kişinin toplumsal baskının ötesinde cinsel dürtülerinin yöneldiği kişilere* göre yapılan adlandırma. heteroseksüel, biseksüel ve homoseksüel olarak sınıflandırabiliriz.
sanki herkesde bir navigasyon varmışçasına cinsel kimlik olgusunu ifade etme biçimi. hatta cinsel organa navigasyon muamelesi yapmaktır. kardeşim fabrika ayarım böyle navigasyon bozuk falan değil denilesi durumdur.
belirli bir cinsiyetteki bireye karşı hissedilen duygusal, romantik ve cinsel çekimi ifade eder. tanımlanmış üç cinsel yönelim vardır; kişinin karşı cinsiyetten birine yönelmesini tanımlayan heteroseksüellik, kişinin kendi cinsiyetinden birine yönelmesini tanımlayan eşcinsellik ve kişinin her iki cinsiyete de yönelmesi durumunu tanımlayan biseksüellik. cinsel yönelim, duyguları ve kendilik kavramını içerdiği için cinsel davranıştan farklıdır. bireyler davranışlarıyla cinsel yönelimlerini ifade edebilecekleri gibi etmeyebilirler de. bu yüzden cinsel yönelim içerisinde mutlak cinselliği barındırmaz.
cinsel yönelim bireyin cinsel dürtülerinin yöneldiği doğrultu anlamında kullanılır. bu doğrultu genellikle bireyin cinsel açıdan çekici bulduğu kişilerin cinsine dayanarak sınıflandırılır. en sık kullanılan cinsel yönelim sınıfları düzcinsellik (heteroseksüellik, karşı cinsten kişilere cinsel ilgi duyma), eşcinsellik (homoseksüellik, aynı cinsten kişilere ilgi duyma), ve çiftcinselliktir (biseksüellik, her iki cinsten kişilere ilgi duyma)