sosyal medya

yeni nesil medyadır, eskiden gazete dergi televizyon gibi basın yayın organları tek taraflıydı. yani onlar yazar yayınlar biz okur dinlerdik. yeni nesil sosyal medya ile okuyucu da yayında bulunabiliyor, yorumlar olsun kendi ürettiği haberler olsun.
sözlükler sosyal medyadır mesela...
(bkz: twitter)
(bkz: facebook)
bir çeşit ünlüleri daha ünlü yapma projesi.
mesleğimin küçük bi parçası. bunu böyle bi bok zanneden "liseli" üniversite mezunları falan felan var. ağız burun girişmek istiyorum. geçenlerde birinden ilk çeyrek için öngörülen ilerlemeyi hazırlayacak fizibiliteyi desteklemesi açısından 1f deney grubunun kantitatif araştırması..... diye giden bi cümle kurdum. gariben ertesi gün istifa etmiş. ** *
çok etkili bir güç şelaleden akan gür ve şiddetli su gibi.ama biraz pis.
trt haber'de yayınlanan ve sunuculuğunu serdar kuzuoğlu *nun yaptığı bir program. twitter, facebook gibi sosyal ağlar hakkında merak edilenleri sorup yanıtlıyorlar konuklarıyla beraber.
insanların önemsenme, yüceltilme, şımartılma, popüler olma, anılma, likelanma, satır aralarında hatırlanma, kendini hatırlatma, başkalarını/kendini kandırma, kaçarken kovalanma, merak edilme, ilgi çekme, dürüst davranma, liberal olma, politik doğrucu olma beklentilerine ilaç gibi gelen e-sistem.
twitter, facebook, instagram ve youtube gibi popülaritesi yüksek sitelerin genel adıdır. bu sitelerle arkadaşlarınızla ve yakınlarınızla etkileşime geçebildiğiniz gibi tanımadığınız kişilerle de etkileşim kurabilirsiniz. bu sayı onbinler bile olabilir.
facebook, twitter gibi siteler yokken interaktif sözlükler bunun temelini oluşturmuşlardır.

(bkz: ekşi sözlük)
son zamanlarda bakkaldan gazete alıp okumanın artık "acaba bu durum asosyal medya olarak mı adlandırılıyor" diye düşündürmesine sebep olan medya şeklidir.
insanları manipüle/kontrol etmenin en iyi yolu. ama bunun yanı sıra otoriteye karşı birleşmek, fikir belirtmek için de en iyi yol. garip yani.
tumblr harici herhangi bi sosyal medya hesabım yok. tumblr'da da çok güzel fotolar falan oluyo ondan üyeyim zaten anonimsin, akraba çıkma olasılığı falanda ne bilim çok az. çok gereksiz buluyorum, gösteriş peşinde çoğu insan.
sosyal medya da etkileşim ve paylaşımlarla sosyalleştiğini zanneden bir güruh var. bu da sosyal medya hesaplarını kapatma sebeplerinden biri. günlük hayatında asosyal olup sanal ortam için yaşamak akıl karı değil. manipüle olma durum da söz konusu. ne kadar bakmasanız da bir şekilde gözünüze giriyor ve konulara hakim olmadan fikir sahibi olup bir anlık gazla bunu savunma hissi doğuyor. özgürlüğünü eline aldığını zannedip aslında ne kadar ödün verdiğini fark ettiğin an vazgeçebiliyorsun. gündemi,ünlüleri ya da x birini takip etmek başta iyi gelse de bir süre sonra takip edememe korkusu başlayıp boş yere kaygı duyabiliyorsunuz. fazlası zarar gereksiz ve değersizleştiriyor her şeyi kanımca.