hücrede sentez işlemlerinin yürütülmesinde büyük bir öneme sahip küçük borucuklar şeklindedir.
endo = iç (yunanca) retikulum = küçük ağ (latince) demektir.
böyle birşeydir ve isminden ötürü karizmatik bir havası vardır. lisede en sevdiğim ders,biyolojide hücrenin yapısını işlerken golgi aygıtından sonra ilgimi en çok çeken organeldir.
asıl görevi madde iletimi olan, granüllü ve granülsüz olmak üzere ikiye ayrılan bu organın granüllüsünde protein, granülsüzünde yağ sebtezlenmekle beraber internette 'endoplazmik bir kulum' gibi söylemlerle ünlenmiş organ-el/cık
konuya bakınca tıpbi bir açıklama bekleyen arkadaşlar malesef yanıldılar. endoplazmik retikulum gençkene( henüz çok yaşlı değilim) leman dergisinde okuduğum bir başlıktı. halen merak etmeme ve elimin altında internet gibi bir nimet olmasına rağmen merak etmeye devam ediyorum. heyecanlı mı oluyor ne?
endoplazmik retikulum hücre içerisinde madde iletimi sağlayan kanalcıklar sistemidir. üzerinde ribozom bulunup bulunmamasına göre granüllü veya granülsüz ön adını alır.
granüllü endoplazmik retikulumlar protein sentezinde görevlidirler. salgıladıkları ürünlerden bir kısmı hücre zarının yapısına katılarak, hücrenin seçici geçirgen özelliğinde görev alırlar. sentezledikleri proteinleri golgi cisimciğine aktarırlar.
granülsüz endoplazmik retikulum ise lipid sentezinde görev alır. birçok metabolik reaksiyonda, stereoid yapılı hormonların sentezinde, fosfolipid sentezinde görev alırlar. aynı zamanda kas hücrelerinde kalsiyum depolar.
golgi cisimciği ve lizozom endoplazmik retikulumun farklılaşmasından meydana gelmiştir.
cümle içinde kullanmayı çok istediğim ama hep manasız duran hücre organeli. çok sesli sohbetlerde sadece ismini söylediğinizde dikkat çekici etkisi inanılmaz. tabi sonrası da..