adem ile havva

üç tek tanrili dinin kutsal kitaplarina göre dünyada yasamis olan ilk erkek ve kadindir. rivayete göre tanri önce çamurdan adem'i yaratti. sonra onun yalniz kalmasina dayanamayip, adem'in kaburga kemiginden havva'yi yaratti. ancak seytan'in ayarttigi havva, yasak agacin meyvesini adem'e yedirdi. kurunun yaninda yas da yandi. havva'nin atesine yanan adem, havvayla birlikte cennetten kovuldular. sonra dünya'ya sürgün edildiler. hikayenin gerisini biliyorsunuz zaten...
judas gökhan gibi insanların üreyeceğini bilselerdi hiç başlamazlardı bence, ilk ve son olurlardı. *
musevilik ve hıristiyanlık inançlarında Âdem'in ilk eşi (bkz: lilith ). tevrat'ın ilk bölümü olan yaradılış bölümünün 1. bab'ında Âdem ile beraber bir dişi yaradıldığından, 2. bölümde ise Âdem'in kaburga kemiğinden bir dişi yaratıldığı yazılıdır.
türk mitolojisine '' eje ve törüngey'' olarak girmiştir ki eje havva'nın yerini tutarken törüngey adem'i temsil etmektedir ve büyük bir olasılıklı semavi din mensuplarının etkileriyle; özellikle islamiyet ve hristiyanlık; türk mitolojisindeki yerini aldıkları düşünülmektedir.

modernizmin adem ve havva'ya olan geri döndürelemez dokunuşunu yansıtan güzel bir çalışma:



aslında modernizm etrafımızda görmeye çalıştığımız yanılsamadan ve sanrıdan başka birşey değildir. adem ve havva evlatlarının varoluş doğalarına aykırı biçimde gelişen, hızlanan üretim ve tüketim alışkanlıklarının bu doğrultuya paralel tutulmaya çabalanarak yaşayan, düşünen mikroorganizmalar olarak bizlere; tekrarlayan periyod aralıkları boyunca; yeni, yine ve yeniden sunulmasıdır.

insanoğlu kendini zaman zaman post-modern olarak tanımlama hissiyatına kapılsa da bu durum onu daha da zavallı bir konuma düşürmekten başka bir işe yaramaz. insan daha en başında doğaya ait bir canlı olduğundan dolayı etrafındaki çevreye göre şekillenir ve böyle düşünüldüğünde her ne kadar şu an yaşamış olduğu habitata kendi biçim vermiş olsa da farkında olmadan doğal olmayan, yapay yollarla oluşturulmuş bu çevre etmeni doğrultusunda yeni kalıplar kazanır. bu insanın yaşadığı çağın ve o anki toplumun bir ürünü olduğu gerçeğini desteklemektedir.

şimdi çevreden gelen bu etmenlerle; ister doğal yollarla olsun isterse sonradan değiştirilerek yeni biçimler verilmiş süreçlerle olsun; insan arasında olan bağı tekrar gözönüne aldığımızda varlık olarak nerede durduğumuzu görmek oldukça açık. insan günümüzde varedilen modernizm yanılsamasıyla onu oluşturan doğallığı arasında sıkışıp kalmıştır ve bu durum kendi içerisinde paradokssal sonuçlara ulaşarak yine kendi içinde çelişkiyi de barındıran cevaplara sebebiyet verir.
yönetmenliğini şerif gören'in yaptığı, 1986 tarihli, komedi filmi. başrollerini sibel turnagöl ve tarık akan'ın paylaştığı film, tatillerini akdeniz'de bir kasabada geçiren iki gencin aşkını anlatır. taban tabana zıt iki kültürden gelen genç, farkılıklarına rağmen beraber olmaya çalışır. adana terbiyesiyle büyümüş, maço münir ve fransız okullarında, batı terbiyesiyle yetişmiş can kültür farkına aldırmıyormuş gibi görünsede en sonunda gerçeği kabullenir ve ayrılır. çok sevimli bir fimdir adem ile havva.yakalarsanız bir yerlerde izleyin derim...
hesapta hepimiz adem ile havva'dan gelmeyiz, hepimiz kardeşiz.
adem ve havva,biyolojik olarak bir kere saçmalıktır.evet allah ol diyip,olduruyor.ancak ne sapık fantezi ise,üremeleri için kardeşi,kardeşe düzdürüyor.halbu ki ol dese olur du ha?
inanmaya başladığım zamanlar sorgulamama başladığım yer. ve inandığım insanlar.
hunharca dinlediğim şarkı. dinemenizi şiddetle öneriyorum.

ensest ilişkinin yasak olduğu inancın hayatı ensest ilişkiyle başlatması durumudur. tanrı'nın fikir değiştirmesi çelişkisi, vazgeçmesi gibi tabirilerle de adlandırılabilir.
''aaa bak bebeğim ikizinle yapmak yok git diğer kardeşine yaz'' diyen tanrı'nın yüzyıllar sonra ''pff naaptım ben yok olm kardeş kardeşe dalar mı .s.s'' çelişkisidir.
mitolojik bir efsaneden başka birşey değildir.
ikinci bahar dizisinde hanım ve ali haydar'ın kebapçıda besledikleri kuşların isimleri.
hep önce bunlar, sonra bunların çocukları birbirleriyle çiftleşerek insan nesli türediyse, büyük bir ensest vakası olduğunu düşündüğüm, mitolojik ya da dini figürler...
lana del rey'in tropico kısa filminde yeniden yorumlanan karakterler.