stonewall

yeni yazarımız. aramıza hoş geldin.

(bkz: askk)
stonewall ayaklanmaları, abdnin new york şehrinin greenwich village mahallesindeki the stonewall inn'de 28 haziran 1969 tarihinin erken saatlerinde bir polis baskınına karşı yapılan bir dizi hazırlıksız, şiddetli gösteriye verilen ad. bu gösteriler çoğunlukla abd tarihinde eşcinsellerin, cinsel azınlıklara zulmeden hükûmet tarafından desteklenen bir sisteme karşı ilk mücadeleleri olarak tanınır ve başta amerika birleşik devletleri olmak üzere tüm dünyadaki eşcinsel hakları hareketini başlatan tanımlayıcı olaydır.

1950ler ve 1960larda abdli geyler ve lezbiyenler, bazı varşova paktı ülkelerinden daha eşcinsel karşıtı bir yasal sisteme uğradılar.[dipnot 1][2] abddeki ilk homophile grupları, eşcinsellerin topluma asimile edilebildiklerini ispatlamaya çalıştılar ve hem eşcinseller hem de heteroseksüeller için çelişmeyen eğitimi tercih ettiler. bununla birlikte 1960ların son yıllarında afroamerikan sivil haklar hareketi, 1960lardaki karşı kültür ve savaşa karşı gösteriler gibi bir çok etkin toplumsal hareket oluştuğu için bu dönem çok mücadeleci idi. bu etkiler, greenwich villagein liberal ortamı ile stonewall ayaklanmaları için katalizör oldu.

1950ler ve 1960larda açık eşcinsel insanları içine alan çok az kurum var idi. onları içine alanlar ise çoğunlukla barlar idi; ancak bar sahipleri ve menajerleri ender olarak gey idi. o dönemde stonewall innin sahibi amerikan mafyası idi.[3][4] birçok müşteriye hizmet eden bu yerlerin, eşcinsel toplumun en dışlanan insanları (travestiler ve son zamanlarda kendinin farkında olan bir transgender topluluğun temsilcileri, efemine genç erkekler, fahişeler ve evsiz gençler) ile popüler olduğu biliniyordu. 1960larda gey barları rutin olarak polis tarafından baskına uğrardı; ancak memurlar stonewall inndeki durumunun kontrolünü çabucak kaybedip, ayaklanmaya teşvik edilen bir insan kalabalığı çekti. new york polisi ile greenwich villagede yaşayan geyler arasındaki çelişkiler ertesi akşam daha çok protesto ile patlak verdi ve bir kaç gece sonra ayaklanmalar tekrar başladı. ondan sonraki haftalarda greenwich village vatandaşları, polis tarafından tutuklanmaktan korkmayan geyler ve lezbiyenlerin cinsel yönelimleri ile açık olabildikleri mekânlar açmak için çaba harcayan eylemci grupları kurdular.

stonewall ayaklanmalarından sonra new york aki geyler ve lezbiyenler, kohezif bir toplum olmanın önünde engel olan cinsî, sınıfsal ve nesilsel engellere uğradılar. ondan sonraki altı ay içerisinde new york a, cepheleşmeye yönelik taktiklere vurgu yapan iki tane eşcinsel eylemci grubu ve geyler ve lezbiyenlerin haklarını desteklemek amacına sahip üç tane gazete kuruldu. bir kaç yılda gey hakları dernekleri başta abd, tüm dünyada kuruldu. 28 haziran 1970 e los angeles ve new york a ayaklanmaların yıldönümünü anan ilk onur yürüyüşleri düzenlendi. diğer kentlerde de benzeri yürüyüşler düzenlendi. günümüzde yıllık olarak gay onur etkinlikleri, stonewall ayaklanmalarını anmak için haziran ayının sonunda düzenlenir.
kaynak:vikipedi
sigarayı henüz 1 hafta olmuş bırakalı, karşısında sigara içtiğim anlarda biraz çekindim utandım açıkçası. ayıp ettim hatta. zenne zirvesine katılımıyla mutlu etti. tanıdığım için çok çok mutluyum.
geçen hafta bir kaza geçirdiğini öğrendiğim, üzüldüğüm, bu günler tedavisinin sürdüğü haberini aldığım yazar. umarım eski sağlığına bir an önce kavuşur ve yine dert ortaklığı ve sosyal takılımlarımıza devam edebiliriz.
ünlü tarihçi ve aktivist martin dubermanın kitabı olan stonewall isyanı, 5 gün süren çatışmaları ve isyan çıkaran 6 kişinin hayatını anlatıyor. *
beargi mayıs 2013 sayısında türkiyede bir stonewall olur mu? başlığı ile güzel bir yazı yayınlamış okunası

http://www.beargi.com/beargi.php?sayi=47
ilk kısa filmini çekmiş, ilk uzun metraj senaryosunu bitirmiş senarist, yönetmen yazarımız. ayı sözlük iki yaşında zirvesine katılacağını öğrendiğim ven bize zirveden videolardan oluşan bir klip oluşturacağını belirtti. thank you sir.
konuyla ilgili olarak stonewall isyanı kitabı çok iyi bir kaynaktır, martin duberman çok iyi bir dille anlatmıştır. inkılap yayınlarını sırf bu yüzden sevebilirim.
farklı bir duruşu, enerjisi olan yazarımız. ister istemez isminden sonra herhangi bir ek getirmek zorunda kalıyorsunuz *. zira bana 'yeak yeaa ben kimseye abi demem.' lafımı çok güzel yedirmiştir. gördüğümüze sevindik, katkıları için sonsuz teşekkür ederiz.
ayı sözlük iki yaşında zirvesi öncesinde sık sık görüştüğüm, fikirler aldığım zirve gecesi destekleri * ve sonrasındaki yardımları için teşekkürü borç bildiğim yazar. beraber daha bir çok iş yapacağımıza eminim. dilerim ki aramızdaki sağlam dostluk hiç bitmesin. eyvallah.
grindr ile işi olmayan yazar. sevgilisiyle yarım asırdır birlikte devam ediyorlar, nasıl başarıyorlarsa artık, takdir ettim. umarım yeni işi de olur, bu yeni iş deneyimi ona çok iyi gelecek eminim. seçim için tatiline ara verip, o arada 3. doğum günü zirvemize gelmesine, tekrar görüştüğümüze çok sevindim. yaz bitmeden umarım beraber yine denize girebiliriz. bir de tatilin tamamen bittiğinde yeni bir film zirvesi yapalım derim ben.
adam şuan karşımda oturuyor, o kadar laf attım, zorla sözlüğe soktum, belki bir kaç entry yazar diye. entry girmek yerine eski entrysini silmeye kalkıştı. haydi git sen pilardo falan oyna.
beklenen filmi nihayet geliyor.

bu sene çıkacak olan filmine karşı boykot kampanyaları başlamıştır. aşırı beyaz vari bulunmuş ve isyanlardaki zenci hareketine fragmanda nerdeyse hiç rastlanmamasından dolayı, oldukça çok negatif tepkiler görmüştür. ayrıca sadece geyler oluşu ve transların, dragların olmayışı da bu tepkileri de arttırmıştır. umarız fragmanı kadar beyaz vari olmayıp şaşırtır. *
yapılan yanlış. her şey olduğu gibi anlatılmalıydı. lgbti hareketi beraber vardır, ayrı düşünülemez. bu tavırlarının sebebi muhtemelen geyler hollywood sayesinde sevgili kelebekleri olarak tanıtılırken trans bireylerin olayın dışında bırakılmasından kaynaklanmaktadır. ayrıca transların ve travestilerin şöhreti, ne yazık ki, ortada. ama yapılan yanlış. böyle olmamalıydı.

ha ben filme gider miyim? olm ne diyorsunuz bütün arkadaşlarımı toplayıp gideceğim. böyle büyük bütçeli bir lgbtti hareketini anlatan film yapılmış oturup detaylara takılır mıyım?
fragmanına bakarsam ilk defa bu kadar büyük bütçeli ve güzel bir lgbti filmi olacağa benziyor, küçük detaylara takılıp gitmemek olmaz. elbette gideceğim.
homojen dergi ilk sayısındaki türkiye ve dünya sinemasında eşcinsellik konulu yazısı okumaya değerdir.

http://homojen.ayisozluk.com/turkiye-ve-dunya-sinemasinda-escinsellik/
bulunduğu caddenin aynı castro gibi olduğunu düşündüğüm mekandı. bildiğin küçücük bir bar. üzerinde de her şeyin başladığı yer diye bir yazı yazıyor. ama bende bi castro etkisi yaratmadı açıkçası. bilemiyorum belki de milk filminden dolayı castro beni buradan daha fazla etkilemiştir. umarım stonewall filmi de bu şekilde beni etkiler.
  • /
  • 2