the kite runner

türkçe adı " uçurtma avcısı" olan kitabı okumadan önce izlemiş olduğum beni oldukça derinden etkileyen ve hiç düşünmeden herkese izlemesini önerdiğim çok başarılı bir kaç filmden bir tanesidir.

http://www.imdb.com/title/tt0419887/

dünyada en çok satan kitaplar arasında bulunan " the kite runner"(2007) afganistan doğumlu bir amerikalı yazar olan khaled hosseininin bir kitabıdır ve 2003 yılında yayınlanmıştır.

afganistandaki barış günlerinde çocukluklarını paylaşan emir ve hasanın hikayesidir bu kitap. emir ve hasan afganistandaki barış yıllarında beraber oynayan ve gezen iki arkadaştır. rusya ile afganistan arasında çıkan savaş nedeniyle emir ve hasanın yolları ayrılır. ama emirin bir uçurtma yarışması sırasında hiç unutamadığı ve arkadaşı hasana korkusundan yardım edemediği kötü bir anısı vardır. amerikada yaşamasına rağmen öldürüldüğünü öğrendiği arkadaşı hasanın oğlunu sohrabı bulmak için tüm tehlikelerine karşı afganistana geri döner.

kitapta ve filmde çocuk istismarına da değinilmiştir. (bkz: dindar görünümlü sapık)
khaled hosseini nin güzel romanı izlemeden önce okuyun derim.bunu okuyan bin muhteşem güneş adlı ikinci kitabınıda zaten okumuş olacakdır , dürter adamı
tatlı şirin egzotik magazin altında tek kurtarıcımız amerika diyen roman , film ,
polonyalıların her fırsatta " 2.dünya savaşında amerika olmasaydı ne bok yerdik biz " diyişinden pek bir artısı olmayan 3.dünyalıya dünyaya nereden bakması gerektiğini dayayan onbinlerce batılı yapımdan sadece biri.
ne polonyalı ne de afgan düşünemez nasıl o hale geldiğini ama bayıla bayıla reklam yapar kurtarıcısını . batıran da çıkaran da aynıdır demek emek ister çünkü.
bir arkadaşımın hediye etmesi üzerine haftasonu okuduğum kitap. gerçekten sürükleyici, duygusal, sövdürücü*. bin muhteşem güneş adlı diğer romanına da yeni başladım aynısının kız versiyonu gibi güzel bi şekilde ilerlemekte.
"senin için bin tane olsa yakalarım" lafı ile beni ağlatabilen tek kitaptır kendileri. annemin zorla kitabı benden alışını hatırlarım da...
fena halde kibirli bir eski asilzadenin insanı çileden çıkaracak ölçüde vicdan pazarladığı roman.

ana karakter mensup olduğu sosyal sınıfı öyle içselleştirmiş durumda ki hayatını alt üst ettiği insanların acılarına bile ancak 'sırrı çözülemeyen mistik bir topluluğun acılara göğüs geren ilkel ama gurulu yaşam tarzı' çerçevesinden bakmaktan bir an bile vazgeçemiyor. hem bireysel hem de sınıfsal olarak yarattığı tahribatı değil de sadece hayatın gerçeklerini algılamayacak kadar ilkel ama terk de edilmemesi gereken bir güruh olarak algıladığı insanlara güya yardım eli uzatıyor.

aslında temelde yazarımız geçmişte kötü şeylere sebep olan ama vicdan ve insani ilkeler nedeniyle yardım için geri dönen kurtarıcı adı altında, önce afgan mücahitleri sovyetlere karşı silahlandırıp destekleyen sonra da afganistan'ı ayni mücahitlerden kurtarmak için geri dönen abd güzellemesi olarak okunsa daha iyi anlaşılır.
izlediğim en iyi film diyemem(kitaptan dolayı) ama okuduğum en iyi kitaplardan biri.
okuduğum en iyi kitap diyemem fakat otobüste okurken gozyaslarimi tutamadigimi, hickiriga doğru gittigi için uzun sure kitabi kapattigimi ve duygusalligimin geçmesini bekledigimi hatırlıyorum. dünyanın orta doğusunda yasanan acılara dokunmak için okunması gereken bir kitap. tek sorunu giriş ve gelişmede yaşattığı heyecanı sonuç bölümüne tasiyamamasi.
2016 senesinde yazdığım bir girdide kendimi sansürlemeyeceğim. kitap çok grafik içerikleri anlatan bölümlere sahip, --- spoiler ---

ben hala pre ergen çocuğun kalçalarından kan sızmasının anlatıldığı sayfaları çok net hatırlıyorum.

--- spoiler --- sert vuran kitaplardan biridir.
kitabının filminden kat kat iyi olduğunu düşünmekteyim.



#3530 : ayrıca afganistan'da erkek çocuklarla halvet olma geleneği var.
(bkz:bacha bazi)
kitabını çok beğenmiştim ancak filmi o kadar da etkileyici değildi.
 spoiler!
yine de 2 eserde de tecavüz sahnesinde hüngür hüngür ağlamıştım