabilen iki insanın kısa süren hikayesi. belki bu yüzden tüm sahneler karanlıktı, belki bu yüzden tüm şehir bana bakacak diye içiyordu. top oynayarak boy uzatmak kadar uzak bir ihtimaldi zaten mutlu olmaları. tıpkı yitip gidenin, bir gün geri dönüp ıslık çalma ihtimali gibi.
her şeyden öte konusu ve karakterleri itibariyle şahane bir film dönersen islık çal. kara film niteliğinde. eğer ki olaylar silsilesi ya da salt duygulara hitap eden bir “acı” hengamesi bekliyorsanız hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. ancak küçük küçük işlenmiş ayrıntılar üzerine kafa yorarsanız, filmin anlatmaya çalıştığı dramanın farkındalığına ulaşabilirsiniz. ve işte o anlarda, ağlamak istiyorsanız, gönül rahatlığıyla ağlayabilirsiniz.

ayrıca bir üstteki yorumunu çok beğenip aşağıdaki linkte yer alan blog postuma dahil ettiğim film.

http://bir-tirtil.blogspot.com.tr/2015/02/yesilcamn-otekileri-2-donersen-islk-cal.html
fikret kuşkan denince akıma gelen ilk filmdir. sonra zaten platonik olarak devam ettik.

http://ayilarock.ayisozluk.com/donersen-islik-cal/
manuş baba tarafından şarkıyı dökülmüş filmdir. ya da sadece ismini öyle koymak istemiştir şarkının, bilinmez. sonuç itibariyle güzel parça olmuş.
manuş babanın sağdan soldan müzik araklayıp üstüne söz yazarak 2017 yılında çıkardığı albümün adı.
verilmek istenen mesaj filmin yayınlandığı zaman baz alınırsa verilmiş bir film . izlenilmeli . bundan 20 yıl sonra bir balamoz olduğumuz zaman lgbti bireylerin güçlendiği, cinsiyetsiz bir dünya da (bkz:ferzan özpetek ) e de homofobik diyebilirler . ama unutulmamalıdır ki 20 30 yıl sonra yaşanılacak modernizm ya da gelişmişlik bugünün 30 yıl sonra bakılacak trajedisiyle mümkündür . şu an mükemmel görünse de bize .