lgbti temalı kitaplar

yıldırım şimşek de hazırlamış aslında ama benim en etkilendiklerim ve buraya yazılmamışlar:
selim ileri - her gece bodrum
sait faik abasıyanık - alemdağ'da var bir yılan
niyazi zorlu - hergele aşıklar
ayşe kilimci - mucize var mıdır memet abla?
atilla ilhan - dersaadet'te sabah ezanları

bunlar da homoerotik bulduğum ama kesin lgbti diyemeyeceklerim:
yusuf atılgan - anayurt oteli - aylak adam
oğuz atay - tutunamayanlar - (abartmadım,)
orhan pamuk - kar - beyaz kale
inci aral - mor

elif şafak- pinhan

kelime anlamı olarak "saklı, gizli" diye açıklayabiliriz. oldukça etkileyici, ağdalı fakat bir o kadar da sürükleyici bir üslubu vardır. hayatının amacını bulmak üzere yola çıkmış bir dervişin aşk hikayesidir. mahalli kültür ve anadolu mistizmine atıflarda bulunur. ayrıca şu yapacağım alıntı aslında neden eşcinsel bir temaya çok uyduğunu bize anlatır;

"korktu. gidip de varamamaktan degil , varip da dönüs yolunu bulamamaktan degil, dönüp de geride biraktiklarini yerinde bulamamaktan degil; bir kendini bulamamaktan, buldugunda korkmaktan korktu..."

kitapta cinsellikten ziyade psikolojik ikilem ve aşk öğelerine yer verilmiştir. kullanılan osmanlıca kelimeler okuduğunuzda anlamını çözemeyeceğiniz türden değil. hatta oldukça ahenklidir de, akide şekeri gibi söylerken ağzınızda erir. kitapta beni etkileyen şiirlerden biri de şuydu;

"periden güzel huriden müstesna
sebeb-i enva-i bela türlü cefa
tam üç tane ismin var iken,
sonuncusu canfeza
yedi düvel çehrene müptela
ben garip aşık-ı şeyda iken
terk-i can etmen reva mı bana
müsterih ol sırrını vermem ağyara
sırrın da senle beraber karıştı toprağa

bi-vefa, bi-vefa, bi-vefa"

a single man - christopher ısherwood
inanılmaz bir kitap hatta filmide var aynı isimde tom gord yönetmenliğinde. okuduğum ilk eşcinsel temalı kitap ve çoğu kitapta olduğu gibi bunuda çok değer verdim, benimsedim, georgeun çok yakın arkadaşı gibi hissettim, acılarını, sevinçlerini paylaştım... sonunda ise dakikalarca ağladım. okumayı sevmeyen biri için bile ideal bir roman. georgeun 1 gününü anlatıyor.
mehmet anıl 'ın edep yahu adlı romanı! yeniçeri ocağını fon alan çok ilginç bir eser.herkese tavsiye ederim...
devrim yılmaz -bir eşcinselin sıradan hikayesi (biografi)
(bkz:dante ve aristo evrenin sırlarını keşfediyor)

okuduğum ilk lgbt temalı romandır. bu sebeple olsa gerek, en beğendiğimdir. iki gencin tanışıp arkadaş olmaları ve cinsel yönelimlerini keşfetmelerini konu alıyor.
duygu asena - paramparça

evli çocuklu bir adamın eşcinselliğini anlatır.
giovanni'nin odası nı öneririm.
dünyada çok fazla örneği olmasına karşın türkiye’de 1980’lerden sonra ortaya çıkmaya başlayan, hikayesinin eşcinsellik ve eşcinsel deneyimler etrafında şekillendiği anlatılardır. attila ilhan’ın fena halde leman isimli romanı türkiye’de farklı bir cinsel yönelimi doğal bir durum olarak anlatan ilk roman olarak görülürken eşcinsel edebiyatın da miladı olarak sayılmaktadır. 2003 yılından bu yana eşcinsel temalı kitapların sayısında ciddi bir artış görülse de eşcinselliğin edebiyattaki varlığı halen emekleme aşamasındadır.
  • /
  • 2