2016 istanbul lgbti onur haftası ve gay pride

15 Entry Daha
14’üncü istanbul lgbti+ onur yürüyüşü’nün güvenle gerçekleştirilmesi için imzacıyız

oplantı ve gösteri yürüyüşü yapmak anayasal demokratik bir haktır ve türkiye cumhuriyeti anayasası uyarınca izne tabi değildir. bu hakka dayanarak, 2003 yılından beri her yıl haziran ayının son pazar günü, istiklal caddesi’nde istanbul lgbti+ onur yürüyüşü gerçekleştirilmektedir.
bilindiği üzere, 2015 yılının haziran ayında düzenlenmek istenen istanbul lgbti+ onur yürüyüşü valilik tarafından “bazı grupların yürüyüşe tepki gösterebilecekleri” ve “provokasyona açık olması” sebebiyle engellendi. 100 bin kişinin katılımı beklenen etkinliği engelleyen polis, yürüyüş için toplananlara biber gazı, plastik mermi ve tazyikli suyla saldırdı ve bu saldırı çok sayıda kişinin yaralanmasına neden oldu. bu esnada çekilen görüntüler dünyada büyük tepkiye yol açtı.

bu tarihten başlayarak, yıl boyunca farklı zamanlarda düzenlenmek istenen izmir, ankara ve gaziantep’teki lgbti+ yürüyüşleri de çeşitli gerekçelerle engellenmeye devam edildi.

anayasa, bilinçli olarak cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğini koruma altına almamakta, bu yaklaşımın sonucu olarak biz lgbti+ bireylerin; başta yaşam hakkı olmak üzere, barınma, eğitim, sağlık ve çalışma gibi en temel hakları sistematik olarak ihlal edilmektedir. varoluşumuz ve aşklarımız roman veya dizilerde anlatılmamakta, bedenlerimiz sağlık hizmetlerinin ötesine sürülmekte, derneklerimiz kapatılmakta, nefret cinayetlerine kurban giderken ana akım medyada yer dahi bulamamaktayız. böyle bir çerçevede, biz lgbti+ bireyler için yaşadığımız şehirlerin merkezlerinde açık kimliklerimizle yürüyüş yapabilmek hayati bir önem taşımakta ve varoluşlarımızı kutlamak, sesimizi duyurmak ve eşit hak taleplerimizi ifade etmek için yapageldiğimiz en önemli etkinliklerden biri haline gelmektedir. anayasal hakkımız olan ve tüm dünyada geleneksel hale gelen onur yürüyüşünün engellenmesi ise hayatları boyunca kendilerinden görünmez olmaları istenen biz lgbti+ bireylerin uğradığı sansür ve baskıyı arttırmaktan başka bir şey değildir.

onurlu bir yaşam sürdürmek insan haklarına dayalı demokratik bir toplumda her bireyin hakkıdır. barış içinde bir arada ve huzurla yaşayabileceğimiz bir ortamı tesis etmekle sorumlu olan başta istanbul valiliği olmak üzere tüm ilgili devlet aygıtlarını, anayasal hakkımızı güvenle kullanmamız ve istanbul lgbti+ onur yürüyüşü’nün önceki yıllardaki gibi tüm renkleriyle gerçekleştirebilmesi için göreve çağırıyoruz.

imzalamak için;

http://docs.google.com/forms/d/1Mh9DIYQr...
12 Entry Daha