üniversite okuyacaklara bölüm tavsiyeleri

etiket bir bölüm olsun; teyzem, dayım,halamgiller de benden bahsetsin derseniz
(bkz: tıp) *
(bkz: hukuk)
iş imkanları geniş olup kişisel gelişime de açık olsun derseniz;
(bkz: fizyoterapi ve rehabilitasyon)
(bkz: iş ve uğraşı terapisi)
(bkz: uçak bakım)
(bkz: psikoloji)
dini bütün muktedir mazbut halimi devam ettirmek istiyorum diyenler içinde;
(bkz: ilahiyat)
uluslararası ilişkiler bölümü okuyacaklara bölümün içinden birisi olarak söyleyebileceğim tek şey bu bölüm, mezun olunca her şey olunabilen ama hiçbir şey olunamayan bir bölümdür.
tıp ve hukuk. garanti meslek. hem paranız hem toplum katında da itibarınız oluyor. tabi benim gibi toplumu siklemeyen biri iseniz para kısmı da sizi mutlu edebilir.*
kesinlikle yazdığınız bölüm hakkında bilginiz olsun hiçbir şey televizyon dizilerindeki gibi değildir. kazanacağınız parayı iş olanaklarını çalışma şartlarını iyi bilin kulaktan dolma şehir efsanelerine inanmayın. yazacağınız bölüme karar verdikten sonra okulları gezin ders olanakları üniversitenin imkanları sosyal hayatını araştırın gidin yerinde görün zaten okulların ve bölümlerin tanıtım günleri olur hem öğrencilerle hem personelle hem de hocalarla konuşma fırsatı yakalarsınız gidin görün karar verin ezbere kulaktan dolma şeylerle hareket ederseniz üç ayda narin poponuzun üzerine oturursunuz :)
aldığınız puana göre iş imkanı ,maaş ve çalışma motivasyonu olarak size en uygun olan bölüme gidin.hiç bir meslekte işin içine girmeden o mesleği yapıp yapamayacağınızla ilgili kesin sonuca varamazsınız.ben kan görmeye dayanamıyorum doktor yada hemşire olamam,ağzım laf yapmıyor avukat olamam gibi saçma düşüncelere kapılmayın.üniversite eğitimi ve tonla staj zaten bunun için var.bölüm ve şehir seçiminde kesinlikle son kararı ailenize ve hocalarınıza bırakmayın.tabiki düşüncesine önem verdiğiniz insanları dinleyin ama son kararı kendiniz verin.kolay kolay pişman olmazsınız.
öncelikle kendinizi düşünün moda olan şeyleri değil ! beni mahveden bir bölüm bir başkasının hayali olabilirken , bir başkasının puanı zar zor yeterek girdigi bölüm benim hayalimmis diye biliyorum son sınıfta hem de ! ogretmenlerinizi ya da ailenizi dinlemeyin.. ayrıca şehirde önemli üniversite önemli boş ver şehri önemli olan okulun sıralaması diyenler okumayacak o şehirde ! büyük şehirlerde daha fazla sosyallesebilir ve kendinizi gelistirebilirsiniz ! yok ben asosyalim diyorsan bölüm seç !
üniversite ve sonrasında haz alabileceğiniz bir bölümü tercih edin. başkalarının önerisi ile yola çıkmak, öncesinde zihninizde canlandırdığınız geleceği etkileyebilir.
okuyun, futurelavirs abimiz gibi avukat olun. benim gibi öğretmen olmayın sonra tatil yapınca laf söylüyorlar. üzülüyoruz. şaka bir yana sevdiğiniz işi yapmak her zaman en güzelidir. mesleğin ne olduğu hiç önemli değil...
sırf üniversite okuyayım diye okumayın. okuduğunuz bölümden mezun olunca hangi sektörlerde hangi pozisyonlarda çalışabilirsiniz bunları araştırın ve bu görevler sizi mutlu ve tatmin edecek mi bunları düşünün. okul yıllarında hayat toz pembe görünüyor insana ama işsizlik olgusuyla yüzyüze kalmak çok kötü bir durum. istediğiniz işe uygun bölüm seçmek en doğrusu. bizi böyle yönlendiren olmamıştı.
felsefe okuyun sosyoloji okuyun , yetenekliyseniz güzel sanatlara girin ne biliyim ingiliz dili ve edebiyatı okuyun sakin hukuk fakültelerine bulaşmayin.. siz havali zannediyorsunuz ama inanın çoğu avukat ofis kirasını ödeyemiyor.. hsyk dan siyasi ve hukukçu torpilin yoksa hakim savcı hayalide kurmayın ablam .. lisansim biter bitmez ben yüksek lisansımi ya felsefe de yapacağım ya da ingiliz dili ve edebiyatı okuyacağım.. moda olan şeyleri boş verin ! en iyi moda parmak iziniz unutmayın .
para varsa özelde diş hekimliği yardırın gitsin.
tip ve hukuk okuyacaksaniz yurtdisinda calisma/yasama olanaklarini bayagi bir kisitladiginizi unutmayin. ha gerci buradaki tavsiyelere uyacaksaniz da gidip sirf statusu var diye de okumayin. tutkunuz varsa okuyun, ikisi de muhtesem bir profil yaratacaktir. tutkunuz/ilginiz yoksa bosverin.

muhendislik alanlarinda ya da uygulamali teknik alanlarda endustrinin ne gibi alanlardan arz ettigine dikkat etmeye calisin. it/bilgisayar bilimleri alanlari guzeldir.

teorik (fizik, matematik, etc.) alanlarda turkiye'de oldugunuzu goz onunde bulundurun. akademik anlamda dikey kariyer hedeflemiyorsaniz ekstra dikkat edin.

guzel sanatlara yeteneginiz varsa mutlaka degerlendirin. yeteneginizi kullanabileceginiz teknik alanlar varsa onlara kayin. yeteneginizi amac olarak degil arac olarak kullanip daha fonksiyonel ve kullanisli alanlarda basarili olabilirsiniz.

isletme/ekonomi gibi iktisadi/idari bilimler alanlarina girerken sirf girmek icin girmeyin; eger duzgun bir universiteye gidecekseniz isin teorisi ve bilimsel kismi caninizi okuyabilir; dusunulenin aksine hepsi anabilim dali olan ciddi bolumlerdir. is hayatina, hedefe giden yolda beyaz yakali olmaya uygun biri oldugunuza emin olun.

disiplinler arasi bolumleri asla gozden kacirmayin.

genel olarak turkiyede oldugunuzu cidden unutmayin; ciddi bir kriterdir.