turunç reçeli

antalya nın simgesi sayılacaklardan. markası yenigün olanının sabah itibariyle tadına baktım. harikaydı, kendimden geçtim diyebilirim. normal şartlarda turunç orjinal haliyle yenemeyen bir meyve olmasına rağmen, reçeli muazzam güzellikte.
güzel memleketimin güzel reçelidir.
güney akdeniz'de(adana,mersin,hatay) evlerde çok sık yapılan ve tüketilen reçel. çocukluğumun adana'sını anımsatır bana. turuncun meyvesinden değil kabuğundan yapılır ve çok lezzetlidir. tatlı niyetine kırt kırt yemişliğim vardır.
turunç meyvesini söyleyip , kıbrıs ı es geçmek olmaz.
turunç ağaçları özellikle kıbrıs bölgesinde de çok yaygındır.
canım yöremin akıl almaz ürünlerinden. o kadar ekşi bir şeyden o denli lezzetin nasıl çıkacağına hayret ediyorsunuz. işin sırrı kireçli suda bekletmekmiş, ceviz reçelini de öyle yapıyorlar. reçeli yerken turunçgil kokusu ciğerlerinize dolar, ağzınızdan kıtırtılar tıkırtılar duyarsınız. süt kaymağı varsa yanında yeme onu, al vitrine koy seyret.
yapmaya çalışıp mundar ettiğim turunçlardan çok özür diliyorum .
normalde çok acı olan o meyve nasıl oluyor da o kadar güzel reçel oluyor anlamak mümkün değil
basit ve özet bir tarifle şöyledir:
1- bol sulu ve kalın kabuklu olanlarından seçilmiş turunçların kabukları, dikkatlice ve yüzeyden olmak üzere hafifçe rendelenerek temizlenir.
2- hafif rendeyle temizlenmiş kabuklar, dikine dilimler halinde (portakalı dilimler gibi) soyulur.
3- turunç meyvesinin kendisi ekşi için ayrılırken, dilimlenmiş kabuklardan tatlı yapılacaktır.
4- dilimler halinde kesilmiş kabuklar, tıpkı bir kolye yapar gibi, bir iğne ve iplik yardımıyla ipe dizilir. birden fazla gruplar halinde olabilir. hepsi aynı ipte olmak zorunda değil tabi...
5- ipe dizilik turunç kabuğu gerdanlıkları, sadece 5 dk. kaynamış su içinde bekletilerek, acısı azaltılır.
6- 2 gün boyunca, soğuk su içinde bekletilerek kabukların acısının daha da azalması sağlanır. içinde bekletilen su, günde 2 kez yenilenmelidir. (yeşil zeytin tatlandırır gibi!)
7- ve nihayet, 3. gün, her 10 adet turunç için 1 kg. toz şeker katılarak ve göz kararı su eklenerek tüm kabuklar kaynatılır. (şeker oranı önemli; o nedenle, turunçları soymadan önce kaç adet olduğu sayılmalıdır. soyulduktan sonra, vay kaçtı, vay kaç kiloydu diye debelenmek nafile olur)
8- yaklaşık kaynama süresi, hiçbirzaman 40 dakikayı aşmamalıdır, çünkü, kabukların çok yumuşaması iyi olmayacaktır. ortalama kaynatma süresinin yarım saat olduğu söylenir. kaynatma esnasında kabuklar mıncıklanarak, pişip pişmedikleri kontrol edilmelidir.
... afiyetler olsun...
not: turuncun cinsi ve kabuğunun dolgunluğu-şişkinliği önemlidir.
kabuğu çok ince ve sert bir turunç cinsi denk gelirse, tatsız-lezzetsiz bir tatlı çıkabilir...