28 mayıs 2013 taksim gezi parkı direnişi

  • /
  • 7
direnişin 1. yılında herkesi yine taksime çağırıyorlar, bu direnişin 1. yılını kutlamak için.

event; http://www.facebook.com/events/276134419...
tüm yurtta yansımaları olmuş, mersin'deki eylemlerde de birçok ilkler yaşanmıştır.
1980 darbesinin yok ettiği bireysel haklarını unutmuş olan nesiller ile o hakları hiç tanımadığı zannedilen 1990'lar nesli omuz omuza yürümüştür. evet, hatta mersin'deki birçok eylemde, yaşları 16-22 arasında değişen gençlerin çoğunlukta olduğu gözlemlenmiştir.
dolayısıyla, bu devrim tamamlanmadı diyenlere cevabım, bu tohumları atabilen bu neslin, sahneye yeni çıkmış olmasıdır. apolitik ve bilinçsiz olduğu sanılan bir nesil, namertçe saldıran polislerle bile korkutulamamış, halkın çabuk vazgeçmesiyle yılgınlığa kapılmıştır. nitekim, bu genç kitle tarafından verilen mesajın gayet iyi bir biçimde anlaşıldığı, akp nin göt korkusundan ve günümüze dek uzanan iddianamelerden görülmektedir!!
kendimce, gezi direnişinin ne olduğunu tanımlamak istiyorum:

- 1980 askeri darbesinin kalıcı etkilerinden biri olan, "örgütsüzlük ve tepkisizlik" hastalıklarının son bulabileceğinin işaretiydi.
- 1982 anayasasından güç alan sağ-muhafazakar bir hükümetin, tüm yasal hadleri aşarak ülkedeki kurumları, bilim adamlarını, sanatçıları ve/veya muhalif olan tüm kesimleri siklemeden aldığı kararlara karşı bir isyandı.
- içine sıçılmakta olan bir ülkede, hükümetin yaptığı tüm hilelere ve kurduğu yeni derin devlete karşı bir tepkiydi.
- arsız, bilimsiz ve vicdansız politikalarla yok edilmiş olan anadolu doğasının ağacıyla, suyuyla ve insanıyla patlamasıydı.
- örgütlü bir yapı yoktu. zaten başarısızlıkla sonuçlanmasının nedeni de oydu. siyasal partiler ve sendikalar, yeterince destekleyebilseydi, bugün akp diye bir kanserli oluşum ortada olmayacaktı.
- bazılarının iddia ettiği gibi, teröristlerden ve vandallardan değil, çoluk-çocuk, yaşlı-genç, amcalar ve teyzelerden oluşan ve tam 3 ay süren bir direnmeydi bu!
- bazılarının iddia ettiği gibi, göstericiler değil, polis gücüydü her zaman şiddeti başlatan ve orantısızca ve anayasaya aykırı biçimde uygulayan!!
- cumhuriyet bireylerinin bireysel özgürlüklerine dil uzatan, laf sokan, hakaret eden ve bunları geri almak isteyen bir zihniyete karşı haklı bir tepkiydi.

... ve sonuç olarak, yaşadığımız tüm korkunç zulme, soygunlara ve katliamlara rağmen, hala gelecekten umudumuz olabiliyorsa, bunun nedeni, o direnişte hiçkimseden korkmadan güle-oynaya dayak yerken, jop yerken ve gazlanırken bile hakkını haykırarak yürüyebilen 1990'lar nesli sayesindedir!!!

siz çok yaşayın e mi, ey 1990'lar nesli!!!!!!!!
bu ülkede şuan yaşananlar başka ülkelerde yaşanıyor olsa halk 1 dakika evinde durmazdı. bizim memleket için oldukça şaşırtıcı bir direnişti. üzerinden 3 yıl geçti, 30 yıl geçse de unutulmayacaktır. çünkü bizde direnme duygusu çoook çok önceden körelmiş. baskıyla, şiddetle, korkuyla, boynu bükük, duyarsız, ezikler haline getirilmişiz. evet boyalikus'un dediği gibi, korkuya prangalarla bağlı özgürlük yaşamaktayız.
o atmosferi yaşamak dahi nirvanayı yaşatmışken ülkenin bu şekilde yönetildiğini düşünemiyorum. erkekli; kadınlı; zengini; evsizi; öğrencisi; sanatçısı; emeklisi; emekçisi;kürdü; antikapitalisti birarada mutluyduk o günlere dönmek ümidiyle..*
tazyikli su, kısa mesafeli biber gazı atışları ve plastik kurşunlar...hala ürperiyorum aklıma geldikçe.
o zamanlar bana kendini çok önemliymiş gibi hissettirmişti. ya noldu şimdi? ne değişti? şu an gözümde tamamen boşa sarf edilmiş bir direniş canlanıyor.

tek yol eğitim.
4 yıl geçmiş üzerinden, daha dün gibi.
bugün kesin güvenlik önemleri alınmış, 765677655678 tane polis tüm taksimde görevlendirilmiştir.

direnişin patlamasından önceki o son gece, ben de oradaydım. hey gidi güzel insanlar, şimdi neredesiniz.

https://twitter.com/140journos/status/339143532340187137
bugün 6. yıl dönümü olan direniş. hâlâ aklımda kalan slogan ve yazılardan bir kaçı şöyle:
-kahrolsun bağzı şeyler
-korkma la, biziz halk
-orama toma burama to
-biber gazı cildi güzelleştirir
türkiye tarihinde ilk defa demokratik hak arayışının halk devrimi ile olacağına şahit olduğum tarihti. halk direnişi baskı ve şiddetin ötesinde işkence ve zorbalıklarla bastırıldı.

o yıllarda işkence görmüş vatandaşlar, hatta bilmediğimiz hayatlarını kaybeden vatandaşlar, bilinenlerin de anısına saygısızlıklar yapılarak vatandaşların da anmasına izin verilmeyen durumlar yaşanmış ve yaşatılmıştır.

türkiye tarihinde buna benzer zamanlarda yine sahne aynıydı, yine devlet halka aşırı güç kullanmış, yine halk ve insanlık zarar görmüştür.

sonrasında da tarihte bir kara günmüş gibi kurgulanan, yazılan ve çizilen bir çok haber, yayın ve medyada yapılan yalan yanlış haberler. artık hiç bir şey eskisi gibi olmayacaktı...

(bkz:artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak)
  • /
  • 7