mine vaganti

ferzan özpetek in 2010 yapımı gay içerikli filmi. diğer filmleriyle benzer yapıda, homofobik bir italyan ailesi ve gay çocukları arasında geçen bir serüven. türkçe de " serseri mayınlar" anlamını taşır.

http://ayilarock.ayisozluk.com/mine-vaganti-serseri-mayinlar/

biraz önce straight bir arkadaşımın izle bak senlik diyerek bende derin merak uyandıran film.en kısa zamanda izlemek istediğim bir ferzan özpetek filmi.
çok iyi bir ferzan özpetek filmidir . . .


ferzan özpeteğin benim için -karşı pencere - bir ömür yetmez- filmlerinden sonra en iyi filmi diyebilirim. pink martini'nin o enfes müzkleri, bir hışımla italyaya gitmemek için zor tuttum kendimi valla. izleyin, izlettirin.
sezen aksu'nun kutlama'sıyla biten çok sıcak, şirin bir film. filmi izlediğim yaz boyunca her gün denizde uzaklara açılmışken sorry i'm a lady'yi söylemiştim bağıra çağıra. soundtrack'i, ve sinematografik olarak, filmin bütünündeki o yaz rengi çok hoşuma gitti. şiddetle tavsiye edilir.
işte beni bitiren sahne/şarkı:
ferzan özpetek'in,kanımca, en renkli filmidir. insanın zihnine kazınan sahneleri vardır ve o sahnelerin hemen hepsi bir şarkıyla süslenmiştir.
örnek verecek olursak:
1) tommaso'nun aynanın karşısında 50 mila'yı söyleyerek dans ettiği sahne.
2) lubunyalardan birinin banyo yaparken memories'i söylemesi ve evin hizmetçilerinden birinin ona dışarıdan eşlik etmesi.
3) deniz sahnesi ve sorry i'm a lady.
4) ve tabi ki son sahne ve sezen aksu'nun kutlama'sı.
bir ailede iki eşcinsel birey. güzel olabilir.

(bkz: ailenizde sizden başka eşcinsel var mı)
iyi bir film olmadığını ve maalesef ferzan özpetek'in erken dönem işlerinin ilerisine bir türlü geçemediğini düşünsem dahi çok tanıdık, çok yakın,çok sıcak bir hikayesi olduğunu düşündüğüm ve hissettiğim için izlemekten zevk aldığım, sinemada önümde cık-cıklayan iki kadınla izlemek zorunda kaldığım film.
sonrasında bolca nina zilli dinlettiren filmdir
--- spoiler ---
büyükannenin son sahnesi ve fondaki müzik en bomba sahnelerdendir.
--- spoiler ---
filmi bir kategoriye sokamamakla birlikte, bazı şarkıların bence uyumsuzluğu, o tuhaf diyaloglar, karakterlerin kimin nesi olduğunu yavaş yavaş öğrendiğim, tuhaf bir film. belki tekrar izlenmeyi hakediyordur. * * ama son sahnesi dışında "bence" pek duygu barındırmayan, hele de o başroldeki çocuğun iticiliği, donukluğu, sönüklüğü, suratsızlığı iyice bozmuştur "bence" filmi.

--- spoiler ---

anlamadığım şey, anne hastaneye gelip kocasını bir orospuyla basınca niye doğru düzgün bir tepki vermeden kadını kovdu? niye adama bir şey söylemedi? anlamlandıramadım. bi an acaba bunlar evli mi diye düşündüm. çünkü pek anne gibi değildi kadın ne bileyim.

--- spoiler ---
2010 yılında gösterime girmiş italyan yapımı bir ferzan özpetek filmidir. diğer filmlerine göre senaryosu daha samimi ve karakterler daha renklidir. sadece müzikleri için bile izlenmeye değer olup; güzel kurgulanmış bir sona sahiptir.
kalbimi bir kere daha fethetmeyi başarmış bir ferzan özpetek filmi. her zaman sevmişimdir ferzan özpetek'in sinema dilini. çok sıcak ve masalsıdır. çeker insanı filmin içine. öyle bir samimiyet ve sıcaklık vardır. bu sefer mizaha daha sık başvurmuş. hem keyifli, hem içli, hem çok duygulu bir film olmuş. nasıl istiyorsan öyle yaşa, filmin sloganı gibiydi. bir kere daha izleyeceğim sanırım. bu sefer her karakterin hayatımdaki iz düşümlerine dikkat ederek.
izlediğim ilk gay temalı film. eğlenceli bir film. sonu özellikle sezen aksu şarkısıyla bitişi ayrı bir güzel.
izledikten sonra uzun süre aklımdan çıkaramadığım pek çok sahne barındıran, bir özpetek klasiği olarak müzikleri mükemmel olan film.

--- spoiler ---

bugüne kadar gördüğüm en mükemmel, en şairane intihar sahnesini de yine bu filmde izlemiştim.

--- spoiler ---

şiddetle tavsiye ederim.
biz yeni nesle baccara'yı tanıtan filmdir,
film müzikleri güzeldir (bkz:50 mila ),
film eğlencelidir, bazı sahneleri de hüzün verir haliyle,
"vaktinizi ayırın, izleyin la işte" gelesi der insanın. izleyin hadi, kırmayın beni.
finaliyle beni dahil bir çok kişiyi hüzünlendirim hafif gülümseten olaganüstü bi filmdir. işin garibi bu filmi izleyen bir insan bir memleket hayel eder bahar kokularıyla kimsenin kimseyi hor görmediği bir memleket. tabi bu hayel gaylara mahsustur.