pan

frigya mitolojisinde çobanların ve kırların tanrısıdır, yarı insan yarı keçi olarak tasvir edilir,dağlık arkadia'da küçükbaş hayvanların, çobanların tanrısıdır. keçi ayaklı pan, hermes'in oğludur. tanrıların, çokluk insan kılığında değil de hayvan kılığında düşünüldüğü ilk zamanlarda pan da keçi kafalıydı; sonradan bu keçi kafasından sadece boynuzlar ve sakal alıkonarak, yüzü insan yüzü olmuştur. pan'ın sihirli bir flüt çaldığına inanılır,efsaneye göre pan'ın âşık olduğu syrinks tam pan ona sarılacağı sırada saza dönüşür. pan da üzülür ama bir yol bulur. sazlardan yedi tanesini kesip balmumuyla yanyana yapıştırır ve sihirli flütü yapar. inanışa göre pan özellikle insanların uyuduğu saatlerde ortalığı gürültüye vererek insanları panikletirmiş ve sexe ve dünya zevklerine çok düşkünmüş.
neun welten'in whom the moon a nightsong sings albümü için kaydettiği misler misi enstrümantali.
kilisenin şeytanla eş tuttuğu tanrı.tüm şeytan betimlemeleri pan suretindedir.
panic(panik) kelimesinin türeme sebebi olur kendileri. insanların karşısına çıkıp korkuttuğu için ''panic'' sözcüğüne ilham kaynağı olmayı başarmıştır.

roma mitolojisinde faun ya da faunus diye adlandırılmıştır.
üflemeli çalgılar arasında en az erotik olan bu flüt çeşididir. **
bir fotoğraf tekniğidir.
(bkz: pan tekniği)
eski dönemin eşcinsel figürlerindendir.
kameranın sağa ve sola hareketle dönmesi.
pan, yunan mitolojisi'nde kırın, satirlerin ve çobanların tanrısıdır.
mitolojide perileri kovalayıp durması ve ıssız, bakir arazilerde dolaşanların karşısına birden çıkıp onları ürkütmesi ile meşhurdur. “panik” kelimesi yol açtığı bu ürkü nedeniyle, pan’ın adından türemiş bir kelimedir. mitolojide pan’ın aşık olup kovaladığı perilerin en ünlüleri, kamışa dönüşen syrinx, çama dönüşen pitys ve dağların yankısına dönüşen ekho’dur.

pan değişik boylarda yedi saz keser, bunları balmumuyla yan yana yapıştırarak syrinx adını verdiği müzik aletini icat eder. bu müzik aletine günümüzde panflüt diyoruz.

pitys’in çam ağacına dönüşmesine çok üzülen pan, o çam ağacının yapraklarını koparır ve başından hiç çıkarmayacağına yemin ettiği bir çelenk yapar.

aşkına ekho tarafından karşılık bulamayan pan, intikam almaya yemin eder ve dionysos’a hizmet eden müritlerden yardım ister. kadın müritler zavallı ekho’yu parçalara ayırır. dağlarda ya da ovalarda sesimizin yankılanmasının bu dramatik hikayeden dolayı olduğu söylenir. eko adı bu trajik olaydan kalmıştır.