bipolar bozukluk

ikiuçlu duygudurum bozukluğu. toplumda nadir görülmeyen bir psikiyatrik hastalıktır. hastada dönem dönem görülen enerji patlaması vardır. çok para harcama, artmış libido, düşünce uçuşmaları, uykusuzluk, huzursuzluk ve engellenme düşüncesi vardır. bu duruma mani dönemi denir. mani dönemlerinin aralarına da çökkünlük dönemi olan depresyon atakları girer. kısaca kişinin duygudurumu bir kararan bir açan hava gibidir. kişiler mani dönemlerinde üretkendirler. bu yüzden çoğu sanatçıda hafif bi bipolar durumu vardır. bipolar olduğu bilinen sanatçılar marilyn monroe, mozart, agatha christie, vincent van gogh, isaac newton, nurseli idiz. hatta hastaların çoğunun sanatçı-üretken çevrenin olması hastalığın yaratıcılıktan mı kaynaklandığını yoksa yaratacılığın hastalığın bir sonucu mu olduğunu tartışmaya açmıştır.
bugün deli diye andığımız pek çok osmanlı önde geleni de muhtemelen fark edilememiş bi polarlardı.
eski erkek arkadaşlarımdan birinin içinde bulunduğu durum. allah beraber olana sabır be anlayış versin.
mani dönemlerinde üretken olamadığım hastalıktır.

len yerimde oturamıyorum günde 3 saat uykuyu zor uyuyorum ne üretebilirim
hemen her kadın gibi bazen kendimde de belirtilerini gördüğüm tahammülü zor rahatsızlık. ilaçla kontrol edilmesi mümkün ancak bazı hastalar manik haldeki hiperaktifliği ve üretkenliği sevdiği için ilaç kullanmayı red eder.
insanın yazını kışa çeviren hastalık. iki günlük mutluluk sonrası depresyon kollarını açar. şeker hastalığı gibi ömür boyu sürer. ilaçlarla manik ile depresif dönem arasındaki geçiş yumuşatılabilir. üç yıldır bu hastalıkla yaşayan biriyim ve şu yazıyı bile yazmak zor geliyor. ilaçlar türlü yan etkiler yapar. benimkiler halsizlik ve el titremesi yapıyor ki allah düşman başına vermesin. okulu üç sene uzattığım ve asosyal olduğum (kendi seçimim değil) için arkadaşım da kalmadı, günde yarım sezon dizi izliyorum.
lana del rey'de de olan hastalık.
shameless karakterlerinden ian da bu hastalık vardı. oradan duymuştum. araştırdım ilginç bir hastalık.
genellikle anlaşması zor insanlardır. çoğunlukla kadınlarda görülür. onlar da insandır ama pek samimi olmamak gerek. bir süre sonra ruhen siz de olumsuz etkilenebilirsiniz.
o yolda ilerlemeyen insan var mı ?
şeker hastalığı gibi varlığı kabul edilip ona uygun yaşanırsa hastanın hayatının daha kolaylaştığı hastalıktır. sadece ilaç çözüm değildir. şahsen ilacı son çare olarak görmekteyim hatta çare bile değil bir kriz çözme aleti olarak. umarım sevgili psikiyatristlerimiz de bir gün böyle düşünür. hasta olan kişi bipolar bozukluk konusunda uzmanlaşmış kişinin yardımını almalıdır. günde 50-100 hastaya bakmaya çalışan uzmanlarımıza yasal olarak hasta başına ayrılan vakit 10 dakikadır. umarım sağlık bakanlığı psikiyatri bölümünün diğer bölümlerden teşhis ve tedavi süresi olarak daha çok zamana ihtiyaç duyduğuna kanaat getirir. bipoların bilinen 6 farklı varyasyonu vardır. derin bir konudur. şizofreni, bipolar vb. kronik bozukluğu olan hastaların, sevgilisinden ayrıldığı için veya bir yakınını kaybettiği için dönemlik minor depresyon yaşayan hasta ile aynı doktora tedavi olması, ülkemizin sağlık sistemi için bir utançtır. bipolar hastalarının çoğunun ilk mani atağı yanlış teşhis konulup verilen antidepresan yüzündendir. global ilaç şirketleri ülkemize psikiyatri alanında '' altın madeni '' gözüyle bakmaktadır. kişilerin beyin kimyası kimsenin rant kapısı olmamalıdır. antibiyotik almanın bile psikiyatrik ilaç almaktan daha zor olduğu sağlık sisteminin adı '' yasal torbacılık'' olacaktır.