kerebiç

özellikle mersin ve iskenderun bölgesine ait, içinde antep fıstığı, üzerinde harika bir kreması olan tatlı. önceleri sadece ramazan ayında yapılan tatlı, artık her zaman bulunabilen bir tatlı haline gelmiş o bölgede. taksim de canım ciğerim de yeme fırsatı bulmuştum ama her zaman bulunmuyormuş. bulmak zor oluyor, kendilerini istanbul a bekliyoruz.

http://www.develilerbaklava.com/urunler/k/kerebic1.jpg
kendisi sıfır şekerlidir kreması tam tersi , birbirini dengelemek suretiyle deli enerji verir , lezzetlidir. biz çocukken psikopatlığa vurup sadece kremayı yerdik. ben ondan sonra böyle olmuş olabilirim bilemiyorum.
kreması özel bir bitkiden yapılır. çok çok şekerlidir.
tantuniyle beraber en fazla özlediğim lezzet. çöven otundan yapılan kreması olmasa çiğnemesi ve yutması çok zordur. tarçın olmazsa olmazıdır. (bkz: olsada yesek)
mersinde mersinlilerin %99unun sadece yılın bir ayında (ramazan ayı) yediği ama benim oniki ayın onikisinde de severek yediğim kurabiyedir.
içinde irmik olan her tatlı gibi bayılarak yediğim tatlıdır. yalnız krema denince birden yabancılaştım kendisine. biz onu yogurt olarak sevmiş, bağrımıza basmış, yollarca ramazanı iple çekmiştik.
içli köftenin küçüğüne benzeyen, dışı irmik, içi de iri çekilmiş ceviz veya antep fıstığı ile doldurulan, çok sevdiğim tatlı. etrafındaki çöven otundan yapılan krema için çok uğraşıldığını, uzun süre köklerin kaynatılıp, yine uzun süre çırpılarak kabartıldığını duymuştum.

bununla ilgili şöyle bir anımı daha eklemek isterim, hocam 63 yaşında, mersinli, babasının askerliği sebebiyle ilk okul zamanlarında taşınmak zorunda kalmış, oradan oraya tayinlerden sonra da izmire gelmiş, yerleşmiş biri. hala her sene mersine gider, bir süre kalır, tarım yapılan arazilerini yönetir, işlerini halleder, eşi dostu görür, gelir... yani mersinle bağını koparmamış..

ama bu yaşına kadar kerebiç'i bir kere bile duymamış.. ben söyleyince hemen merak edip, gittiğinde unutmadan getirmişti. hatta çok beğenmiş, bana baya teşekkür etmişti..

o günden sonra da yemek kültürüme saygı duymaya başladı *
kremasına bizim oralarda köpük helva denir. ilk defa bu ramazanda tatmış bulundum o yüzden yabancı değildim kremasına ama şimdiye kadar yediğim en anlamsız tatlılar listemde ilk üçe rahat girer. zaten sütlü tatlılar her zaman liste başımdır, bir baklava sevmez biri olaraktan bile ondan bu yadırgamam.
kerebiçci oğuz'da tadılmıştır ilk. bu ne be fos köpük denmiştir. kerebiç yerine sadece kremasını yediğim için asıl zevkine tadamamış, yetmezmiş gibi kerebiçten bahseden herkese nesini seviyorsunuz bunun anlamadım şeklinde trip atmıştım. damak tadımız ortak olan arkadaşım "nasıl sevmezsin sen kerebiçi ya" diye sitem edince sadece kremadan oluşan bir tatlıyı sevmemin gayet normal olduğunu söylemiştim. saftirik denilerek tekrar oğuz'a gidilmiştir, dibindeki* kerebiç kısmını da yiyerek gerçek tatla tanıştım.
cezerye gibi, mersin- tarsus yöresine özgü bir tatlı türüdür.
içli köfteye benzeyen, içi fıstık veya cevizle doldurulmuş irmikten yapılmış köfteler/kurabiyeler temel malzemesidir.
tümüyle şekersiz olan içi dolu kurabiyeler, çöven otundan elde edilen şekerli ve yoğun bir kremayla tatlandırılarak tüketilir.
eskilerin anlattığına göre, mersin'de pastaneler yaygınlaşmadan önce, odun fırınlarında baklava gibi tüm tepsilerde büyük dilimler halinde pişirilen eski kerebicin tadı muhteşem ötesiymişşş...geçmişte kalmış...
mersin'den istanbul'a sevkiyatından sorumlu olduğumdur.
bugünkü o ses türkiye'de reklamı yapılan mükemmel tatlı...